REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareikšti įtarimai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui dėl piktnaudžiavimo tarnyba parlamentarams buvo netikėti. Kai kurie politikai sako, jog kritęs šešėlis apsunkins visos tarnybos darbą, tad J.Milius turėtų pats pasitraukti iš pareigų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareikšti įtarimai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui dėl piktnaudžiavimo tarnyba parlamentarams buvo netikėti. Kai kurie politikai sako, jog kritęs šešėlis apsunkins visos tarnybos darbą, tad J.Milius turėtų pats pasitraukti iš pareigų.

REKLAMA

G.Kirkilas: reikės iš karto nusišalinti

„Netikėta. Jis buvo vienas geriausiai vertinamų valdininkų. Ne tik Lietuvoje, bet ir Briuselyje teko ne kartą girdėti gerą nuomonę, apie šitą visą tarnybą. Tikrai netikėta“, - BNS teigė socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Jis sako, kad tikriausiai J.Milius turėtų būti nušalintas nuo tarnybos. „Manau, kad reikės nušalinti. Jau kito kelio nėra“, - teigė jis.

Tačiau G.Kirkilas prognozuoja, kad ir pats J.Milius gali pasitraukti. „Aišku, kad iš karto. Jis pats žino, kas čia įvyko. Nebent čia būtų absoliuti klaida. Nors abejoju, ar taip būtų“, - teigė parlamentaras paklaustas, kada J.Milius turėtų apsispręsti dėl pasitraukimo.

REKLAMA
REKLAMA

G.Kirkilas teigė J.Miliaus asmeniškai nepažįstantis. Darbo partijos frakcijos Seime vadovas Kęstutis Daukšys BNS teigė žinąs J.Milių „kaip rimtą žmogų ir vadovą“.

REKLAMA

„Jeigu jis iš tiesų kažką padarė blogo jis pats turi žinoti, ar ten yra kas blogo ar nėra padaryta. Jeigu blogai padarė, tai pats ir turi priimti sprendimą dėl pasitraukimo (iš pareigų - BNS). O jeigu nieko tokio... Jis, aišku, turi su ministre pasitarti (su žemės ūkio ministre „darbiete“ Virginija Baltraitiene - BNS)“, - sakė K.Daukšys.

Jis taip pat prognozuoja, kad „po tokių įvykių“ bus sunku dirbti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai.

V.Mazuronis: neužtenka informacijos, kad buvo nusikaltimas

Darbo partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis prognozuoja, kad STT įtarimai J.Miliui nėra tvirti, nes neprašoma nušalinti nuo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar tas straipsnis apie poveikį darosi kaip Stalino laikais 58 straipsnis dėl veikimo prieš tarybų valdžią. Kam norėjo, tam pritaikė. Viešumoje pateiktos informacijos man neužtenka susidaryti nuomonę, kad buvo kažkokia jo (J.Miliaus - BNS) nusikalstama veika. (...) Norėčiau vertinti vienas ar kitus dalykus ne tik pasitikėdamas arba nepasitikėdamas tyrėjais, nes, turime praktiką, kada tyrimai pasibaigdavo praktiškai niekuo. Tai kol nėra pinos informacijos, yra nekaltumo prezumpcija“, - teigė V.Mazuronis.

Jis taip pat nemano, kad STT įtarimai yra „geležiniai“, nes ši tarnyba J.Miliaus neprašo nušalinti nuo pareigų.„Negirdėjau, kad būtų jų prašymas nušalinti nuo pareigų“, - kalbėjo V.Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Žemaitaitis: kardomoji priemonė J.Miliui - protu nesuvokiamas dalykas

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas „tvarkiečių“ frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis BNS irgi teigė, kad žinia apie įtarimus J.Miliui buvo netikėta.

„Davė kaip iš giedro dangaus. Negaliu patikėti. Netikiu, kad galėtų būto piniginai dalykai. Manau, čia eilinės nesąmonės - kalbėjo telefonu, gal kas paprašė: pakonsultuok, padėk, o Jonas... nesu girdėjęs, kad jis būtų atsisakęs pakonsultuoti“, - BNS tvirtino jis.

R.Žemaitaitis neigiamai vertina tą faktą, kad J.Miliui skirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Parlamentaras ją pavadino „nesąmone“.

REKLAMA

„Tai protu nesuvokiami dalykai. Perlenktos visos lazdos. Taip neturėtų būti - jis gi valstybės pareigūnas, nėra koks mafijozas nei banditas. kad tokią nesąmonę taikytų. Ar jis gali bėgti iš Lietuvos slėptis? Čia daugiau šou“, - teigė R.Žemaitaitis.

Jis sako nematąs „pagrindo J.Miliui trauktis iš pareigų nei laikinai sustabdyti veiklą“.

R.Žemaitaitis piktinosi, kad daug STT pareigūnų metus stebėjo „Judex“ veiklą, o jos galimai padaryta žala gali siekti tik 10 tūkst. eurų.

„40 STT pareigūnų visus metus tyrė galimą korupcijos bylą, ar išduodant tuos žymėjimus ženklinimui nebuvo padarytas pažeidimas... Metus! Ir kitas dalykas - jeigu STT važiuoja per politikus ir aiškina, kad svarbiausia prevencinis užkardymas, kad nepadaryti nusikaltimo, tai jeigu STT gavo informaciją prieš metus, kad planuojamas padaryti nusikaltimas, tai turėjo įspėti tą patį Milių, kad jam daromas spaudimas... Abejoju, ar ta byla greitai pasieks teismą, o jeigu ir pasieks, atgal grąžins“, - tvirtino R.Žemaitaitis.

REKLAMA

Opozicija ragina situaciją vertinti rimtai

Pasak Seimo opozicijos lyderio konservatorių frakcijos seniūno Andriaus Kubiliaus, pastaruoju metu teisėsaugos pareiškiami įtarimai pasitvirtina.

„STT pareigūnų veiksmai pastaruoju metu nekelia abejonių ir todėl tokią situaciją reikia vertinti pakankamai rimtai. Kiek matau iš dabartinių STT ir prokuratūros veiksmų, jie tokių dalykų kaip pareikšti oficialius įtarimus nedaro neturėdami pakankamų įrodymų dėl kažkokių nusižengimų“, - BNS teigė A.Kubilius.

A.Kubilius J.Milių teigė vertinantis kaip „pakankamai aukštos kvalifikacijos profesionalą“.

„Šitokioje situacijoje jis turi pats ieškoti tinkamiausio sprendimo rūpindamasis ne tik savimi, bet ir savo institucijos autoritetu“, - teigė konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas sako, kad dėl J.Miliaus nerimo buvę šiek tiek anksčiau, pasidėjus legalios ir kontrabandinės mėsos kiekiui iš Lenkijos.

„Nerimo kilo tada, kai kilo skandalas dėl lenkiškos mėsos. Milius išsisukinėjo sakydamas, kad taip lengvai nepagausi.... Tada tikrai nerimo kėlė, kad štai valstybės tarnybos vadovas taip abejingai žiūri. Tada man neatrodė sąžiningas jo pasiaiškinimas“, - BNS teigė parlamentiniame Kaimo reikalų komitete dirbantis parlamentaras.

Tačiau E.Gentvilas nemano, kad iš paskelbtos informacijos jis galėtų reikalauti, kad J.Milius atsistatydintų.

„Nesiūlau pasitraukti, reiktų daugiau faktų - kokio pobūdžio tie pareikšti įtarimai: ar dėl nesąžiningo pareigų atlikimo - nepastebėjo kokio trūkumo, neužfiksavo, ar už tai gavo atlygį. Jeigu gavo, tada jau rimčiau skamba, bet jeigu tik aplaidžiai vykdė pareigas, tai nebūčiau kategoriškas“, - teigė jis.

E.Gentvilas sako, kad J.Miliui skirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti dar nieko nereiškia: „Kardomoji priemonė gali būti ir sulaikymas, areštas iki kelių mėnesių“.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų