REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Byra „al Qaeda“: džihadistų apgaulė ar bandymas keistis?

(13:24 papildyta JAV komentaru)

„Al Qaeda“ padalinys Sirijoje „al Nusra Front“ ketvirtadienį paskelbė nutraukiantis ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu, paskelbęs vaizdo įrašą, kuriame pirmąkart buvo parodytas šios grupuotės vadovas Abu Mohamadas al Jolani.

„Al Qaeda“ padalinys Sirijoje „al Nusra Front“ ketvirtadienį paskelbė nutraukiantis ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu, paskelbęs vaizdo įrašą, kuriame pirmąkart buvo parodytas šios grupuotės vadovas Abu Mohamadas al Jolani.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įrašas, paskelbtas naujienų televizijos „al Jazeera“, pasirodė praėjus po kelias dienas trukusių kalbų internete apie skilimą tarp „al Qaeda“ ir jos padalinio Sirijoje, kuris yra pagrindinis judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) varžovas džihadistų stovykloje.

REKLAMA

„Al Nusra Front“ nori atsiriboti nuo IS, kad nebūtų laikoma užsienio aviacijos smūgių taikiniu.

Pirmąkart pasirodęs viešumoje A.M.al Jolani sakė, kad „al Nusra Front“ persivardins į „Jabhat Fateh al Sham“ (Sirijos užkariavimo frontas) ir susivienys su kitais nuosaikiaisiais kovotojais Sirijoje.

„Nusprendėme liautis veikti su „al Nusra“ vėliava ir įkurti naują frontą, pavadintą „Jabhat Fateh al Sham“, – pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kariškus drabužius vilkintis ir turbaną dėvintis barzdotas A.M.al Jolani išreiškė padėką „al Qaeda“ vadams, kad jie suprato būtinybę nutraukti ryšius“.

Jis taip pat pažadėjo, kad naujoji grupuotė „nebeturės jokių ryšių su užsienio veikėjais“.

Patiria padidėjusį spaudimą

Pasak analitikų, „al Nusra Front“ siekia pakeisti savo įvaizdį, kai grupuotė patiria padidėjusį spaudimą, Maskvai ir Vašingtonui susitarus suvienyti pastangas įveikti džihadistų grupuotes.

Praeitą savaitę JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad jie susitarė dėl „konkrečių žingsnių“, turinčių išgelbėti žlungančias paliaubas Sirijoje ir kovoti su džihadistais, tokiais kaip „al Nusra“ ir IS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po taikaus atsiskyrimo nuo „al Qaeda“ A.M.al Jolani „gali dabar kreiptis į platų spektrą ginkluotų grupuočių Sirijoje ir susitarti suvienyti iniciatyvas, kurioms iš būtinybės didelę įtaką darytų pati „al Nusra“, sako analitikas Charlesas Listeris.

Trumpame vaizdo įraše A.M.al Jolani, šalia kurio buvo du kiti barzdoti vyrai, sakė, kad atsiskyrimas nuo „al Qaeda“ buvo padiktuotas būtinybės „apsaugoti Sirijos revoliuciją“.

Jis taip pat pažadėjo vienyti jėgas su kitais kovotojais, kad „išvaduotų Siriją nuo priespaudos“.

REKLAMA

„Tikimės suformuoti suvienytą organą, pagrįstą šura (islamo taryba), vienijantį al Šamo (Sirijos) žmonių mases, išvaduojantį jų žemes, suteikiantį pergalę jų tikėjimui ir palaikantį jų tikėjimo liudijimą“, – sakė grupuotės lyderis.

Pasak Ch.Listerio, vienas iš žmonių, sėdėjusių šalia A.M. al Jolani, buvo veteranas „al Qaeda“ lyderis Ahmedas Salameh Mabroukas.

„Al Qaeda“ atlieka kritinį vaidmenį, formuojant šį judėjimą ir jų mąstymą, o strategijos kūrimas išliks gyvybiškai svarbus šiam naujam „Jabhat Fateh al Sham“ judėjimui“, – aiškino jis.

REKLAMA

„Tęsti tai, kas apsaugo Sirijos žmonių džihadą“

Džihadistų šalininkai ir stebėtojai internete kėlė prielaidas apie galimą skilimą tarp „al Nusra Front“ ir Osamos bin Ladeno įkurto tinklo, kuriam ši grupuotė prisiekė ištikimybę 2013 metais.

„Al Qaeda“ parengė įžangą tam pranešimui anksčiau ketvirtadienį, paskelbusi žinutę internete.

„Nurodėme „al Nusra Front“ vadovybei tęsti tai, kas išsaugo islamo ir musulmonų gėrį, apsaugo Sirijos žmonių džihadą“, – sakoma vieno iš „al Qaeda“ lyderių Ahmedo Hassano Abu al Khayro garso pranešime, kurį paskelbė „al Nusra Front“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Raginame juos imtis atitinkamų žingsnių šioje srityje“, – pridūrė A.Abu al Khayras, kuris buvo įvardytas kaip „al Qaeda“ aukščiausiojo lyderio Aymano al Zawahiri pavaduotojas.

„Al Nusra Front“ (Jabhat al Nusra) pirmąkart iškilo į viešumą 2012 metų sausį, praėjus 10 mėnesiui nuo konflikto Sirijoje pradžios, kai protestai prieš vyriausybę buvo žiauriai malšinami prezidento Basharo al Assado režimo.

Ši džihadistų grupuotė Sirijoje buvo labai aktyvi – kaip ir jos pagrindinė varžovė, „Islamo valstybė“.

Kitaip negu IS, kovojanti su visais, kurie atsisako prisiekti jai ištikimybę, „al Nusra“ bendradarbiavo su įvairiomis sukilėlių grupuotėmis, kovojančiomis su B.al Assado režimu ir palaikomomis liaudies. 

REKLAMA

„Al Nusra“ atsiskyrimas nuo „al Qaeda“ nekeičia grupuotės statuso, sako JAV

JAV vyriausybė pareiškė, kad toliau laikys „al Qaeda“ padalinį Sirijoje „al Nusra Front“ grėsmę saugumui keliančia grupuote, nors ji paskelbė nutraukianti ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu.

„Al Nusra Front“ lyderiai toliau ketina rengti atakas Vakarų šalyse ir prieš jas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

Apie šį atsiskyrimą buvo paskelbta „al Nusra Front“ vaizdo pranešime, kurį parodė televizija „al Jazeera“ ir kuriame pirmąkart viešai pasirodė šios grupuotės lyderis Abu Mohamadas al Jolani.

REKLAMA

A.M.al Jolani nurodė, kad „al Nusra Front“ persivadino „Jabhat Fateh al Sham“ (Sirijos užkariavimo frontu) ir kad jis susivienys su kitomis pagrindinėmis kovotojų grupuotėmis Sirijoje.

„Tikrai nematome jokių priežasčių tikėti, kad jų veiksmai arba uždaviniai bus kokie nors kitokie“, – sakė JAV Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby.

„Jie tebelaikomi užsienio teroristine organizacija, – pabrėžė jis. – Vertiname grupuotę pagal tai, ką ji daro, o ne pagal tai, kaip ji pasivadina.“

Osamos bin Ladeno įkurta „al Qaeda“, kuriai „al Nusra“ prisiekė ištikimybę 2013 metais, neprieštaravo šiam atsiskyrimui ir ragino grupuotę puoselėti „Sirijos žmonių džihadą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak analitikų, „al Nusra Front“ siekia pakeisti savo įvaizdį, kai grupuotė patiria išaugusį spaudimą, Maskvai ir Vašingtonui susitarus suvienyti pastangas įveikti džihadistų grupuotes.

JAV žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis savo ruožtu pareiškė, kad šios skyrybos tėra „viešųjų ryšių žingsnis“.

„Ar jie tikrai atsiskirs nuo „al Qaeda“, ar ne – dar pamatysim“, – sakė J.Clapperis per Aspeno saugumo forumą Kolorado valstijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų