REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baimė vairuoti kamuoja ne vieną, kuriam vairavimas būtų naudingas. Psichologė Genovaitė Petronienė sako, jog nereikėtų ignoruoti šios baimės ir nurodo, kaip galima su tuo susidoroti.

Baimė vairuoti kamuoja ne vieną, kuriam vairavimas būtų naudingas. Psichologė Genovaitė Petronienė sako, jog nereikėtų ignoruoti šios baimės ir nurodo, kaip galima su tuo susidoroti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie žmonės bijo vairuoti?

Psichologės teigimu, vairuoti bijo tie žmonės, kurie ir šiaip yra bailūs, turi įvairių fobijų, jiems nėra patogu daryti kažką kitų akivaizdoje. Pavyzdžiui, kalbėti prieš auditoriją, važiuoti kalnų slidėmis ar panašiai.

REKLAMA

Vairuoti bijo jautresni žmonės, drąsos turinys žmonės, dažniausiai, greitai sėda ir prie automobilio vairo. Psichologės G. Petronienės teigimu, labiausiai vairuoti bijo moterys ir vyresnio amžiaus žmonės.

Jos manymu, didelę įtaką šiai baimei daro žmonių susikoncentravimas ne į save, bet kitus. ,,Manyčiau, tokie žmonės bijo net ne paties vairavimo, bet to, kaip bus su kitais automobiliais, policija. Jei visgi mokosi vairuoti su baime, jaudinasi dėl vairavimo egzamino laikymo, netinkamo instruktoriaus, bijo būti neigiamai įvertinti ar kad kas nors pamanys, jog jie yra nevykėliai“, - sako G. Petronienė.

REKLAMA
REKLAMA

Avarijų vairuotojai nebijo

Psichologė mano, jog retais atvejais žmonės bijo greičio, lenkimo ar kitų ekstremalių veiksmų, kurie galėtų sukelti pavojų gyvybei. Tokia, kaip ji pavadina, mirties baimė - retesnė.

Su šia baime G. Petronienė siūlo susidoroti treniruojantis. ,,Nėra tokio žmogaus, kuris negalėtų vairuoti, nebent tai būtų visiškas psichinis ligonis. Bailus žmogus turi suprasti, jog kuo daugiau kartų treniruosis, vairuos, tuo greičiau išmoks ir atsiras drąsos“, - teigia G. Petronienė.

Esminis vairavimo pamatas – tinkamos mokymosi sąlygos

Ji taip pat primena, jog labai svarbu, kad būtų tinkamos vairavimo mokymosi sąlygos: nepiktas instruktorius, pakankamai pinigų pamokoms. Tuomet problemiškiems vairavimo pradžiamoksliams baimę įveikti lengviau.

Ką tik vairuotojo teises įgijusiems žmonėms, kurie nesijaučia drąsiai prie vairo, psichologė pataria pusmetį vairuoti kasdien. Per tokį laikotarpį turėtų dingti įtampa. Ilgiausias įtampos laikotarpis – trys metai, tad jei neapleidžiamas vairavimas, net ypač jautrūs vairuojantieji po trijų metų šios baimės turėtų atsikratyti galutinai. Psichologės teigimu, svarbiausia yra nepasiduoti šiai baimei ir išdrįsti praktikuotis, kad fobija neužvaldytų žmogaus galutinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų