REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Vasara (nuotr. Fotolia.com)

Per mūsų slenkstį jau žengia rugpjūtis, paskutinis vasaros mėnuo. Tai mėnuo, kuomet oras pasiekia aukštumas, o ir jūra sušyla labiausiai per metus. Tad ko gi tikėtis šiemet?

14

Per mūsų slenkstį jau žengia rugpjūtis, paskutinis vasaros mėnuo. Tai mėnuo, kuomet oras pasiekia aukštumas, o ir jūra sušyla labiausiai per metus. Tad ko gi tikėtis šiemet?

REKLAMA

Pagal gismeteo.lt duomenis, pirmosiomis rugpjūčio savaitėmis Vilniuje bus 19-24 laipsniai šilumos. Gali pasitaikyti nedidelis lietus, kartais ir didesnis lydimas perkūnijos bei žaibų, bus ir saulės. Naktimis laikysis 14-18 laipsnių šiluma. Likęs rugpjūtis, kol kas irgi atrodo panašiai. Vidurio Lietuvoje apie Kauną temperatūra bus panaši, gal tikėtina daugiau šilumos antrąją rugpjūčio savaitę. Klaipėdoje keliais laipsniais mažesnė temperatūra, nei sostinėje, tačiau lietaus bus žymiai mažiau, galbūt tik pirmąją rugpjūčio savaitę jo galėsime tikėtis.

Vidutiniška Lietuviška vasara

„Niekas nežino, kaip bus. Kol kas, bent jau, kiek aš matau, tai rugpjūčio pradžioje numatomi vidutiniški orai, gali būti viena diena šiltesnė, kita ne tokia šilta, bet iš principo, tai yra graži lietuviška vasara, ne sausa, bet ir ne per šlapia, to lietaus bus kažkiek, bet ne per daug, tokia visai padori vasara, apie ją sunku būtų kažką daugiau pasakyti“, – kalba sinoptikas Naglis Šulija.

REKLAMA
REKLAMA

Šis rugpjūtis gali būti ramus ir saulėtas, todėl didelių ekstremumų tikėtis neverta, ūkininkai galės džiaugtis.

„Galima sakyti, koks rugpjūtis nebus. Jis nebus labai karštas, labai vėsus, sausas, ar šlapias. Tai bus vidutiniška vasara, greičiausiai, taip įprasta šiam metų laikui. O pabaiga rugpjūčio, tai net nežinau, Europinis prognozių centras nieko ypatingo kol kas nesako iki pat rugpjūčio paskutinės savaitės orai yra artimi klimatinei normai, be ekstremumų, sausrų, ūkininkai galės būti patenkinti“, – tikina sinoptikas N. Šulija.

REKLAMA

Rugpjūtį atostogauti geriausia

Baltijos jūros temperatūra labiausiai pakyla rugpjūtį. Todėl šis mėnuo gali būti tinkamiausias atostogoms Palangoje, ar kituose Lietuvos kurortuose.

„Tinkamiausias oras atostogoms tikrai yra rugpjūtis, paprastai, ypač pajūryje, kadangi ten jau būna šiltas vanduo ir pajūryje būna šilčiausia, bent pas mus, nes liepa pas mus yra viena iš tokių lietingiausių metuose. Kol kas dar yra prieštaraujančios viena kitai rugpjūčio prognozės. Bet visumoje aš sakau, kad rugpjūtis yra pats geriausias mėnuo atostogoms mūsų pajūryje. Teko būti prie jūros liepą ir tos saulės užteko, kai tavęs nekepina, kad jau net bloga, ir tas lengvas vėjelis tiko, tik vienintelė problema buvo, kad kai aš buvau, dvi dienas neleido maudytis, nes buvo traukūnas, kai tave traukia į jūrą. Tai yra labai blogai, negalima įbristi ir netgi pakrante vaikščioti pavojinga, nes jeigu banga pagauna, tai tiesiog tave traukia“, – kalba A. Galvonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Baltijos jūros temperatūra tiesiogiai priklauso nuo metų laiko ir oro temperatūros. Baltijos jūra stipriausiai įšyla Rugpjūčio mėnesį. Dėl savo šiluminės talpos, žiemą jūra šildo pajūrio kraštą, o vasarą šaldo. Todėl Klaipėdoje oro temperatūra žiema būna keliais laipsniais didesne nei Vilniuje, o vasara atvirkščiai. Taip pat yra pastebėta, jog Klaipėdos Melnaragės paplūdimyje vandens temperatūra bus aukštesne nei Smiltinės paplūdimyje. To priežastis yra iš Kuršių Marių ištekantis stipriau įšilęs vanduo, kuris susimaišo su Baltijos jūros vandeniu ties Melnrage. Na, jei karštą dieną jūra atrodė vėsi, tai vakare, atvėsus oro temperatūrai, jūros vanduo bus šiltesnis, gal termometras ir neparodys ženklaus vandens temperatūros padidėjimo, bet jutiminė vandens temperatūra tikrai bus aukštesnė“, – pasidalino Klaipėdos Universiteto Jūrų mokslų ir technologijų centro vyresnioji mokslo darbuotoja, doc. Loreta Kelpšaitė-Rimkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais vasara ir užsitęsia

Rugpjūčio mėnesį saulės jau nebėra tiek daug kiek liepą, tačiau, kartais šilti orai užsitęsia iki rugsėjo.

„Kaip vasara neprasideda su kalendoriumi, taip ir nepasibaigia viduryje rugpjūčio, jeigu yra normali vasara, tai dar ji prasitęsia ir rugsėjo pirmomis dienomis, bet na aišku, visų pirma reikia nepamiršti, kad saulė jau eina nuo mūsų tolyn, dienos trumpėja ir mes artėjame į rudenį. Jau pervirtom ir palengva pradedame žingsniuoti į rudens pusę, bet tai nereiškia, kad reikia pesimistinėmis nuotaikomis gyventi, susidėti rankeles ir verkti“, – kalba klimatologė Audronė Galvonaitė.

Svarbu ne oras, o nuotaika

Klimatologė Audronė Galvonaitė linki net ir darganotomis dienomis pasidžiaugti oru, nes dargana padeda ne tik kvepavimo takams, bet ir mūsų odai.

„Mes visą laiką verkšlename, mums visą laiką negerai. Na, imkit pavyzdį iš manęs, esu sakiusi, kad visi orai yra geri, jūs kvėpuokite, valykite savo plaučius, kuriuose prisikaupė dulkių, kuriuose prisikaupia visokių netikusių dalykų ir t.t. Kažkada netgi buvo tokia knyga, kad geriausias oras dargana, nes labai gerai būna veido odai ir jūs būsite gražūs ir nesensite. Reikia džiaugtis kiekviena diena, aš visiems visada sakiau, rytą pradedame nuo šypsenos mankštos, nusišypsote dar lovoje ir žinosite, kad jūsų laukia puiki diena, nes bus perduotas smegenims impulsas, kad jūs esate laimingi, jeigu išlipote surūgę iš lovos, galite nurašyti tą dieną į minusą. Žodžiu keliamės su šypsena ir atostogaujame rugpjūtį, nes atostogos visada gerai“, – linki A. Galvonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų