REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Johnas Hinckley, kuris prieš 35 metus bandė nužudyti prezidentą Ronaldą Reaganą, turi būti paleistas iš psichiatrijos ligoninės gyventi su savo motina, trečiadienį nusprendė federalinis teisėjas.

Johnas Hinckley, kuris prieš 35 metus bandė nužudyti prezidentą Ronaldą Reaganą, turi būti paleistas iš psichiatrijos ligoninės gyventi su savo motina, trečiadienį nusprendė federalinis teisėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Hinckley, kuris dėl nepakaltinamumo buvo paskelbtas nekaltu dėl bandymo nužudyti, po to, kai šovė į prezidentą prie vieno viešbučio Vašingtone, sakė, jog norėjo nužudyti R.Reaganą, kad padarytų įspūdį aktorei Jodie Foster, kurios jis buvo apsėstas po filmo „Taksi vairuotojas“ (Taxi Driver).

REKLAMA

Teismo sprendimu nustatoma dešimtys detalių sąlygų dėl J.Hinckley „paleidimo sveikstant“ iš Šv. Elzbietos ligoninės Vašingtone, tarp kurių yra draudimas kontaktuoti su J.Foster, tačiau teismas nurodė, kad tos sąlygos palaipsniui galės būti panaikintos, po metų ar pusantrų, jei jis ir toliau darys pažangą.

JAV apygardos teisėjas Paulas Friedmanas rašė, kad 61 metų J.Hinckley nebekelia grėsmės nei sau, nei kitiems.

Jis bus paleistas jau rugpjūčio 5 dieną, gyventi su savo 90 metų motina jos aptvertame rajone Viljamsberge Virdžinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Priešingai teisėjo sprendimui mes manome, kad Johnas Hinckley vis dar kelia grėsmę kitiems, ir griežtai nepritariame jo paleidimui“, – sakoma Ronaldo Reagano prezidentinio fondo ir instituto pareiškime.

Per jo išpuolį buvo sunkiai sužeisti kiti trys vyrai, tarp jų – R.Reagano spaudos sekretorius Jamesas Brady.

Po 1982 metais du mėnesius trukusio teismo proceso federalinis teisėjas nustatė, kad J.Hinckley yra nepakaltinamas. Dėl to sprendimo, kurį daugelis kritikavo, daug valstijų sugriežtino įstatymus dėl nepakaltinamumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 10-ojo dešimtmečio J.Hinckley buvo leidžiama vis ilgesniems laiko tarpams su priežiūra lankytis namuose pas motiną. Praėjusį kartą jis pas ją buvo išleistas 17-kai dienų. Slaptosios tarnybos agentai sekdavo jį per kiekvieną tokį paleidimą.

R.Reagano šeima nepritarė

R.Reagano šeimos nariai nuolat nepritardavo J.Hinckley paleidimui. Duktė Patti Reagan Davis 2015 metais savo interneto svetainėje rašė: „Tikiuosi, jog gydytojai yra teisūs, kai sako, kad Johnas Hinckley niekam nekelia pavojaus, tačiau kažkas manyje jaučia, kad jie klysta.“

REKLAMA

Tarp jai nerimą keliančių dalykų yra tai, jog būdamas Šv. Elzbietos ligoninėje J.Hinckley parašė daug žmonių nužudžiusiems Tedui Bundy ir Charlesui Mansonui.

Tačiau J.Hinckley advokatas Barry Levine'as nuo 2003-iųjų įrodinėjo, jog ligoninės darbuotojų vertinimai rodo, kad jis nebekelia jokios grėsmės.

Pasikėsinimas į R.Reagano gyvybę išprovokavo intensyvius debatus dėl smurto panaudojant ginklus ir elgesio su psichikos ligoniais. J.Brady, nors ir liko paralyžiuotas, tapo garsiu ginklų kontrolės aktyvistu.

Medicinos ekspertas J.Brady mirties 2014 metais priežastimi nurodė 33 metais anksčiau patirtus sužeidimus, bet J.Hinckley jokie papildomi kaltinimai nebuvo pateikti.

REKLAMA

Per tą 1981 metų užpuolimą taip pat buvo sunkiai sužeisti du pareigūnai - Slaptosios tarnybos agentas Timas McCarthy ir policijos pareigūnas Thomas Delahanty.

Tarp J.Hinckley paleidimo sąlygų yra draudimas kontaktuoti su aukų šeimomis, taip pat – su J.Foster.

J.Hinckley privalo visad būti 50 mylių (80 km) atstumu nuo motinos namų ir negali vykti į rajonus, kur, kaip žinoma, yra dabartinis ar buvę prezidentai, viceprezidentai ir Kongreso nariai.

Kartą per mėnesį jis privalės atvykti į Šv. Elzbietos ligoninę stebėjimui ir turės iš anksto pranešti Slaptajai tarnybai apie savo planuojamas keliones ir jų maršrutus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis be leidimo negali nieko rašyti internete, rodyti per internetą ar asmeniškai jokių atmintinų daiktų.

Tarp detalių sąlygų yra net reikalavimas kartą per mėnesį lankytis muzikos terapijos seansuose su licencijuotu muzikos terapijos specialistu.

Šv. Elzbietos ligoninė, kuri J.Hinckley namai buvo daugumą laiko per pastaruosius 35 metus, buvo atidaryta 1855 metais – kaip pirmoji federalinė psichiatrijos ligoninė. Nors vienu metu joje buvo net 8 tūkst. pacientų, daugiausia – neturtingų, ši senstanti įstaiga palaipsniui uždaroma ir dabar joje gydoma tik keli šimtai pacientų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų