REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Alfas Ivanauskas (nuotr. Fotodiena.lt)

5 kulinarinių knygų autorius bei žurnalo VMG vyr.redaktorius Alfas Ivanauskas stengiasi išnaudoti vasaros teikiamas gėrybes ir pabrėžia, kad dabar pats geriausias metas pradėti sveiką gyvenimo būdą. Kokių taisyklių laikosi ir kaip pasigaminti visus sužavėsiančius iešmelius Alfas atskleidė tik tv3.lt.

25

5 kulinarinių knygų autorius bei žurnalo VMG vyr.redaktorius Alfas Ivanauskas stengiasi išnaudoti vasaros teikiamas gėrybes ir pabrėžia, kad dabar pats geriausias metas pradėti sveiką gyvenimo būdą. Kokių taisyklių laikosi ir kaip pasigaminti visus sužavėsiančius iešmelius Alfas atskleidė tik tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar esate grilio žmogus? Gi būna, kad žmonės neįsivaizduojate savaitgalio be čirškiančios mėsos?

REKLAMA

- Grilio žmogumi tampu labiau vasara (šypsosi). Kadangi visuomet stengiuosi virtuvėje praleisti kuo mažiau laiko, bet kuo efektyviau, todėl kažką skanaus kepant su draugais maisto gaminimas tikrai pasimiršta, o  tampa vasaros bendravimo forma. Nors galiu tikrai ir visą mėnesį valgyti tik daržoves ar uogas.

- Specialistai teigia, kad vasarą neįmanoma laikytis dietos. Dažni vakarėliai, susitikimai su draugais. Ar vasara pakeitė Jūsų įpročius? O gal priešingai – stengiatės valgyti daugiau daržovių ir uogų?

REKLAMA
REKLAMA

- Vienareikšmiškai. Aš vasarą maitinuosi sveikiau, nes yra tam visos galimybės – uogų, vaisių ir daržovių pasiūla yra tokia didelė, jog tikrai kaskart norisi su jomis „sukonstruoti“ kuo įdomesnį derinį. O apie dietas net negali būti kalbos, labiau reikėtų kalbėti apie teisingai pasirinktą maistą, kuris ir leis nebadauti.

Manau, vasara yra pats geriausias metas savo organizmą ne tik vitaminizuoti, bet ir įpratinti prie ne tokių kaloringų patiekalų.

- Kiek dėmesio skiriate savo mitybai?

- Visuomet galvoju, ką valgau ir kiek tas maistas mano organizmui suteiks gerų „emocijų“. Žinoma, būna dienų, kai leidžiu sau apie tai negalvoti, nes ypatingai nemėgstu savęs varžyti ar įspausti į tam tikrus rėmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir dirbdamas su vaikais, visuomet pabrėžiu, jog viską reikia valgyti, tik visuomet reikia pasverti, koks turi būti santykis gero ir blogo. Ir svarbiausia suvokti, kam viso to reikia, nes nei vienas draudimas mūsų neišmokys gyventi sveikiau. O atvirkščiai – tik paskatins maištauti arba darys nelaimingais.

- Ar įmanoma rasti sveikesnį šašlykų, kepsnių ant griliaus pakaitalą? O gal tokius dalykus reikia išvis braukti iš raciono?

- Kepta mėsa ant ugnies – nėra nesveika, jeigu mokame ją tinkamai paruošti. Daromos dvi didžiausios klaidos: pirmoji – niekada nereikia persistengti su prieskonių gausa ir jokiais būdais nemarinuokite mėsos kečupe ar majoneze – šie ingredientai skirti ne termiškam apdorojimui, antra – tai perkepimas arba net sudeginimas, tokiu metu formuojamos kancerogeninės medžiagos, kurios ir daro kepsnį nesveiku.

REKLAMA

Todėl dažnu atveju reikia pasirinkti mažesnę kaitrą ir dažniau vartyti (jeigu kalbame apie šašlykus). Svarbiausia – prie šašlykų nesirinkite ryžių, kečupo ar kitų ingredientų – kurie ir padaro patiekalą nesveiku ir kaloringu. Visuomet siūlau mėgautis kepsniais ant laužo, su dideliu kubilu šviežių daržovių, kurių taip pat nereikėtų skaninti daug cukraus ar druskos turinčiais padažais.

- Ar leidžiate sau pasilepinti? Ir kaip lepinatės?

- Visada ir ne tik vasarą. Geriau vakare už dienos nuodėmes nubėgti kelis papildomus kilometrus parke ar pasivažinėti dviračiu, nei visiškai save daryti šventu. Ragavimas ir smaguriavimas – vienas iš laimingo gyvenimo elementų, todėl tik reikėtų neperkrauti savęs jais (šypsosi).

REKLAMA

- Ar savo mitybą pavadintumėte sveika? Ir kokių pagrindinių taisyklių laikotės?

- Tikrai taip. Pagrindinės taisyklės: labai sotūs pusryčiai, visuomet laiku valgomi lengvesni pietūs, vakarienei kuo lengvesnis maistas, nors ir jo būna nemažai, nes dažniausiai mano vakarienės būna pakankamai vėlai, apie 21-22 val. vakare. Ir svarbiausia – visuomet galvoti, ką dedį į burną ir kokios naudos tie ingredientai tau suteiks.

Labai svarbu tarp šių pagrindinių valgymų turėti dar kelis tarpuose, kad kas dvi tris valandas kažką suvalgytume, taip išvengsime persivalgymo vakare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VIŠTIENOS IR PEKININIŲ KOPŪSTŲ IEŠMELIS

INGREDIENTAI:

300 g vištienos filė pusės nedidelio pekininio kopūsto 1–2 šviežių svogūnų KOTÁNYI juodųjų pipirų druskos aliejaus 1–2 šaukštų teriyaki padažo

PARUOŠIMO BŪDAS:

1. Vištieną supjaustykite kubeliais, svogūnus – ketvirčiais, pekininį kopūstą – panašiais gabalėliais. 2. Pabarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi ir verkite ant iešmelių. 3. Apie 18 min. kepkite ant nedidelės kaitros. 4. Iškepusius apšlakstykite teriyaki padažu.

MĖSAINIS SU VIŠTIENA

INGREDIENTAI:

1 mėsainio bandelės 1–2 romaninių salotų lapų 4 šviežių mango griežinėlių kelių šviežių bazilikų lapelių 2 vištienos blauzdelių be kaulų Marinatui: ½ ropinio svogūno 2 šaukštų alyvuogių aliejaus 1 šaukšto austrių padažo žiupsnelio cukraus druskos, pipirų Čatniui: ½ prinokusio mango 2 šaukštelių apelsinų uogienės žiupsnelio aitriųjų paprikų druskos

REKLAMA

PARUOŠIMO BŪDAS:

1. Marinatui skirtus produktus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite. Vištienos blauzdeles įtrinkite marinatu ir palikite truputį pasimarinuoti.

2. Marinuotas blauzdeles iškepkite ant vidutinės kaitros kepsninės. Kepkite vartydami apie 15–17 min.

3. Bandelę perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite ant kepsninės. Šalia apkepinkite mango griežinėlius.

4. Čatniui skirtus produktus sutrinkite virtuvinio kombaino inde.

5. Vieną bandelės pusę aptepkite čatniu, dėkite keptą vištienos blauzdelę, plėšytus salotų lapus, vėl bandelę, apteptą čatniu, keptus mango gabalėlius, likusią blauzdelę, užberkite bazilikų lapeliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų