REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Romanas (nuotr. Fotolia.com)

Gyvenant XXI a., Bažnyčios dogmos ir draudimai turėti lytinių santykių iki vestuvių daugeliui tapę smagiu juokeliu. Į seksą dabar didelė dalis žmonių žiūri paprasčiau, todėl neretai vieniši draugai tampa „draugais su privalumais“ – tie, kurie dar ir miega kartu, bet neįsipareigoja. Tačiau ar įmanoma, ypač merginoms, neprisirišti ir nesusidaužyti širdies tokiuose santykiuose?

19

Gyvenant XXI a., Bažnyčios dogmos ir draudimai turėti lytinių santykių iki vestuvių daugeliui tapę smagiu juokeliu. Į seksą dabar didelė dalis žmonių žiūri paprasčiau, todėl neretai vieniši draugai tampa „draugais su privalumais“ – tie, kurie dar ir miega kartu, bet neįsipareigoja. Tačiau ar įmanoma, ypač merginoms, neprisirišti ir nesusidaužyti širdies tokiuose santykiuose?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nežinau, ką daryti. Atsibodo būti viena – man jau 25-eri. Noriu santykių, noriu švelnumo, artumo, tos vyriškos meilės ir dėmesio, noriu jaustis saugi ir ištirpti jo glėbyje.... Bet to Jo nėra, o artumo vis tiek norisi. Todėl atsitiko taip, kad susipažinau su vaikinu – simpatišku, patraukliu. Šiaip mes labai skirtingi ir manau poros iš mūsų šiaip ar taip nebūtų, na ir jis nenori įsipareigojimų, sako: „nespausk manęs“, tačiau aš jį traukiu, o jis mane. Jis nori būti „draugais su privalumais“...

REKLAMA

Aš noriu su juo mylėtis – na, turbūt, ne tai kad būtent su juo, o apskritai norisi artumo – bet bijau likti įskaudinta. Nežinau, ar galiu būti tokiuose santykiuose be įsipareigojimų, tai net ne santykiai. Nežinau, ką daryti – to artumo norisi, vaikinas tą pasiūlo, bet bijau, kad galiu įsimylėti. Ką man daryti?“ – klausė tv3.lt skaitytoja Vilma.

Tenkinimasis trupiniais

Santykių ABC.lt konsultantas Šarūnas Mažuolis portalui tv3.lt nurodė, kad svarbiausia tokioje situacijoje yra nuoširdžiai sau atsakyti, ko iš tikro nori ir, jeigu mergina nori tikrų, rimtų santykių, specialistas jai nepataria tenkintis tik „draugų su privalumais“ statusu.

REKLAMA
REKLAMA

„Santykius vadinu santykiais tada, kai abu tenkina tai, ką jie gauna. Jeigu moteris nori žymiai daugiau, bet tenkinasi žvirbliu rankoje, kaip sako lietuviška patarlė, tai yra bailio gyvenimas ir tenkinimasis trupiniais. Žmonės, kurie neįsijaučia į save, nepildo savo tikrųjų poreikių, o bando prisirinkti trupinių, ir gyvena trupinėtą gyvenimą, o po to sako, kad blogai jaučiasi. Kodėl? Todėl, kad santykiuose nežiūri savęs, ir gaunasi tikrai negerai“, – kalbėjo Š. Mažuolis.

Iš kitos pusės, pažymi jis, jeigu moterį iš tikro tenkina santykiai be jokių įsipareigojimų, tada viskas yra gerai, tačiau specialistas atkreipia dėmesį, kad moteris turi labai gerai įsijausti į tai, ką nori iš tikro patirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu ji nori patirti daugiau, nei gauna iš to vyro, kuris yra nuoširdus ir pasako savo sąlygas, tai moteris turėtų nutraukti tokius santykius, nepaisant to, kad bus skaudu, ir eina į kelionę toliau ieškodama variantų, kurie ją iš tikro tenkina. Moteris neturi susimažinti reikalavimų, ką daro savęs nemylintys žmonės, o iš tikro, su skausmu ir baime, nutraukti netenkinantį santykį“, – sakė santykių konsultantas.

Viltis neapsimoka

Tokioje situacijoje, kai vyras aiškiai deklaruoja, kad nenori įsipareigojimų, o moteris sutinka leistis į tokius santykius, vyras, pasak Š. Mažuolio, nėra blogietis – moteris yra pati sau „blogietė“, kadangi nuleidžia savo reikalavimų kartelę.

REKLAMA

„Meluoti sau ir viltis, kad iš tokių santykių gali išsirutulioti kažkas rimčiau, kai viena pusė aiškiai deklaruoja, kad ji to nenori, nereikėtų – teoriškai tai įmanoma, bet praktiškai nelabai. Labiausiai įmanomas santykis kaip tik pasidaro tada, kai mergina pasako, kad jos netenkina tai, ką jis siūlo, ir kad ją domina visaverčiai santykiai. Tada vyras net galbūt pats gali susidomėti.

Be to, nereikia labai kaltinti vyrų, kad jie spaudžia mylėtis, nes šioje vietoje yra daug socialinio programavimo. Savęs nemylinti moteris elgiasi dvejopai: arba pasiduoda, nors ir nenori eiti į tokius santykius, arba užsipuola vyrą, kad „aš čia ne tokia“. Abu variantai yra nemylinčios savęs moters elgesys. Jei moteris nori mylėtis, tegu mylisi, o jei nenori ar jaučia, kad ne laikas, tada tegu ir pasako, kad šiuo metu nenori. Jeigu vyras supyksta, čia jo reikalas, tegul pyksta, bet moteris turi išlaikyti savo poreikių svarbą“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Moterims netinka

Š. Mažuolis nurodo, kad, žinant moters psichologą, tokie santykiai kaip „draugai su privalumais“ moterims dažniausiai netinka.

„Jeigu tikrai moteriai šiuo metu yra toks etapas, ir jai to užtenka – pirmyn, bet tokių santykių pasekmės vis tiek yra – gyvūniniame lygmenyje formuojasi prisirišimas, kuris paskui gali nuvesti į santykių nenutraukimą ir tai yra pavojinga. Moteriai gali ateiti laikas, kai ji norės pakelti sparnus link kitokių santykių, bet ji negalės to padaryti. Vyrams būna mažiau prisirišimų, nes vyriška psichika šiek tiek kitokia – jiems paprasčiau, o moterims sudėtingiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateiksiu iliustraciją: po vieno mano seminaro mergina atsisakė tokių pusėtinų santykių, ir per tris mėnesius jos gyvenime atsirado normalus vyras – po to ji man labai dėkojo už patarimą nutraukti buvusius santykius“, – sakė santykių konsultantas.

Todėl Š. Mažuolis, pradedant bet kokius santykius, pirmiausia pataria įsiklausyti į save, ko žmogus iš tikro nori, ir atvirai tuo pasidalinti su kitu. Didžiausia trintis santykyje, pasak jo, kyla tada, kai žmonės ateina su skirtingais lūkesčiais ir neišsiaiškina, kas ko nori.

Moterims, kurios žino, kad nori rimtų, artimų santykių, o taip pat ir sekso, Š. Mažuolis pataria nesileisti į „draugų su privalumais“ žaidimus, o geriau dirbti su savimi ir save pamilti.

REKLAMA

„Sekso troškimas praeina kaip morčius, o artumo troškimas tenkinamas ne tik per santykius su vyru, bet ir per santykius su savimi, artimaisiais ir Dievu“, – nurodo jis.

Svarbu ryšys

Vilniaus kolegijos psichologijos dėstytoja Agnė Grušauskaitė nurodo, kad, nors ir abu santykyje dalyvaujantys asmenys sutaria dėl įsipareigojimų nebuvimo, žmogus turi jausmus ir jam yra svarbus ryšys su kitu.

„Iš anksto atriboti jausmus nuo kūniškų malonumų yra sunku – taip žmogus negali skirstyti ir dažniausiai yra pavojus, kad užgims jausmai, kils emociniai poreikiai, ir tada galimas nusivylimas.

REKLAMA

Aišku, yra tam tikras apsisprendimas iš anksto, kokie santykiai žmogų domina, ir tai, kad žmogus iš anksto žino, kokių santykių jis nori ir kitam tai pasako, yra gerai. Visgi leistis į tokius santykius be įsipareigojimų yra sudėtinga, nes gali sukilti jausmai ir paskui gali būti tikrai skaudu“, – kalbėjo psichologė.

Pasak jos, tiek vyrams, tiek moterims, verta pagalvoti, ar juos tenkins tokie santykiai, ar jie ieškos žmogaus, su kuriuo galėtų kurti visapusišką ryšį. Nors psichologė pažymi, kad santykius planuoti sudėtinga, nes kartais tik nuotykiu kvepiantis suartėjimas gali pakurstyti jausmus, tačiau tiek vyro, tiek moters ketinimus galima išsiaiškinti iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet kokiems santykiams – tam, kad jie būtų rimti ir artimi, reikia ir laiko, ir niekas negali duoti garantijų, kad santykiai tikrai bus ilgalaikiai. Visgi žmonių planus – ar jie apskritai nori turėti ilgalaikius santykius, ar ne – galima išsiaiškinti net per pirmą pasimatymą, ir tai visai nebus vaikino spaudimas. Vyras gali norėti artimų santykių, bet dar nežinoti, ar būtent su tavimi, ir tai yra normalu, arba vyras gali išvis nenorėtų turėti įsipareigojimų – galbūt jis ką tik išgyveno skaudų išsiskyrimą. Tai išsiaiškinti yra svarbu“, – pasakojo psichologė.

Tad, panašu, kad merginoms veltis į santykius be įsipareigojimų, jei jos nenori kasdien skalbti pagalvių nuo ašarų, neverta, nebent jos visiškai aiškiai žino, kad jos nori būtent to ir nieko daugiau – nuoširdžiai ir neapgaudinėjant savęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų