REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Agresyvi rinkimų kampanija, aštrus atkirtis politiniams oponentams, partijos lyderis, kurio charizma erzina net kitų partijų lyderius – tokią Darbo partiją rinkėjai matė jau seniai. Panašu, jog šiuos „darbiečių“ privalumus atgaivinti pabandęs dabartinis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis patyrė fiasko. Ką reiškia partijos vadovo pasilikimas Briuselyje ir kaip tai atsilieps „darbiečių“ pasirodymui Seimo rinkimuose?

Agresyvi rinkimų kampanija, aštrus atkirtis politiniams oponentams, partijos lyderis, kurio charizma erzina net kitų partijų lyderius – tokią Darbo partiją rinkėjai matė jau seniai. Panašu, jog šiuos „darbiečių“ privalumus atgaivinti pabandęs dabartinis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis patyrė fiasko. Ką reiškia partijos vadovo pasilikimas Briuselyje ir kaip tai atsilieps „darbiečių“ pasirodymui Seimo rinkimuose?

REKLAMA

Pernai Darbo partijos pirmininku tapęs buvęs „tvarkietis“ V. Mazuronis nutarė netapti „darbiečių“ kandidatų į Seimo narius sąrašo lyderiu ir pasilikti Europos Parlamente. Kaip portalui tv3.lt teigė pats politikas, jis esą „nenorėjo mėtytis nuo vieno parlamento prie kito“. Be to, V. Mazuronis argumentavo, jog europarlamentaro mandatą jam suteikė rinkėjai, taigi jis turi ir tęsti darbus Briuselyje.

Tiesa, V. Mazuronis neatmetė galimybės, jog galėtų grįžti dirbti į Lietuvą, jei Darbo partija laimėtų Seimo rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kada mes po rinkimų – tikiuosi, kad taip bus – formuosime valdančiąją koaliciją, dėliosime vykdomosios valdžios pozicijas, tai grįšime prie tų klausimų. Nes dirbant vykdomojoje valdžioje, kai dirbau Vyriausybėje, kai buvau ministras, matau, kad tai yra vieta, kurioje galima realiai ir greitai padaryti pokyčius“, – aiškino V. Mazuronis.

REKLAMA

„Darbiečių“ vadovas teigė nesukantis galvos dėl to, kaip į jo sprendimą nevesti partijos sąrašo Seimo rinkimuose, gali sureaguoti rinkėjai. V. Mazuronis tikino, jog europarlamentaro alga nebuvo pagrindinis motyvas jam likti Briuselyje.

"Man atrodo, kad toje politinėje kovoje, kuri dabar vyksta prieš rinkimus, ar argumentuose mes jau pradedame prarasti sveiką protą ir bandoma daryti tokį įspūdį, kad buvimas Europos Parlamente yra kažkoks blogis, kažkoks privilegijų, kaip Jūs klausiate, pinigų vos ne nesąžiningas gavimo būdas. Aš nenorėčiau komentuoti tokių požiūrių.

REKLAMA
REKLAMA

Kur aš bebuvau – ar aš turėjau privatų verslą, ar aš buvau Seimo narys, ar aš buvau ministru – man pinigų visada pilnai užteko, nes aš gyvenu tokiu principu, kad ne pinigų ieškau pagal norus, o norus nusistatau pagal tiek, kiek aš gaunu pinigų. Seimo nario alga mane visiškai tenkina Lietuvos sąlygomis, todėl kaip anksčiau, taip ir dabar aš čia nematau didelių problemų. Taigi, piniginis motyvas tikrai nebuvo pagrindinis“, – komentavo Darbo partijos vadovas.

Pašnekovo teigimu, Kęstutis Daukšys yra tinkamas žmogus būti „darbiečių“ sąrašo lyderiu. Vis dėlto, anot V. Mazuronio, jo favoritas buvo kitas kolega.

„Ko gero, būtų logiškiausia buvę, jeigu sąrašą būtų vedęs V. Gapšys, nes jis yra pirmasis partijos pirmininko pavaduotojas, rinkimų štabo vadovas, jaunas, perspektyvus politikas, bet kadangi, žinote, tie visi politizuoti teisėsauginiai reikalai vyksta, tai mes sutarėme, kad jis yra mūsų lyderių grupėje ir mes dirbame, bet palikdami jam šiek tiek laiko, nes reikės tuos teisinius dalykus tvarkytis“, – tvirtino V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyderiu netapęs lyderis

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis tikino, kad iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ pas „darbiečius“ perbėgęs V. Mazuronis visada buvo pragmatiškas politikas, taigi pradėjęs vadovauti Darbo partijai, tikėjosi tam tikrų politinių dividendų.

„V. Mazuronis norėjo tikrai perimti lyderystę partijoje ir tapti realiu partijos lyderiu. Matyt, jam tai nelabai pasisekė, matyt, už rankos buvo laikoma arba partijos viršūnėlė visaip bandė perimti iš jo vienokias ar kitokias lyderystės galimybes.

Kita vertus, jis, matyt, projektavo savo dar tolimesnę ateitį, tai yra po to, kai baigsis kadencija Europos Parlamente, ir bandė pamatyti šioje partijoje galimybę tęsti politinę karjerą, tačiau tai jam nesudaro kažkokių rožinių perspektyvų“, – portalui tv3.lt komentavo L. Bielinis.

REKLAMA

„Dar viena iš priežasčių, kodėl V. Mazuronis lieka europarlamentaru ir atsisako dalyvauti rinkimuose, ko gero, yra ta, kad jam dalyvaujant Seimo rinkimuose, iš esmės jam būtų prikabinta atsakomybė ir už skandalą, susietą V. Gapšiu, susietą su „MG Baltic“ reikalais, ir, matyt, V. Mazuronis, būdamas pragmatiku, visai nenori tokios kupros“, – pridūrė politologas.

L. Bielinis tikino, jog partijos pirmininko V. Mazuronio sprendimas pasilikti Europos Parlamente ir nedalyvauti Seimo rinkimuose gali ne juokais supykdyti „darbiečių“ elektoratą.

„Manau, kad rinkėjas mato, kad partija viduje nesusitaria, kad struktūra nesusiformuoja, viršūnė yra pakrikusi. Rinkėjui tai gali signalizuoti apie tai, kad šiai partijai ne viskas gerai ir mes galime matyti, ir, ko gero, pamatysime, kad dalis rinkėjų, kurie tradiciškai balsavo už „darbiečius“, gali pakeisti prioritetus ir balsuoti už kitas partijas“, – prognozavo politologas.

REKLAMA

Debatuose gali patirti sutriuškinimą

Portalo tv3.lt kalbintas viešųjų ryšių agentūros „Nova Media“ ryšių su visuomene ekspertas Arijus Katauskas tikino, jog V. Mazuronio sprendimas nedalyvauti Seimo rinkimuose komunikacine prasme gali gerokai sujaukti jų įvaizdį.

„Mano nuomone, toks V. Mazuronio sprendimas tikrai turėjo sumaišyti pakankamai stipriai tiems rinkėjams klausimus, turint omenyje, kad tai buvo politikas, kuris iš Darbo partijos žmonių turi pakankamai aukštus reitingus, jeigu ne pačius aukščiausius. [...] Dar vienas svarbus dalykas yra tai, kad V. Mazuronis yra gebantis gerai kalbėti žmogus, turintis patirtį valdyti auditoriją, puikus politikas, puikus Darbo partijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaunasi taip, kad mes matome atėjusį naują žmogų, kuris turėjo gelbėti partiją, bet pasakantį, kad jis to nedarys. Mes matome L. Graužinienę, kuri turi didžiulį matomumą, bet pasakančią, kad ji atsisako vadovauti sąrašui. Ir priežastys jau nebėra svarbios. Pastatome žmogų (K. Daukšį – tv3.lt) į sąrašo lyderį, kurį sunku įsivaizduoti rimtuose debatuose savo įkvėpimu, užsidegimu kovojantį su kitais partijų lyderiais. Nepamirškime ir V. Gapšio pasitraukimo. Man susidaro toks jausmas, kad partijoje yra pakrikimas“, – komentavo A. Katauskas.

Ryšių su visuomene specialisto įsitikinimu, K. Daukšys yra turbūt geriausiai Darbo partiją pažįstantis žmogus, tačiau viešojoje erdvėje jam varžytis su politiniais oponentais bus itin sunku.

REKLAMA

„Pripažinkime, K. Daukšys nėra geriausia persona, matant, kokie yra konkurentai iš kitų partijų. Pažiūrėkime, kaip atrodo G. Landsbergis, tie patys liberalai, visa socialdemokratų grietinėlė, tai yra G. Kirkilas, A. Sysas ir kiti, kurie gali užpildyti eterį. Ir štai turime K. Daukšį, kuris nėra turbūt pats geriausias pašnekovas nei žiniasklaidai, nei vizualiai geriausiai atrodantis ir dėmesį pritraukiantis politikas Lietuvos rinkiminėje kampanijoje“, – aiškino V. Katauskas.

Po V. Uspaskicho išėjimo mato ritimąsi žemyn

Viešųjų ryšių ekspertas atkreipė dėmesį, kad iki šiol labai agresyviomis ir išradingomis rinkimų kampanijomis ginkluoti „darbiečiai“ pastaruoju metu yra neatpažįstami.

REKLAMA

„Komunikacinėje erdvėje Darbo partija, kuri paprastai visą laiką stipriai dominuodavo V. Uspaskicho dėka, jau pralošinėja pakankamai seniai. Ir mes nematome, kad iš tikrųjų nieko rimto nėra daroma jau turbūt paskutinius pusę metų, išskyrus atsikrus pasisakymus apie pabėgėlius. Tai yra gera žinutė, bet ją reikia toliau eskaluoti. Aš nežinau, kas vyksta partijos viduje, bet apibūdinčiau Darbo partijos situaciją kaip praleistų progų pavasarį“, – aiškino A. Katauskas.

„Nova Media“ viešųjų ryšių specialistas svarsto, jog galbūt „darbiečiai“ dar turi ginklų, kitu atveju, panašu, jog su pralaimėjimu Seimo rinkimuose jie jau yra susitaikę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paskutinės komunikacinės žinutės, kurios buvo nuleistos Darbo partijos rinkėjui, yra tai, kad prieš skęstant laivui, kažkas vyksta dar... Toks jausmas, kad niekas nenori imtis iniciatyvos ir dabar į rinkimus partija, kuri paprastai pasižymėdavo net ir blogiausiais savo gyvenimo laikotarpiais agresyviomis rinkimų kampanijomis, drąsiomis idėjomis, pinigais, kuriuos puikiai išnaudodavo komunikacijai, eina tarsi nepasiruošusi.

Aš vis dar manau, kad Darbo partija turi kažkokį kozirį arba planuoja kažkokį judesį, nes dabar atrodo, jog partija yra jau susitaikiusi su pralaimėjimu“, – svarstė A. Katauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų