REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnietė Ieva teigia vasarą negalinti ramiai miegoti, ilsėtis, pravėdinti kambarių, išsidžiovinti drabužių. Anot merginos, viso to priežastis – kaimynė.

Vilnietė Ieva teigia vasarą negalinti ramiai miegoti, ilsėtis, pravėdinti kambarių, išsidžiovinti drabužių. Anot merginos, viso to priežastis – kaimynė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Problema yra tokia, kad aš negaliu atsidaryti savo balkono, nes kaimynė iš apačios nuolatos rūko ir į mano kambarį skverbiasi dūmai. Aš net negaliu išnešti savo skalbinių išsidžiovinti.

REKLAMA

Vasarą yra karšta, aš noriu prasivėdinti butą, o kai aš atsidarau balkono duris, turiu nuolat, kaip koks policininkas stebėti, ar kaimynė nepradės rūkyti. Pavyzdžiui, buvo išvažiavusi ir palikusi pravertą langą savaitgaliui, tai kai grįžau buvo pridūmytas visas kambarys. O jei jame dar vaikų būtų, tai iš viso siaubas būtų“, – portalui tv3.lt skundėsi Antakalnio mikrorajone gyvenanti Ieva.

„Mane labai nervina miegoti naktį, nes man trūksta oro, aš tiesiog dūstu ir negaliu atsidaryti balkono durų, nes dūmai skverbiasi į kambarį“, – aiškino mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kultūringi žmonėms dažniausiai parūkyti išeina į kiemą, tačiau ne visi kaimynai yra tokie supratingi. Nuo balkone rūkančių ir kitus savo dūmais nuodijančių žmonių apsiginti galima tik vienu būdu.

„Kas tuos rūkalius privers nerūkyti balkonuose? Juk pas kitus žmones veržiasi tie dūmai, tai rūkyk savo bute ir tiek. Reikia tiesiog uždrausti rūkyti balkonuose, nes kas juos privers nerūkyti?“, – aiškino mergina.

Ragina susitarti gražiuoju

Portalo tv3.lt kalbintas Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas tikino, jog įstatymai nedraudžia žmonėms rūkyti savo namų ar būtų balkonuose, taigi jų kontroliuoti savivaldybė negali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybė gali reaguoti, jeigu rūkytų ir mestų nuorūkas lauk, tai yra jeigu šiukšlintų. O rūkymas balkone yra pagal teisės aktus traktuojamas kaip buvimas nuosavose patalpose. Tai yra tik viena iš bėdų, nes būna ir taip, kad iš trečio ar ketvirto aukšto metami maisto produktai katėms ar balandžiams šerti.

Rūkymas balkone yra kaimynų susitarimo reikalas. Reikia pamėginti gražiai, geranoriškai paaiškinti, kodėl jiems trukdo tas rūkymas, kad gal vaikų turi, kad kenkia kvėpavimo takams. Galima susitarti dėl kažkokio ženklo, tarkime, kai langas atidarytas, draugiškai kaimynui šūktelti, kad tuo metu nerūkytų. Turi būti bendravimo, socialumo dalykai parodyti, nes mes nesame nei policija, nei viešoji tvarka – neatvažiuosime ir negriebsime chalatą vilkinčio kaimyno iš balkono tam, kad jis užgesintų cigaretę“, – kalbėjo G. Paluckas.

REKLAMA

Grėstų 50 Eur bauda

Parlamentaras, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas portalui tv3.lt priminė, jog reaguojant į žmonių skundus dėl rūkančiųjų balkonuose, jis jau ne kartą pateikė Seimui įstatymo pataisas, numatančias uždrausti rūkyti balkonuose ir lauke arčiau nei 5 metrų nuo daugiabučių namų bei vaikų žaidimo aikštelių. Jei šio draudimo nebūtų paisoma, asmenys būtų įspėjami, jiems grėstų bauda nuo 20 iki 50 Eur.

Seimas po pateikimo jau yra pritaręs šiai iniciatyvai, A. Matulas tikina pasistengsiąs, jog iniciatyva drausti rūkyti balkonuose ir lauke, prie daugiabučių, būtų įteisinta ypatingos skubos tvarka.

REKLAMA

„Tikrai stebina, kad labai daug žmonių nesusitaria, kenčia nuo rūkalių ypatingai senyvo amžiaus žmonės arba turintys vaikų. Labai daug skundų yra iš žmonių, kurie gyvena pirmuose aukštuose, kad prie laiptinių vakarais masiškai rūko ypatingai jauni žmonės. Tą problemą reikia spręsti. O ji gali būti išspręsta, nes Seimo nariai prieš rinkimus paprastai labiau įsiklauso į visuomenę.

Kai pateikiau įstatymo projektą, nustebau, kai gavau apie 800 laiškų su palaikymu, su savom istorijom. Kai kurie pasakojo, kad rūkalius net apipila pamazgomis, nes kitaip jų negali išvyti iš balkonų“, – pasakojo A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu sostinės vicemeras G. Paluckas neslėpė nepritariantis siūlymui uždrausti rūkyti balkonuose, mat, jo teigimu, nebus įmanoma užtikrinti įstatymo pataisos įgyvendinimu.

„Supraskite, tuos dalykus sunku būtų kontroliuoti: žmogus pritūps, atsisės ant taburetės, tai kokiu būdu kontroliuosime? Aš čia tikrai matau erdvės bendruomeniškumui ir geriems kaimynų santykiams. Reikia mėginti susitarti, vengti susipriešinimo.

Policija tarpininku tokiuose kaimynų santykiuose dažniausiai yra prastas padėjėjas. Aišku, jeigu yra peržengiamos tam tikros ribos – yra triukšmas, šiukšlių tempimas, antisanitarinės sąlygos – įsijungia tas reagavimo ir apsaugos mechanizmas. Bet rūkymas, deja, yra tokia tarpinė pilka zona, kur nebus efektyvus kažkoks teisinis persekiojimas“, – komentavo G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų