REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija ir Turkija tikisi greitai susitarti Akuju atominės elektrinės (AE) projekto įgyvendinimo, pareiškė Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

Rusija ir Turkija tikisi greitai susitarti Akuju atominės elektrinės (AE) projekto įgyvendinimo, pareiškė Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atskirai aptarėme investicijų projektus, įskaitant Akuju AE“, – po susitikimo su Turkijos vicepremjeru Mehmetu Simseku sakė A.Dvorkovičius.

REKLAMA

„Reikalai juda į priekį. Su Turkija derinami dokumentai. Tikimės, kad viskas reikiama linkme klostysis gana greitai“, – pabrėžė Rusijos vicepremjeras.

Po pernai lapkritį Turkijos ir Sirijos pasienyje įvykusio incidento, kai Turkija numušė jos oro erdvę pažeidusį Rusijos karinį lėktuvą, Kremlius nurodė įšaldyti Rusijos ir Turkijos energetikos projektus, įskaitant Akuju AE. Tačiau Ankara patikino, jog pirmosios šalyje branduolinės jėgainės statyba nebus stabdoma.

REKLAMA
REKLAMA

Balandį Turkija pareiškė, jog Rusijos branduolinės energetikos gigantą „Rosatom“ Akuju AE projekte, vertinamą maždaug 20 mlrd. JAV dolerių, gali pakeisti JAV ar Japonijos korporacijos, ir pareikalavo, kad Maskva rimtai pagalvotų apie visišką pasitraukimą iš jo.

Birželį projektą įgyvendinančios „Roastom“ antrinės įmonės „Akuju Nuclear“ vadovas Ilja Smirnovas tikino, kad 2018 metais bus pradėti lieti jėgainės pamatus, 2023 metais turėtų pradėti veikti pirmas reaktorius, o elektrinės statyba bus užbaigta 2026-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektros energijos už 60 mlrd. dolerių per metus importuojanti Turkija ryžtingai ėmėsi branduolinės energetikos projektų. Be Akuju AE Viduržemio jūros pakrantėje numatyta statyti dar dvi branduolines jėgaines prie Juodosios jūros, tačiau ne su Rusijos, bet su Vakarų pagalba.

Turkijos prezidentas vyks į Rusiją rugpjūčio 9 dieną

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas rugpjūčio 9-ąją aplankys Rusiją ir pirmąkart susitiks su jos prezidentu Vladimiru Putinu po to, kai Maskva ir Ankara pataisė ryšius, smarkiai pašlijusius po pernai įvykusio incidento, kai turkų aviacija numušė vieną rusų karo lėktuvą, antradienį pranešė Turkijos pareigūnai.

REKLAMA

„Ambasadorius mus informavo, kad mūsų brangusis prezidentas (R.T.Erdoganas) patvirtino atvyksiantis į Sankt Peterburgą (rugpjūčio) 9 dieną“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Turkijos vicepremjerą Mehmetą Simseką.

Vienas pareigūnas Turkijoje patvirtino, kad per tą vizitą R.T.Erdoganas susitiks su V.Putinu.

Paprašė nutraukti embargą

Turkijos ekonomikos ministras Nihatas Zeybekci kalbėdamas su žurnalistais pripažino, kad jau kreipėsi į Rusijos valdžią prašydamas atšaukti Turkijos produktų importo draudimą.

„Aš jau papračiau“, cituojamas Turkijos ministras „RIA Novosti“ pranešime, kai jo paklausė, ar Turkija kreipsis į Rusiją su prašymu atnaujinti produktų tiekimą.

Šiandien Maskvoje vyko Turkijos ir Rusijos ekonomikos ministrų susitikimas, kurio rezultatai nėra skelbiami.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų