REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijoje mažiausiai 19 žmonių žuvo, o dar apie 25 buvo sužeisti antradienį per peiliu ginkluoto užpuoliko ataką vienuose slaugos namuose, skirtuose psichinę negalią turintiems žmonėms.

Japonijoje mažiausiai 19 žmonių žuvo, o dar apie 25 buvo sužeisti antradienį per peiliu ginkluoto užpuoliko ataką vienuose slaugos namuose, skirtuose psichinę negalią turintiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

26 metų vyras, kuris sakė anksčiau dirbęs toje įstaigoje, praėjus maždaug dviem valandoms po šių vienų šiurpiausių masinių žudynių Japonijoje pats atvyko į policijos nuovadą ir prisipažino pareigūnams: „Tai padariau aš.“

REKLAMA

Peilį, savo nusikaltimo įrankį, prieš atvykdamas į policiją jis paliko automobilyje.

Kaip rašo dienraštis „Asahi Shimbun“, pareigūnams jis taip pat pareiškė: „Visi neįgalieji turi išnykti.“

Kanagavos prefektūros, kuri ribojasi su Tokiju, pareigūnai įvardijo įtariamąjį kaip Satoshi Uematsu (Satošį Uemacų). Nurodoma, kad jis dirbo tuose slaugos namuose iki šių metų vasario.

Vyras įsibrovė į pastatą apie 2 val. 10 min. vietos (pirmadienį 20 val. 10 min. Lietuvos) laiku, išdaužęs langą tos įstaigos gyvenamojo pastato pirmajame aukšte, prefektūros sveikatos apsaugos ir gerovės departamento vadovas Shinya Sakuma (Šinja Sakuma) sakė per spaudos konferenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijos transliuotojas NTV pranešė, kad S.Uematsu buvo įtūžęs, kad jį atleido iš darbo, bet šios informacijos nepatvirtino nepriklausomi šaltiniai.

Slaugos namuose „Tsukui Yamayuri-en“ gyveno apie 150 psichinę negalią turinčių suaugusiųjų, nurodė naujienų agentūra „Kyodo News“.

Daugybė greitosios pagalbos, policijos ir ugniagesių automobilių suvažiavo prie vienaukščių pastatų komplekso, įsikūrusio prie miškingų kalvų Sagamiharos mieste, turinčiame per 700 tūkst. gyventojų ir esančiame už maždaug 50 km į vakarus nuo Tokijo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugniagesių tarnybos atstovas sakė, kad buvo nužudyti devyni vyrai ir dešimt moterų, 18–70 metų amžiaus, o dar 25 žmonės buvo sužeisti, iš jų 20 – sunkiai. „Gydytojai patvirtino 19 žmonių žūtį“, – atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Vienos ligoninės, į kurią buvo išvežti sužeistieji, gydytojas sakė, kad kai kurių kakluose žiojėjo „gilios durtinės žaizdos“. „Pacientai smarkiai psichiškai sukrėsti, jie dabar negali kalbėti“, – gydytojas sakė nacionaliniam transliuotojui NHK.

Tikėtina, kad pagal aukų skaičių šios žudynės yra didžiausios Japonijoje po Antrojo pasaulinio karo.

REKLAMA

Kaukiančios sirenos

„Niekada neįsivaizdavau, kad gali nutikti toks šiurpus dalykas, – sakė 68 metų Chikara Inabayashi, tvarkantis savo arbūzų lysvę. – Buvau apstulbintas – daugiau negaliu nieko pasakyti.“

„Pabudau apie 3 val. dėl kaukiančių sirenų triukšmo“, – vyras sakė naujienų agentūrai AFP.

Šis incidentas tikriausiai yra pražūtingiausias Japonijoje nuo 1938-ųjų, kai kirviu, kardu ir šautuvu ginkluotas vyras nužudė 30 žmonių.

Masinės žudynės Japonijoje palyginti retos, mat šalyje galioja itin griežti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai.

REKLAMA

Tačiau šalyje retkarčiais pasitaikydavo spontaniško, o kai kada ir suplanuoto smurto incidentų.

2001-aisiais vienas vyras nudūrė aštuonis vaikus, o dar 13 sužalojo per išpuolį vienoje pradinėje mokykloje Osakos mieste. Tas incidentas sukrėtė Japoniją ir paskatino sugriežtinti mokyklų apsaugą.

2008 metais septyni žmonės žuvo, kai vienas vyras rėžėsi sunkvežimiu į minią Tokijo centriniame Akihabaros rajone, garsėjančiame elektronikos prekių parduotuvėmis, o po to puolė badyti praeivius.

Po to incidento Japonijoje buvo uždrausta turėti dviašmenių peilių ilgesnėmis negu 5,5 cm ilgio geležtėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liūdniausiai pagarsėjusi ataka tekančios saulės šalyje buvo įvykdyta 1995-aisiais, kai apokalipsinio kulto „Aum Shinrikyo“ nariai paleido zarino dujas Tokijo metropolitene.

Tąsyk žuvo 13 žmonių, o tūkstančių keleivių sveikata buvo sutrikdyta. Šis nusikaltimas tapo itin skaudžiu smūgiu nacionaliniam saugumo pojūčiui.

Japonijoje pastaruoju metu padažnėjo išpuolių prieš silpnus ir pažeidžiamus žmones.

Vasarį vienas buvęs slaugos namų darbuotojas buvo suimtas įtariant, kad jis nužudė 87 metų vyrą, išstūmęs jį per balkoną. Kaip pranešama, tas vyras prisipažino tokiu pačiu būdu nužudęs dar du senukus.

Japonijos artima sąjungininkė Amerika pareiškė užuojautą dėl naujausios tragedijos.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Nedas Price'as savo pranešime rašo, kad ta ataka yra „dar atgrasesnė ir beprasmiška“, kadangi ji buvo įvykdyta neįgaliųjų globos centre. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų