REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nustatant neįgaliųjų specialiuosius poreikius laikinai nebus nurodomas jų terminas, iki Seimas priims atitinkamas įstatymo pataisas.

Nustatant neįgaliųjų specialiuosius poreikius laikinai nebus nurodomas jų terminas, iki Seimas priims atitinkamas įstatymo pataisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba termino specialiesiems poreikiams nebenustato nuo liepos 7 dienos, atsižvelgdama į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą, pranešė Socialinių reikalų ir darbo ministerija (SADM).

REKLAMA

Teismas pripažino, kad specialiųjų poreikių nustatymo tvarkos aprašo 25 punktas neatitinka konstitucinio teisinės valstybės principo. Šiuo punktu yra nurodoma, kokiam terminui ir kokiu atveju nustatomi specialieji poreikiai, tačiau toks reguliavimas turės visų pirma būti įtvirtintas Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Vytautė Polujanskienė BNS sakė, kad paprastai specialieji poreikiai nustatomi konkrečiam terminui, o neterminuotai jie nustatomi retai. Šiuo metu nustatant specialiuosius poreikius nenurodomas nei konkretus terminas, nei tai, kad jis nustatomi neterminuotai.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiems asmenims bus paaiškinta, kad tas terminas bus nustatytas, tiesiog dabar toks laikotarpis, bet visi tie žmonės, kurie gaus be termino specialųjį poreikį, visiems terminas bus surašytas, kada ateis laikas, taip kad čia žmogui visiškai nieko nesikeis“, - BNS aiškino V.Polujanskienė.

Ministerija praneša jau parengusi minimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma reglamentuoti specialiųjų poreikių nustatymo terminus. Šiuo metu projektas yra pateiktas suinteresuotoms institucijoms derinti, vėliau jis bus pateiktas svarstyti Vyriausybei ir Seimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Polujanskienė vylėsi, kad Seimas reikalingus įstatymo pakeitimus priims rudenį.

„Kol Seimo sesija prasidės, kol praeis įstatymo priėmimo procedūra, tiesiog žmogui bus nustatomi specialieji poreikiai be termino, bus jam mokama, ir laikui bėgant bus nustatytas ir tas terminas“, - aiškino tarnybos atstovė.

Kol kas nustatytų specialiųjų poreikių terminas dokumentuose nebus nurodomas, o įsigaliojus pataisoms specialiųjų poreikių terminą Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba per įstatyme nurodytą laiką nustatys asmeniui nedalyvaujant ir apie nustatytą terminą jį informuos per 5 darbo dienas – neįgaliajam pačiam papildomai nereikės niekur kreiptis.

SADM pranešime teigiama, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba asmenims, kuriems pereinamuoju metu bus nustatomi specialieji poreikiai, apie šią tvarką suteiks išsamią informaciją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų