REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos pietiniame Ansbacho mieste susisprogdinęs prieglobsčio ieškotojas, sužeidęs 12 žmonių, tikriausiai buvo religinis ekstremistas, pirmadienį nurodė Bavarijos žemės saugumo tarnybų vadovas.

Vokietijos pietiniame Ansbacho mieste susisprogdinęs prieglobsčio ieškotojas, sužeidęs 12 žmonių, tikriausiai buvo religinis ekstremistas, pirmadienį nurodė Bavarijos žemės saugumo tarnybų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano asmenine nuomone – deja, manau, kad labai tikėtina, jog tai iš tikrųjų islamisto mirtininko ataka“, – naujienų agentūra DPA sakė Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas. 27 metų siras susisprogdino prie vieno baro Ansbacho centre po to, kai buvo neįleistas į muzikos festivalį po atviru dangumi.

REKLAMA

J.Herrmannas nurodė, kad to vyro prašymas suteikti prieglobstį buvo atmestas prieš metus, bet jam buvo leista likti Vokietijoje, nes Sirija tebėra apimta karo.

Vyrui, kurio vardas nebuvo atskleistas, ne kartą buvo skirtas psichiatrinis gydymas ir yra mėginęs nusižudyti, nurodė J.Herrmannas.

Paklaustas, ar sprogdintojas galėjo palaikyti ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“, J.Herrmannas atsakė, kad tokia prielaida negali būti atmesta, nors kol kas jokių konkrečių įrodymų nerasta. „Akivaizdus ketinimas nužudyti daugiau žmonių rodo islamistinį ryšį“, – jis sakė DPA.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau pirmadienį Ansbacho prokuratūros atstovas sakė, kad užpuoliko motyvai nėra aiškūs. „Ar esama islamistinių ryšių, ar ne – šiuo metu vien tik spėliojama“, – nurodė atstovas Michaelis Schrotbergeris.

Romanas Fertingeris, netoliese esančio Niurnbergo miesto policijos komisaro pavaduotojas, sakė, kad aukų tikriausiai būtų buvę daugiau, jeigu tams vyrui būtų pavykę patekti į koncerto teritoriją.

Iš 12 nukentėjusiųjų per sprogimą trijų būklė buvo sunki. Užpuoliko kuprinė buvo prikrauta aštrių metalo gabalėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo gavęs du deportacijos pranešimus

Siras, kuriam sekmadienį susisprogdinus Vokietijos pietvakariniame Ansbacho mieste buvo sužeista 12 žmonių, buvo gavęs du deportacijos pranešimus, žurnalistams sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Tobias Plate.

Pasak jo, tam 27 metų vyrui liepos 13 dieną buvo pranešta, kad jis bus deportuotas į Bulgariją.

Pirmas įspėjimas buvo išleistas 2014 metų gruodžio 22 dieną.

Kaip sakė T.Plate, į Bulgariją tas vyras turėjo būti deportuotas todėl, kad pirmą prašymą suteikti jam prieglobstį pateikė būtent toje Pietryčių Europos šalyje.

REKLAMA

Išpuolių virtinė Vokietijoje

Šis išpuolis buvo įvykdytas Bavarijoje tvyrant didelei įtampai dėl kitų pastarąją savaitę surengtų atakų.

Anksčiau sekmadienį vienas siras užkapojo mačete vieną moterį, o dar tris žmones sužeidė netoli pagrindinės autobusų stoties pietvakariniame Roitlingeno mieste, bet galiausiai buvo suimtas. Policija sakė neradusi jokių įrodymų, kad šis incidentas susijęs su terorizmu.

Dviem dienomis anksčiau per iraniečių kilmės 18-mečio ataką viename Miuncheno prekybos centre buvo nušauti devyni žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti.

REKLAMA

Tuo tarpu praeitą pirmadienį peiliu ir kirviu ginkluotas jaunuolis užpuolė žmones viename traukinyje netoli Viurcbergo, taip pat Bavarijos žemėje. Tas prieglobsčio ieškojęs 17-metis prieglobsčio ieškotojas buvo nušautas policijos, kai spruko iš įvykio vietos

Po sprogdinimo Ansbache trijų dienų muzikos festivalio dalyviai, kurių buvo apie 2,5 tūkst., buvo evakuoti. Tuo metu turėjo vykti britų grupės „Jethro Tull“ lyderio Iano Andersono pasirodymas.

Bavarijos visuomeninis transliuotojas „Bayerische Rundfunk“ pranešė, kad po to išpuolio Ansbache buvo sutelkta 200 policininkų ir 350 gelbėtojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po atakos Miunchene J.Herrmannas ragino Vokietijos vyriausybę leisti per tokius incidentus kariuomenei padėti policijos operacijoms. Vokietijos pokario konstitucija leidžia kariuomenę šalyje naudoti tik paskelbus šalies masto nepaprastąją padėtį.

J.Herrmannas sakė, kad tokios taisyklės yra atgyvenusios ir kad vokiečiams turi būti užtikrinama „teisė į saugumą“.

Sausį Bavarijos teisingumo ministras Ansbache pradėjo regioninę programą, per kurią mėginama supažindinti pabėgėlius su pagrindiniais įstatymais, galiojančiais juos priėmusioje šalyje. Šios iniciatyvos buvo imtasi padidėjus įtampai ir susirūpinimui, kaip Vokietija integruos per milijoną migrantų, atvykusių į šalį per praeitus metus.

Be kita ko, atvykėliai buvo mokomi apie žodžio laisvę, religijos ir valstybės atskyrimą ir moterų bei vyrų lygybė. „Vokietija – patraukli šalis, nes ji gerbia kiekvieno žmogaus orumą“, – sakoma viename mokomajame filme atvykėliams, kuriame pabrėžiama, kad tokia padėtis „turi išlikti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų