REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimas neuždrausti visiems Rusijos sportininkams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje dėl valstybės palaikomos dopingo vartojimo schemos pirmadienį supriešino tarptautinio sporto lyderius, likus mažiau negu dviem savaitėms iki žaidynių atidarymo ceremonijos.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimas neuždrausti visiems Rusijos sportininkams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje dėl valstybės palaikomos dopingo vartojimo schemos pirmadienį supriešino tarptautinio sporto lyderius, likus mažiau negu dviem savaitėms iki žaidynių atidarymo ceremonijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėgindamas pateisinti sekmadienį priimtą sprendimą, TOK prezidentas Thomas Bachas sakė, kad visuotinis draudimas pažeistų dopingo nevartojusių Rusijos atletų, kurie turėjo vilčių varžytis artėjančioje olimpiadoje, teises.

REKLAMA

Dabar pagrindinė atsakomybė sprendžiant dėl Rusijos sportininkų tinkamumo dalyvauti olimpiadoje teks atskirų sporto šakų federacijoms, sakė vienas aukšto rango TOK pareigūnas.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) praeitą savaitę paragino Rusijai apskritai uždrausti dalyvauti Rio de Žaneire, kai buvo paskelbta ataskaita, rodanti, kaip Rusijos sporto ministerija kontroliavo didžiulio masto sukčiavimo programai, padedant Federalinei saugumo tarnybai (FSB).

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Valstijų antidopingo agentūros USADA vadovas Travisas Tygartas – vienas iš daugelio, raginusių diskvalifikuoti visą Rusijos olimpinę delegaciją – kaltino TOK sukūrus „gluminančią painiavą“ savo sprendimu. „Atsakydamas į svarbiausią momentą švariems atletams ir olimpinių žaidynių principingumui, TOK atsisakė prisiimti ryžtingą lyderystę“, – sakoma USADA vadovo pranešime.

Naujosios Zelandijos organizacijos „Drug Free Sport“ vykdomasis direktorius Graeme'as Steelas taip pat skundėsi dėl TOK sprendimo „permesti karštą bulvę tarptautinėms federacijoms“. „Kova su dopingu sporte reikalauja stiprios tarptautinės lyderystės, juolab šiuo atveju, kai ant kortos pastatytas visos olimpiados ir parolimpinių žaidinių sąžiningumas“, – pridūrė Australijos sporto ministrė Sussan Ley.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

WADA pareigūnai irgi sakė esantys „nusivylę“ TOK sprendimu, kuris, anot šios organizacijos generalinio direktoriaus Olivier Niggli, „neišvengiamais ves į santarvės stygių, potencialius užginčijimus ir mažesnę švarių atletų apsaugą“. Rusijos sukčiavimas paveikė 30 sporto šakų, įskaitant 2014 metų Sočio žiemos olimpiados rungtis ir kitus svarbius turnyrus, nurodė WADA, kai buvo paskelbta daugiau detalių apie didžiausią dopingo skandalą per olimpinio judėjimo istoriją.

Visai Rusijos lengvosios atletikos delegacijai jau anksčiau uždrausta atvykti į Rio de Žaneirą dėl panašios WADA ataskaitos apie „valstybės palaikoma“ dopingą šiame sporte. Rusijos pašalinimo iš šios olimpiados reikalavo 14 nacionalinių kovos su dopingu agentūrų, tarp jų JAV, Vokietijos ir Japonijos, taip pat keli nacionaliniai olimpiniai komitetai. Tačiau kiti, įskaitant Tarptautinę plaukimo federaciją (FINA), nepritarė visuotiniam draudimui. Tokios pozicijos taip pat laikėsi Italija ir kai kurios kitos glaudesnius ryšius su Rusija palaikančios šalys.

REKLAMA

Uždraudė dalyvauti Julijai Stepanovai

Europos olimpinių komitetų prezidentas Patas Hickey sakė, kad jo organizacija „visiškai palaiko“ TOK sprendimą, kuris „leis dalyvauti švariems Rusijos atletams 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje, likus kelioms dienoms“ iki jos pradžios.

Nacionalinių olimpinių komitetų asociacija (ANOC) irgi palaikė TOK poziciją – jos prezidentas šeichas Ahmadas Al-Fahadas Al-Sabah sakė, kad visuotinis draudimas „būtų nesąžiningai nubaudęs daug švarių atletų“.

„ANOC giria TOK teikiamos pirmenybės individualiam teisingumui, o ne kolektyvinei atsakomybei, ir atsakomybės suteikimo tarptautinėms federacijoms užtikrinti švarias savo šakų rungtynes per 2016 Rio de Žaneiro olimpiadą“, – sakoma jo pranešime.

REKLAMA

Th.Bachas sakė, kad TOK sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į pažeidimų sunkumą, taip pat siunčia „padrąsinančią žinią švariems Rusijos atletams“. „Šis rezultatas gerbia teisingumo taisykles ir visus švarius atletus visame pasaulyje“, – pabrėžė jis.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, vienas pagrindinių WADA ataskaitos figūrantų, kuriam buvo uždrausta atvykti į Rio de Žaneirą, gyrė TOK „objektyvų“ sprendimą.

TOK etikos komisija taip pat priėmė nutarimą dėl 800 m distancijos bėgikės Julijos Stepanovos, kuri suteikė informacijos apie išplitusį dopingo vartojimą Rusijos sporte, kurioje sakoma, kad ji negalės dalyvauti olimpiadoje kaip neutrali sportininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek WADA, tiek USADA pasmerkė šį sprendimą, sakydama, kad tai veikiausiai atgrasys kitus sportininkus viešinti faktus apie nesąžiningą elgesį.

TOK nurodymas nustato, pasak Th.Bacho, griežtus kriterijus kiekvienam olimpiadoje norinčiam dalyvauti Rusijos sportininkui.

Kiekvienas atletas turės gauti savo sporto federacijos leidimą, o nekaltumo prezumpcija neturėtų būti taikoma.

Be to, kiekvieną sprendimą turės patvirtinti Sporto arbitražo teismo (TAS) ekspertas. Jokie atletai, kurių dopingo testai kada nors yra buvę teigiami, negalės dalyvauti žaidynėse, net jeigu jiems skirtos sankcijos jau nebegalioja. Taip pat negalės dalyvauti jokie atletai, įvardyti ataskaitoje, kurią WADA užsakymu parengė nepriklausomas kanadietis teisės profesorius Richardas McLarenas.

REKLAMA

Tačiau sudėtingas tikrinimo procesas turės būti atliktas 387 atletams, atrinktiems dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje Rusijos olimpinio komiteto (ROK), iki žaidynių pradžios rugpjūčio 5 dieną.

„Šis kalendorius labai ambicingas, bet neturėjome kitos išeities“, – aiškino Th.Bachas.

Rusai „turės įveikti aukščiausias karteles, kad galėtų varžytis olimpiadoje“, pabrėžė jis.

Tuojau po TOK pranešimo Tarptautinė teniso federacija paskelbė, kad aštuoni Rusijos žaidėjai yra patikrinti ir atitinka dalyvavimo kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų