REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį Telšiuose prisistatys Lietuvos kariuomenė, bus atidengtas Durbės mūšiui skirtas paminklas.

Šeštadienį Telšiuose prisistatys Lietuvos kariuomenė, bus atidengtas Durbės mūšiui skirtas paminklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūšiui, kuriame 1260 metų liepą buvo sumušti kryžiuočiai, skirtas paminklas, atidengtas greta Telšių miesto amfiteatro.

REKLAMA

„Durbės mūšis buvo svarbus daugeliu prasmių. Žemaičiai parodė savo jėgą – sumušė dvigubai gausesnę, patyrusią Ordino kariuomenę ir suteikė galimybę stiprėti Lietuvos valstybei. Esame jiems dėkingi, kad nutiesė tiltą į dar didesnę pergalę. Lygiai po 150 metų, vėlgi liepos viduryje, Žalgirio mūšyje buvo galutinai sutriuškintas Ordinas“, – per paminklo atidengimo ceremoniją šeštadienį kalbėjo premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Paminklo pastatymas yra vienas prasmingiausių šių metų Lietuvos kultūros sostinės akcentų (...). Paminklas mums visada primins, kaip 1260 metų žemaičių ryžtas, vienybė ir atkaklumas nulėmė ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos likimą“, – šeštadienį išplatintame sveikinime telšiškiams teigia Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Telšiuose šeštadienį taip pat galima apžiūrėti Lietuvos kariuomenės ginkluotės ir technikos ekspoziciją – susipažinti su Sausumos pajėgų „Žemaitijos“ brigados karinių vienetų, Karinių oro pajėgų Oros gynybos bataliono, Karo policijos karių naudojama ginkluote ir technika. Kariai savanoriai rengia įvairių karinių žaidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventėje vyksta Lietuvos Garbės sargybos kuopos parodomoji programa, taip pat parodomoji Lietuvos kariuomenės operacija. Miesto gyventojus ir svečius skrydžiu sveikina Lietuvos karinės oro pajėgos. Karinių jūrų pajėgų orkestras ryte papuošė eiseną miesto pagrindine gatve, o vakare surengs koncertą Telšių miesto amfiteatre.

Be kita ko, vyksta susitikimas su partizanais – rekonstruktoriais, viduramžių istorijos rekonstruktorių pasirodymai.

1260 metų liepos 13 dieną per Durbės mūšį žemaičiai ir iš Ordino kariuomenės persimetę kuršiai bei estai sumušė kryžiuočius.

Šeštadienio renginiai Telšiuose - šių metų Lietuvos kultūros sostinės programos dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų