REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Užsieniečių registracijos centras Pabradėje  (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Trijų kambarių butas Mariupolyje, visas per 40 metų sukauptas turtas ir dabar jau iki širdies gelmių skausmingi prisiminimai – visą tai sprukdami nuo kurtinančių sprogimų Ukrainoje paliko 66-erių Liudmila ir 74 metų Konstantinas.

12

Trijų kambarių butas Mariupolyje, visas per 40 metų sukauptas turtas ir dabar jau iki širdies gelmių skausmingi prisiminimai – visą tai sprukdami nuo kurtinančių sprogimų Ukrainoje paliko 66-erių Liudmila ir 74 metų Konstantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu pensininkų pora glaudžiasi Užsieniečių registracijos centre ir, nepaisant praradimų, svajoja. Tiesa, svajoja ne apie tai, kad sugrįš į karo nuniokotą Mariupolį. Pora nori gauti leidimą išvykti į Austriją, kur jau daugiau kaip dešimtmetį gyvena jų dukra ir anūkas.

REKLAMA

Apšaudymai privertė išvykti

„Esame iš Mariupolio, bet kai įvyko didžiausi apšaudymai, tai buvo paskutinis taškas, kuomet apsisprendėme išvykti. 12 metų dukra gyveno užsienyje, todėl nusprendėme prisiglausti pas ją. Per pažįstamus nusipirkome dokumentus, mums padarė Šengeno vizą.

Gyvenome apie 2 km. nuo šaudymo ir bombardavimo epicentro. Nežinojome, ar ilgai gyvensime, kai užvirė tas visas pragaras, todėl norėjome dar bent kartą pamatyti dukrą bei anūką“, - sprendimą palikti Ukrainą paaiškino Liudmila.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris su ašaromis akyse prisiminė pokalbius su dukra per „Skype“ programą: „Kalbėdavomės su dukra, o taip šaudydavo, kad ji manęs praktiškai negirdėdavo. Kurį laiką dar galvojome, kad viskas susitvarkys. Buvo vykdoma antiteroristinė operacija, tikėjomės, jog situacija pagerės, bet darėsi vis blogiau ir blogiau. Kai buvo baisiausias apšaudymas, supratome, kad reikia išvykti.“

Nepalaikė Putino pozicijos

Nors, kaip sako Liudmila, ji su vyru yra labiau rusai nei ukrainiečiai, tačiau pora niekada nepalaikė Vladimiro Putino pozicijos ir vykdomos politikos. „Todėl prasidėjus kariniam konfliktui tapome svetimi tarp savų. Juk Mariupolyje dauguma palaikė Putiną ir iki šiol palaiko. Iki karinio konflikto santykiai su kaimynais buvo draugiški. Kai tik atvykome į Mariupolį, buvome priimti be problemų“, - pasakojo tv3.lt pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kardinaliai pasikeitusi politinė situacija pakeitė ir žmonių tarpusavio santykius. „Akimirksniu tam tikri žmonės pradėjo kreivai į mus žiūrėti, kartais vieną kitą piktą žodį net pasakydavo. Prireikė šiek tiek laiko, tačiau apsisprendėme. Viską, ką užgyvenome per 40 metų, metėme ir išvykome. Be trijų kambarių buto, dar palikome ir du garažus. Užrakinome ir palikome. Kai kurie kaimynai, su kuriais sutarėme, prižiūri butą. Nors ten grįžti jau greičiausiai nebeteks“, - pasakojo moteris.

REKLAMA

Tikisi išvykti pas dukrą

Iš Ukrainos su padirbta viza į Austriją išvykusi pora beveik septynis mėnesius gyveno drauge su dukra ir anūku. Bet netrukus vietos pareigūnai tai išsiaiškino ir porą deportavo. Taip Liudmila ir Konstantinas atsidūrė Lietuvoje, Užsieniečių registracijos centre.

„Negalime skųstis gyvenimo sąlygomis Lietuvoje. Dabar jau 9 mėnesius čia gyvename. Yra lova, turime, ką pavalgyti, yra mikrobangų krosnelė, virdulys. Ko mums pensininkams daugiau gali reikėti? Ir su dukra bei anūku kasdien susiskambiname. Paprašėme prieglobsčio Lietuvoje ir dabar laukiame, gal pavyks sugrįžti gyventi pas dukrą“, - ateities planus atskleidė tv3.lt pašnekovė.

Pokalbį moteris užbaigė pasikartodama, kad į Mariupolį jie, tikriausiai, nebesugrįš: „Neįsivaizduojate, kaip skauda širdį dėl to, kas nutiko ir kas vyksta iki šiol. Bet atgal nebesugrįšime. Nieko gero ten nėra. Po to, kai išvykome, niekam mes ten jau nebereikalingi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų