REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinis verslas – tai studijos, atrodo, žadančios plačias karjeros galimybes bei užtikrinančios sočią ateitį. Dauguma studentų tik ir svajoja apie nuosavą verslą, o jei jis dar ir tarptautinis – ateities perspektyvos itin didelės. Vis dėlto, kas po šia studijų programa slepiasi iš tiesų? Ko reikia, norint būti geru šios srities specialistu?

Tarptautinis verslas – tai studijos, atrodo, žadančios plačias karjeros galimybes bei užtikrinančios sočią ateitį. Dauguma studentų tik ir svajoja apie nuosavą verslą, o jei jis dar ir tarptautinis – ateities perspektyvos itin didelės. Vis dėlto, kas po šia studijų programa slepiasi iš tiesų? Ko reikia, norint būti geru šios srities specialistu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tarptautinio verslo magistrantūros studijos unikalios tuo, kad tai yra programa – „flagmanas“, nuolat tobulinama bei apimanti daug naudingų mokslo sričių, kurias sunku būtų rasti kitose programose.

REKLAMA

Kitas tarptautinio verslo studijų išskirtinumas – studentams suteikiami įvairūs verslo analizės ir valdymo praktiniai įrankiai. Programoje svarbią vietą užima „startuolių“ kūrimas ir vystymas, daug dėmesio skiriama verslo įžvalgos, konkurentų analizės bei verslo strateginės analizės metodams.

Be to, šioje studijų programoje studijuoja labai skirtingų sričių, bakalauro laipsnį įgiję studentai. Tai didelis pranašumas, nes auditorijoje studentai gali diskutuoti, į tą pačią problemą žvelgdami iš skirtingų patirčių bei perspektyvų.“, – pasakoja Kauno technologijos universiteto Verslo krypties studijų programų vadovė Rita Jucevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Studijos, siekiant karjeros – pasiteisino

Pasak šios studijų programos absolventės Dovilės Eitmantytės, Tarptautinio verslo studijos profesiniame gyvenime išties pasiteisino. „Rinkdamasi šią programą siekiau įgyti daugiau praktinių įgūdžių, pagilinti turimas žinias ir mano lūkesčiai pasiteisino. Studijos suteikė bei praplėtė suvokimą apie tai, kas išties yra verslas tarptautinėje rinkoje, išmokė įgūdžių, kurių reikia koordinuojant ir valdant verslą. Praktinės užduotys, susitikimai su šios srities profesionalais, diskusijos – visą tai puiki praktika, kurios taip reikia pradedant dirbti savarankiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl pasirinkau šias studijas? Visada save įsivaizdavau besisukant verslo sferoje. Bakalauro studijų metu buvau išvykusi su mainų programa į užsienį, tuomet pamačiau galimas plačias tarptautinio verslo perspektyvas ir tai mane dar labiau paskatino ateitį sieti su verslu“, – prisimena absolventė.

Ko reikia, norint būti geru specialistu?

R. Jucevičienės teigimu, vienareikšmiai atsakyti į klausimą, kokių asmeninių savybių, gebėjimų reikia, norint būti geru šios srities specialistu, išties sudėtinga.

„Asmeninės savybės, reikalingos žmonėms, kuriantiems savo verslą yra gana skirtingos bei svarbesnės tiems, kurie dirba samdomą darbą verslo įmonėse ar kitose organizacijose.

REKLAMA

Visgi, vystantiems savo verslą labai svarbus ryžtas ir kūrybiškumas. Tuo tarpu dirbantiems organizacijoje, minėtos savybės taip pat yra aktualios, tačiau čia labiau išryškėja gebėjimas dirbti komandoje bei atsakingumas“, – teigia KTU atstovė. 

„Vienas iš įsimintiniausių šių studijų akcentų – bendradarbiavimas su dėstytojais, kada jauteisi bendraudamas, kaip su kolega, o ne su už save viršesniu asmeniu. Šis aspektas itin pasitarnavo ruošiant magistrinį darbą, nes tai leido laisvai konsultuotis, klausti, spręsti kylančias problemas. Tikriausiai, dėl šios priežasties baigiamasis darbas ir jo rašymo metu įgautos žinios bei įgūdžiai taip pravertė profesiniame gyvenime“, – apie Tarptautinio verslo studijas pasakoja absolventė, UAB „Verslo konsultantai“ projektų vadovė bei finansų analitikė Dovilė Eitmantytė.

REKLAMA

Paklausa – niekada nemažės

Verslo specialistų poreikis niekada nemažės, skirtingai nuo siauro profilio specialistų, kurių darbo vietų rinka yra pakankamai baigtinė ir daugelis jų anksčiau ar vėliau yra priversti įgyti platesnę verslo vadybos kompetenciją. „Pirmiausia, ši programa yra skirta parengti žmones, kurie savarankiškai gebėtų kurti verslą, tačiau, be abejo, nemažai absolventų dirba ir samdomą darbą. Šie specialistai laukiami tiek inovacijų, marketingo, tiek verslo vadybos ar logistikos srityse. Be to, į Lietuvą žengia vis daugiau užsienio įmonių, o mūsų šalies verslas taip pat tampa vis labiau tarptautinis. Taigi, tarptautinio verslo kompetencija tampa būtina bet kuriam verslininkui ar įmonės darbuotojui“, – tvirtina R. Jucevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Platus gebėjimų spektras

Studentai, baigę KTU Tarptautinio verslo magistrantūros programą, yra įgiję išsamias vadybos ir ekonomikos žinias. Šių žinių dėka supranta verslo tarptautinę aplinką, geba dirbti komandoje, organizuoti asmeninę bei grupės veiklą. „Absolventai geba surinkti, išanalizuoti ir susisteminti informaciją, leidžiančią sukurti patikimą bazę sprendimams bei sistemiškai, kritiškai ir kūrybiškai mąstyti. Tarptautinio verslo studentai lengvai komunikuoja bei drąsiai pritaiko įgytas žinias kasdieninėje veikloje. Mūsų įmonė nuolat šios programos studentus priima praktikai, o absolventus – įdarbina,“ – sako UAB „Micro Matic“ fabriko direktorė Živilė Žalienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų