REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Neprisimenu, kada paskutinį kartą buvau greito maisto restorane“, - juokiasi Europos vicečempionė, didžiausia Lietuvos lengvosios atletikos viltis Rio de Žaneiro olimpiadoje Airinė Palšytė. Ji ir kiti garsūs olimpiečiai pataria, kaip sveikai maitintis, kokio maisto verčiau atsisakyti ir išlaikyti tobulas kūno formas.

„Neprisimenu, kada paskutinį kartą buvau greito maisto restorane“, - juokiasi Europos vicečempionė, didžiausia Lietuvos lengvosios atletikos viltis Rio de Žaneiro olimpiadoje Airinė Palšytė. Ji ir kiti garsūs olimpiečiai pataria, kaip sveikai maitintis, kokio maisto verčiau atsisakyti ir išlaikyti tobulas kūno formas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ilgą laiką negeriu jokių gazuotų gėrimų. Tai turi labai daug cukraus. Gazuoti gėrimai nei atgaivina, nei turi kažko naudingo. Geriausias atsigėrimas yra vanduo. Galima įsimesti citrinos, pridėti agurkų ar mėtų, ledukų įsimesti. Vasarą galima įmesti uogų, jei norisi saldumo“, - tikino A. Palšytė.

REKLAMA

Anot jos, norintiems mesti svorį vakarienei reikėtų rinktis minimalų kiekį maisto ir tai turėtų būti baltyminis maistas – varškė, visokie jogurtai. Kita vertus pietums tiktų ir mėsos gabaliukas, daug salotų ir lengvaatletės dievinami grikiai – labai maistinga ir skani košė.

Norite cukraus ar atsigerti?

Šuolininkė į aukštį siūlė mažiau vartoti greitai paruošiamus produktus: „Tai ir viskas, kas turi papildomo cukraus. Kai kurios taip vadinamos natūralios sultys, pažiūrėjus, kiek turi cukraus, tai galima būtų kabinti šaukštais. Reikėtų savęs paklausti, ar nori cukraus ar atsigerti? Mitybą reikėtų derinti su tam tikra fizine veikla. Populiaru bėgioti, bet reikia žiūrėti, kas tinka – gal pasivaikščiojimas ar panašiai.“

REKLAMA
REKLAMA

Europos vicečempione neseniai tapusi A. Palšytė vasarą beveik visai nevalgo mėsos, nes tai sunkus maistas, sunkiau virškina. „Norisi kažko lengvesnio, tai geriu daug skysčių, valgau daržoves, mėgstu avokadą, vietoje mėsos valgau krevetes arba žuvį. Kartais norisi sriubos. Tam tikros košės pusryčiams. Valgiaraštis jau nusistovėjęs“, - teigė ji.

O kaip dėl valgymo prieš naktį? „Nesu iš tų, kuri sako, kad po šeštos valandos nevalgysiu. Esu sportininkė, man reikia daug energijos. Esu valgius ir devintą ir dešimtą valandą vakaro. Turi galvoti, kokį maistą valgai. Jei eini miegoti anksčiau, tai natūralu, kad ir vakarienė turi būti anksčiau. Tai neturi būti sunkus maistas nakčiai“, - aiškino ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei judi - gali valgyti viską

Tuo tarpu pajėgiausias Lietuvos kanojininkas, pernai Baku vykusių Europos žaidynių nugalėtojas Henrikas Žustautas valgo viską, ką mėgsta – ir riebiau ir liesiau.

„Pusryčius ne visada pavalgau, bet jei spėju – tai yra bananai, košė, sumuštiniai. Per pietus – vištiena ar kalakutiena su ryžiais, makaronais, o vakare panašiai jautiena, kiauliena kaip per pietus. Prieš miegą dar mėgstu traškučių pavalgyti ar šiaip nelabai sveiko maisto“, - juokėsi Europos čempionato prizininkas.

REKLAMA

„Svarbiausia nevalgyti prieš pat miegą ir kuo mažiau angliavandenių. Ir sportuoti. O šiaip, jei judi, gali valgyti viską. Nesu tos nuomonės, kad reikia kažko atsisakyti“, - akcentavo olimpietis.

Dieta - didžiausia bausmė S. Krupeckaitei

Pasaulio treko dviračių čempionės ir rekordininkės Simonos Krupeckaitės nuomone, jei reikia, turi „kūdintis“ ne maisto kiekiu lėkštėje, o pozityviomis mintimis.

„Pati žiauriai nemėgstu laikytis dietų. Jei man kas pasakytų, kad privalau laikytis dietos, tai man būtų pati didžiausia bausmė. Galbūt norintiems „sukūsti“ jokiu būdu nereikėtų sakyti, kad tai dieta. Tiesiog toks mitybos racionas. Aišku, reikia valgyti daug daržovių ir vaisių, daryti spalvingą ir skanų maistą bei galvoti pozityviai apie tai, ką valgai“, - pasakojo ji.

REKLAMA

Lietuvos treko karalienė tvirtino esanti neišranki maistui, o ir sporto šaka nereikalauja kažkokio specifinio maisto: „Pusryčiams – kava, sumuštinis, varškė, pyrago gabalėlis. Daug neprisivalgau, nes nelabai telpa. Per treniruotę geriu energetinių, baltyminių gėrimų, kad viską atstatytume, pakrautume organizmą. Po treniruotės nelabai yra laiko kažką sau gaminti, nėra jėgų. Greitai – makaronai, ryžiai, grikiai arba salotų lapų su šviežiomis daržovėmis. Vakare kažką iš mėsos, žuvies“.

Kai vietoje „sikspeko“ - vienas „pekas“

Disko metikė Zinaida Sendriūtė atskleidė, kad valgo viską – kiek reikia ir kartais, kiek nereikia. „Treniruotėse kažką daugiau padarai ir nėra to riebalo. Kiti išgyvena, kad riebalai lipa per kraštus. Man tokios problemos nėra – pasportuoji ir viskas sudeginta. Reikia žmonėms daugiau judėti ir gali viską valgyti“, - ramino ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pusryčius daugiau angliavandenių, nemėgstu mėsos, nes antroje dienos dalyje jos prisivalgau. Per pietus tenka ieškoti normalesnės mėsos. Ji turi būti ne riebaluose kepta, be jokių džiūvėsėlių. Daug ryžių ir daržovių. Vakare vėl mėsa, daržovės ir ryžiai arba žuvis. Su saldumynais?

Anot jos, galima vartoti ir saldumynus, tik reikia žinoti, kada. „Jei nori saldumynų, vaisių ar šiaip angliavandenių, kur daug saldiklių, juos suvalgau prieš pagrindinį maistą. Tuomet galiu ramiai valgyti mėsą. Nes po pagrindinio patiekalo suvalgius saldumynų, angliavandenių, ledų, jie nesusivirškina – nusėda kažkur. Apskritai reikia mažiau valgyti ir daugiau judėti. Tą sau taikau. Kam prisivalgyti daug, jei energijos nepanaudosi? Kiti sako „valgau riešutus vakare, kalorijų nėra“, atsiprašau, sakau, gi ten riebalų daug yra. Šie gražiai paskui, ypač moterų organizme, visur ten sugula, susisluoksniuoja. Ne „sikspekas“, o vienas „pekas“ gaunasi“, - juokėsi lengvaatletė.

REKLAMA

Viskas gerai, ko nėra per daug

Maratonininkė Rasa Drazdauskaitė, pasaulio čempionate pernai 42 km 195 m distanciją įveikusi greičiausiai iš visų europiečių, teigė, kad kiekvienas mitybą turi pasirinkti pagal save, o svarbiausia – gerai jaustis.

„Ryte valgau košę, bananą, lengvą bandelę, kad neapsunkinčiau organizmo. Per pietus – jei sunkesnė treniruotė, tai makaronai, blyneliai. Vakarienei – salotos su vištiena, tuno salotos. Gali būti ir mėsytė. Dešrelės? Ne. Mėgstu vištienos kepsnius ir steiką. Svarbiausia, kad gerai jaustumėtės. Ryte ir per pietus vartokite daugiau angliavandenius, o vakare – baltymus“, - aiškino bėgikė.

REKLAMA

Jos pagrindinė taisyklė sveikai mitybai – viskas gerai, kas nėra per daug: „Kartais galima ir nusižengti taisyklėms. Per mėnesį kartą atsigeriu ir kolos. Nepatarčiau gerti gazuotų gėrimų, o iš valgių – traškučių, greito maisto patiekalų. Bulvinių patiekalų taip pat reikėtų privengti. Reikėtų atsisakyti didelių porcijų, daugiau judėti ir vandens gerti.“

Rio de Žaneiro olimpiada vyks rugpjūčio 5–21 dienomis. Oficialus Rio 2016 olimpinių žaidynių transliuotojas „Viasat“ rodys visas žaidynes nuo pradžios iki pabaigos per „Viasat Sport Baltic“ ir 6 papildomus olimpinius kanalus, o olimpinį krepšinio turnyrą bus galima stebėti per TV3 ir tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų