REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Karštis (nuotr. Fotolia.com)

Savaitgalį oras vėl kais iki 30, tokie dideli karščiai gali iš kojų išversti ir stipriausiai besijaučiantį. Todėl reikia atkreipti dėmesį ir į savo savijautą, ir į pakankamą suvartojamų skysčių kiekį, kad nereikėtų savaitgalio praleisti pataluose.

Savaitgalį oras vėl kais iki 30, tokie dideli karščiai gali iš kojų išversti ir stipriausiai besijaučiantį. Todėl reikia atkreipti dėmesį ir į savo savijautą, ir į pakankamą suvartojamų skysčių kiekį, kad nereikėtų savaitgalio praleisti pataluose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiomis dienomis Vilniuje bus ir karšta, ir saulėta. Penktadienį temperatūra kils iki 27 laipsnių, šeštadienį iki 30, sekmadienį jau tikimasi temperatūros atvėsimo keliais laipsniais. Kaune numatoma panaši situacija. Šeštadienį ten taip pat bus iki 30 laipsnių. Klaipėdoje penktadienis kiek vėsesnis, nei kituose miestuose – apie 24, tačiau šeštadienį kils iki 28. Kituose Lietuvos miestuose taip pat tikėtinas karštis. Lietaus šį savaitgalį pasitaikys, bet karštis nedings.

REKLAMA

Jei vykstate į didžiuosius Europos miestus, tuomet artimiausią parą orai taip pat yra ypač karšti: Varšuvoje yra 28 laipsniai šilumos, Berlyne yra 25 laipsniai, Osle šils iki 18 laipsnių, Rygoje yra 24 laipsniai, Romoje apie 33 laipsnius, Madride šils iki 33 laipsnių. Ankaroje yra 28 laipsniai, Maskvoje bus 27 laipsniai, Atėnuose šils iki 32 laipsnio. Valetoje bus 33 laipsniai. Londone apie 20 laipsnių, Paryžiuje bus 21 laipsnis šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Darbus lauke geriau atidėti

Šie visoje Europoje vyraujantys karščiai gali paveikti kiekvieną iš mūsų, o tiems kurie yra labiau linkę kentėti nuo karščio, reikėtų laikytis atsargumo priemonių.

„Nuo smarkiai padidėjusios oro temperatūros kenčia visi, bet ypač sunku vaikams, vyresnio amžiaus, nutukusiems ar ligotiems žmonėms. Egzistuoja pagrindinės ligos, kuriomis sergant reikia vengti būti saulėje, t. y.: širdies ir kraujagyslių ligos, psichikos sutikimai, padidėjęs kraujospūdis, karščiavimas, nudegimas saulėje. Esant itin aukštai temperatūrai nereikėtų dirbti fizinių darbų lauke – susiplanuokime juos atlikti anksti ryte arba atidėkime vėlesniam vakarui“, – komentuoja visuomenės sveikatos specialistė Asta Razmienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali grėsti perkaitimas

Žmogus ilgai būdamas saulėje ir nesiimdamas atsargumo priemonių, gali tikėtis pasekmių, perkaisti, ar kitaip sau pakenkti

„Perkaitimas gali ištikti bet kurį žmogų. Tai yra būsena, kai organizmas nebegali savęs atvėsinti. Organizmas save vėsina išgarindamas prakaitą. Pirmieji perkaitimo požymiai yra ant odos pasirodę prakaito lašeliai. Jei iš karto kūno neatvėsinsime pavėsyje ir neišgersime skysčių, gali įvykti šilumos (saulės) smūgis: tada ima kilti kūno temperatūra (gali pakilti daugiau nei 40°C), oda tampa karšta ir sausa (neprakaituoja); padažnėja ir sustiprėja pulsas, atsiranda labai stiprus galvos skausmas ir svaigimas, pykinimas, vėmimas, sąmonės netekimas“, – kalba A. Razmienė.

REKLAMA

„Jei įvyko šilumos (saulės) smūgis, patariama nedelsiant kviesti greitąją pagalbą, o kol ši atvyks, stengtis atvėsinti kūną: nukentėjusįjį paguldyti į pavėsį ar vėsią patalpą, purkšti drungnu vandeniu ar suvynioti į drungną šlapią audinį“, – kalba A. Razmienė.

Saulė gali pakenkti akims ir odai

Temperatūrai pakilus, patariama pasirūpinti galvos apdangalu, skrybėle ar kepure, ji turi būti iš tankaus audinio, kad saulė neįkaitintų galvos. Einant į lauką reikia rengtis laisvais, natūralios medžiagos drabužiais, atviras kūno vietas, lūpas tepti apsauginiais kremais nuo saulės, nešioti akinius nuo saulės.

REKLAMA

„Ultravioletiniai spinduliai taip pat gali sukelti kataraktą (akies lęšiuko drumstumą). PSO duomeninimis, net 20 % aklumo dėl kataraktos atvejų yra siejama su saulės poveikiu akims“, – pataria A.Razmienė.

Saulė turi neigiamą poveikį ne tik mūsų akims, bet ir odai. Neapsaugojus odos, galime susirgti vėžiu.

„Saulė skatina pigmentinių dėmių atsiradimą. Tą galime pastebėti ant pagyvenusių žmonių rankų. Taip pat sukelia įvairių odos darinių atsiradimą, įvairias keratozes, suragėjimus, porų išsiplėtimą. Be to saulė žudo grožį. Saulė ardo mūsų kolageną, taigi, nuolat kepinama oda praranda elastingumą. Tai matyti pietinėse šalyse, kuomet tai ypač paveikia moterų grožį. Dažniausiai, jos gana jaunos pasensta, būtent dėl šios priežasties“, – pasakoja dermatologė Asta Dumbliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų