REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja kai kurios teroro išpuolio Stambule detalės

(vaizdo įrašai)

Internete yra gausu vaizdo medžiagos iš Stambulo oro uosto, kur vakar vakare teroristai mirtininkai susisprogdino ir nusinešė mažiausiai 36 žmonių gyvybes. Viename iš vaizdo įrašų užfiksuota, kaip užpuolikas detonuoja sprogmenį. Kitame į vaizdo kameras pateko su automatu po oro uosto teritoriją bėgantis smogikas.

Internete yra gausu vaizdo medžiagos iš Stambulo oro uosto, kur vakar vakare teroristai mirtininkai susisprogdino ir nusinešė mažiausiai 36 žmonių gyvybes. Viename iš vaizdo įrašų užfiksuota, kaip užpuolikas detonuoja sprogmenį. Kitame į vaizdo kameras pateko su automatu po oro uosto teritoriją bėgantis smogikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trys sprogimai nugriaudėjo Atatiurko tarptautinių skrydžių atvykimo salės – didžiausios Turkijoje – teritorijoje. Naujausi pranešimai skelbia, kad išpuolio metu trys teroristai mirtininkai pražudė 41 žmogų. Sužeidimus patyrė 239 žmonės. Dauguma jų – Turkijos piliečiai, tačiau tarp žuvusiųjų yra 13 užsieniečių.

REKLAMA

(papildyta 13:34) Trijų mirtininkų sprogdintojų ataka Stambulo pagrindiniame tarptautiniame oro uoste aukų padaugėjo iki 41 žmogaus, o dar 239 žmonės buvo sužeisti, pranešė miesto gubernatorius.

Gubernatoriaus biuras nurodė, kad 109 iš 239 sužeistųjų buvo išrašyti iš ligoninių. Pranešime taip pat sakoma, kad tarp žuvusiųjų buvo 13 užsieniečių. Palestiniečių ambasadorius prie Turkijos sakė, kad tarp aukų buvo viena palestinietė. Vienas turkų pareigūnas taip pat sakė, kad tarp žuvusiųjų buvo penki Saudo Arabijos, du Irako, taip pat po vieną Uzbekistano, Tuniso, Kinijos, Irano, Ukrainos ir Jordanijos pilietį.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra žinoma:

  • išpuolį surengė trys teroristai mirtininkai
  • užpuolikai iš pradžių šaudė į žmones, o kai sulaukė apsaugos pasipriešinimo – susisprogdino
  • teroristai į oro uostą atvyko taksi
  • dauguma žuvusiųjų ir sužeistųjų – Turkijos piliečiai, tarp žuvusiųjų yra 13 užsieniečių
  • JAV valstybės departamentas dieną prieš išpuolį perspėjo dėl išaugusios galimo teroro išpuolio rizikos Turkijoje
  • Turkiją pastaruoju metu drebina teroro išpuoliai. Išpuolius rengia tiek vietos Kurdistano išsivadavimo grupės, tiek „Islamo valstybės“ teroristai

Kas nėra žinoma:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • niekas neprisiėmė atsakomybės už išpuolį
  • nusikaltėlių tapatybės

Anot turkų premjero, trys teroristai atidengė ugnį į žmones pagrindiniame šalies oro uoste, o vėliau susisprogdino skirtingose terminalo vietose. Anot valdžios, už išpuolio stovi „Islamo valstybės“ teroristų grupuotė. Pati organizacija kol kas neskuba prisiimti atsakomybės.

Vaizdo įrašai

Viename iš vaizdo įrašų matyti, kaip teroristas staiga krinta ant žemės (matyt, pakirstas apsaugos darbuotojo kulkos). Vyras baltais marškiniais pribėgęs prie ant žemės gulinčio teroristo, matyt, pamatė sprogmenis. Po kelių akimirkų kameros užfiksavo galingą sprogimą.

REKLAMA

Internete taip pat pasirodė vaizdo įrašas, kuriame parodytas vieno iš sprogimų momentas. Jame matyti liepsnos ir chaotiškai bėgantys žmonės.

Dar viename įraše užfiksuotas su „Kalašnikov“ automatu bėgantis nusikaltėlis.

Liudininkai: ten visur aplink buvo vien kraujas

Pasak Turkijos valdžios, išpuolį Stambulo oro uoste surengė trys mirtininkai. Anot vieno iš liudininkų, pirmasis susisprogdino oro uosto mašinų stovėjimo aikštelėje, dar du detonavo sprogmenis tarptautiniame terminale.

„Visur aplink buvo daugybė kraujo, – pasakojo Eylul Kaya, kuri kartu su savo 1-erių sūnumi sėdėjo ant suolelio. – Aš uždengiau mano berniukui akis ir bėgau lauk“.

REKLAMA

Anot kito liudininko, iš pradžių stovėjimo aikštelėje pasigirdo šūviai, o kai ten nubėgo saugos darbuotojai buvo detonuotas sprogmuo. Tuo pat metu pasigirdo sprogimai ir oro uosto terminale.

Liudininkai pasakoja, kad pareigūnai suprato, jog tai teroristas ir šaukdami „Mirtininkas!“ bandė jį neutralizuoti, tačiau nespėjo – nugriaudėjo sprogimas.

Su žmona po atostogų namo keliavęs Pietų Afrikos respublikos pilietis Paulas Rossas pasakojo matęs juodai apsirengusį vyrą su pistoletu rankose.

Per metus Turkijoje įvykdyti mirtininkų sprogdintojų išpuoliai

Pateikiame duomenis apie nuo 2015 metų liepos Turkijoje įvykdytus savižudžių sprogdintojų išpuolius:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • — 2016 metų birželio 28 diena —

Užpuolikai mirtininkai judriame Stambulo Ataturko (Atatiurko) tarptautiniame oro uoste nužudė mažiausiai 36 žmones ir dar daugiau nei 140 sužeidė. Turkų pareigūnai sako, kad sprogdinimus tikriausiai įvykdė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai.

  • — 2016 metų kovo 19 diena —

Mirtininkas įvykdė sprogdinimą Stambulo pagrindinėje pėsčiųjų zonoje. Per išpuolį žuvo penki žmonės, įskaitant patį sprogdintoją. Turkų pareigūnai nurodė, kad ataką surengė su „Islamo valstybe“ susijęs Turkijos pilietis. Atsakomybės už šią ataką niekas neprisiėmė, kaip ir dėl ankstesnių išpuolių, dėl kurių buvo kaltinamas šis džihadistų judėjimas.

REKLAMA
  • — 2016 metų kovo 13 diena —

Kurdė moteris susprogdino automobilyje judriame transporto mazge Ankaroje. Atsakomybę už šį sprogdinimą, per kurį žuvo 37 žmonės, prisiėmė kurdų kovotojų grupuotė „Kurdistano laisvės sakalai“ (TAK), atskilusi nuo už įstatymo ribų paskelbtos Kurdistano darbininkų partijos (PKK).

  • — 2016 metų vasario 17 diena —

Ankaroje per užminuoto automobilio sprogdinimą, kurį įvykdė mirtininkas, žuvo 29 žmonės. Atsakomybę už šį išpuolį, kurio taikinys buvo kariškiai, taip pat prisiėmė TAK.

REKLAMA
  • — 2016 metų sausio 12 diena —

Istoriniame Stambulo rajone susisprogdinus mirtininkui, žuvo 12 vokiečių turistų. Turkų pareigūnai pranešė, kad išpuolį surengė su „Islamo valstybe“ susijęs siras, kuris į šalį pateko kaip pabėgėlis.

  • — 2015 metų spalio 10 diena —

Per taikų kairiųjų ir prokurdiškų aktyvistų mitingą Ankaroje susisprogdinus dviem mirtininkams, žuvo 102 žmonės, dar daugiau nei 400 buvo sužeisti. Pareigūnai nurodė, kad šį dvigubą sprogdinimą, kuris pagal aukų skaičių yra didžiausias per šiuolaikinės Turkijos istoriją, surengė „Islamo valstybės“ vietos kuopelė, nors pats judėjimas atsakomybės neprisiėmė.

  • — 2015 liepos 20 diena —

Pietiniame Suručo mieste netoli sienos su Sirija per mirtininko sprogdintojo išpuolį, dėl kurio buvo apkaltinta „Islamo valstybė“, žuvo 33 žmonės, daugiausiai jauni kurdų aktyvistai, dar daugiau nei 100 žmonių buvo sužeisti. Pareigūnai nurodė, kad ataką įvykdė Turkijos pilietis, etninis kurdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų