REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Profesionalės pataria vasaros stiliaus klausimais (tv3.lt fotomontažas)

Lietuviška vasara pirmąjį mėnesį tikrai nešykštėjo gerų orų, todėl lietuvaitės galėjo drąsiai demonstruoti ilgai brandintus drabužių derinius ir stiliaus „perliukus“. Tačiau kodėl mūsų šalies damos, išlindus pirmiesiems saulės spinduliams ir besirinkdamos sau įvaizdį, neretai perlenkia lazdą?

18

Lietuviška vasara pirmąjį mėnesį tikrai nešykštėjo gerų orų, todėl lietuvaitės galėjo drąsiai demonstruoti ilgai brandintus drabužių derinius ir stiliaus „perliukus“. Tačiau kodėl mūsų šalies damos, išlindus pirmiesiems saulės spinduliams ir besirinkdamos sau įvaizdį, neretai perlenkia lazdą?

REKLAMA

Norint išvengti mados nesėkmių, tv3.lt portalas kreipėsi į garsias šalies dizaineres bei stilistes tam, kad šią vasarą nė viena iš mūsų neprašautumėme pro šalį!

2016-ųjų vasaros tendencijos

Pagal vyraujančias aukštosios mados tendencijas, šį šiltąjį sezoną karaliauja natūralūs audiniai, gaivios, bet tuo pačiu ir drąsios spalvos, laisvo stiliaus drabužiai.

Tokiai nuomonei pritaria ir dizainerė Indrė Kvedarienė, kuri teigia, kad šią vasarą dominuoja spalvos ir patogumas. Į pastarąjį dėmesį vertėtų atkreipti ne tik renkantis drabužius, bet ir avalynę. Šios vasaros topas – sportbačiai, kurie tiks ir prie kelnių, ir prie suknelės.

REKLAMA
REKLAMA

Šiltuoju sezonu į mados olimpą grįžo mielos ir patogios kuprinės, kurios neretai pakeičia rankines. Tačiau jei esate užkietėjusi šio aksesuaro fanatikė, dizainerė pataria rinktis išskirtinio stiliaus rankinę, kuri trauktų aplinkinių žvilgsnius.

REKLAMA

Anot I. Kvedarienės, gėlių raštai, nėriniai – neatsiejama šios vasaros dalis. tv3.lt portalui dizainerė atskleidė net ir savo spintos turinį.

„Nors pati madų nesivaikau, tačiau šios vasaros neįsivaizduoju be jūrinių detalių, ypač kai dauguma mūsų traukiame poilsiauti prie jūros. Tai liečia drabužių atspalvius, detales. Taip pat nė viena neprašaus, jei šią vasarą įsigys džinsinį švarkelį, kuris niekada neišeina iš mados ir yra lengvai derinamas prie bet kokio įvaizdžio“, – pasakoja drabužių kūrėja.

Tuo tarpu stilistė ir mados tinklaraščio autorė tryon.lt Kristina Danilevičė teigia, kad šiemet mada yra labai įvairialypė.

REKLAMA
REKLAMA

„Visa paletė spalvų ir siluetų, tad kiekviena madistė atras tai, kas jai labiausiai tinka bei patinka. Kalbant apie spalvas, jų spektras tikrai platus, nuo švelnios pastelės iki akį rėžiančių spalvų. Tą patį galima būtų sakyti ir apie siluetus – nuo „švarių“, griežtų formų iki romantiškų, plazdančių siluetų“, – aiškina stiliaus ekspertė.

Stilistė netrukus išduoda, kuo šis sezonas išskirtinis kiekvienai moteriai.

„Šį sezoną ypatingai pabrėžiamas moteriškumas. Atiduodama duoklė suknelėms, plačioms kelnėms su paaukštintu liemeniu, kuris pabrėžia taliją, apnuogintiems pečiams bei gilioms iškirptėms nugaroje. Neapsieinama be ryškių, sodrių lūpų dažų...“ – dėsto ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvaičių įpročiai

Pasak stiliaus specialisčių, laikui bėgant lietuvaitės išmoko ne tik skoningai rengtis, bet ir geba tai padaryti neišleisdamos krūvos pinigų.

Aprangos stilistė ir dizainerė Natalija Stunžėnienė išskiria tai, kas ją džiugina ir tuo pačiu liūdina lietuvaičių stiliuje.

„Lietuvės pasižymi gebėjimu už minimalią kainą apsirengti estetiškai ir skoningai, tai džiugina. Taip pat jos atidžiai ir atsakingai perka drabužius, todėl daug laiko skiria paieškoms ir mieliau renkasi kokybę nei kainą. Tačiau liūdina tai, kad visgi būdamos gražios ir figūringos, sugeba atrasti savo išvaizdos trūkumų ir juos puoselėti atsisakant tam tikrų aprangos elementų. Rezultate stipriai apriboja savo aprangos pasirinkimą, sunkiai randa aprangą bei neieško kitų sprendimų. Pavyzdžiui, jeigu užpakaliukui trūksta putlumo – moteris atsisako pieštuko tipo sijonų“, – pasakoja stiliaus žinovė.

REKLAMA

Gerų žodžių mūsų tautietėms negaili ir stilistė K. Danilevičė, kuri labiausiai džiūgauja teisingai išugdytu jaunimo stiliaus pojūčiu.

„Lietuvaitės labai gražios, tai turbūt vienas svarbiausių jų bruožų. Jos labai rūpinasi savo išvaizda. Didelį dėmesį skiria savo aprangai. Stebint aplinką, tikrai akį vis dažniau džiugina laisvi, savimi pasitikintys, besišypsantys, stilingi žmonės. Gera matyti, jaunus, stilingus ir drąsius jaunuolius, nebijančius eksperimentuoti ir save išreikšti.

Liūdina tik tai, kad daugelis iš mūsų dar vis skuba vertinti ir teisti, bet juk visi pasaulį matome „per savo akis“, – pasakoja mados ekspertė.

REKLAMA

Tiesa, kaip ir visur, taip ir lietuviškose tendencijose yra kur pasitempti. Štai mados dizainerė I. Kvedarienė tiki, kad renkantis drabužį reikia noro atkreipti į save dėmesį ir būti įdomiam. Būtent to kartais ir trūksta moterų įvaizdyje.

„Pastebėjau, kad lietuvaitės bijo ryškių spalvų ir išskirtinumo. Ramybės neduoda mintys „Kaip aš atrodysiu?“, „Ar man tiks?“, „Jau geriau manęs niekas nepastebėtų“ ir panašiai. Dažniausiai renkamasi kūno (angl. nude) spalvos drabužiai. Į ryškių spalvų pasirinkimą lietuviai kol kas keliauja po truputį“, – teigia I. Kvedarienė.

Tačiau netrukus profesionalė pabrėžia ir teigiamus lietuvaičių įpročius, kuriais jos neretai aplenkia kitas europietes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai smagu, kad vis dažniau grįžtama prie klasikos, natūralių audinių. Ypač tai liečia vasariškas lengvas sukneles. Taip pat džiugina, kad lietuvaitės atsigręžia į patogumą, kasdien mėgsta rinktis ne puošnų, o laisvalaikio stilių“, – šypsosi ji.

Didžiausios stiliaus klaidos

Nieko tokio, jei kartais improvizuodamos su savo įvaizdžiu moterys neišvengia ir kelių stiliaus klaidų. Apie jas plačiau pasakoja stilistė N. Stunžėnienė:

● Drabužių dydžių neatitikimas. Per mažus drabužius dėvinčios moterys atrodo juokingai ir graudžiai. Kartais, galbūt per retai žiurime į save veidrodyje, o gal priešingai – maskuojant kompleksus madingais, tačiau su tikraisiais mūsų dydžiais prasilenkiančiais drabužiais, renkamės per mažus drabužius.

REKLAMA

● Tamprės ir nieko daugiau. Tai patogus trikotažinis drabužis, tačiau tai nei kelnės, nei triko, todėl reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Dėvint tampres – užsidenkite užpakaliuką.

● Prekiniai ženklai. Jeigu jūs nesate drabužių prekinio ženklo atstovas ar atstovaujančios įmonės darbuotoja – nedėvėkite marškinėlių su prekinių ženklų aiškiai matomais logotipais. Neaiškios kilmės „Dolce Gabbana“ ir „Chanel“ sportinių kostiumų taip pat vertėtų atsisakyti.

Neretai žmonės, besivaikydami madų, apsirengia netinkamo stiliaus drabužius. O, pasak I. Kvedarienės, sukurti skoningą įvaizdį – daug pinigų nereikia, tiesiog užtenka realiai įvertinti situaciją ir kiekvienam iš mūsų jausti savo stilių.

REKLAMA

Visgi drabužių kūrėja prisipažino, kad vasarą jai labiausiai akis bado kasdien avimi batai-žudikai.

„Ypatingai baisu, kai vasarą moterys kasdien vaikšto su aukštakulniais. Tai tikrai ne kasdienio stiliaus detalė. Tai labai nepatogu. Norint daugiau ūgio – galima rinktis batelius ant platformos, o aukštakulnius išsitraukti esant progai“, – aiškina I. Kvedarienė.

Nebijokite spalvų

Mados ekspertės tikina, kad vasara yra būtent tas laikas, kai iš savo spintos galime traukti ryškiausių spalvų drabužius.

Stilistė K. Danilevičė pasakoja, kad spalvos neturi galiojimo laiko, tačiau praėjusiu etapu būtų galima laikyti itin rėkiančias, neonines spalvas. Visada madingomis vasarą išlieka sodrios bei pastelinės spalvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džiugina ir tai, jog žmonės vis dažniau renkasi natūralius, kokybiškus audinius: vilną, šilką, kašmyrą. Tiesa, sintetika – vis dar aktyviai naudojama aukštosios mados pasaulyje.

Tai, kad spalvos negali „išeiti“ iš mados įsitikinusi ir I. Kvedarienė. Jos nuomone, bet kuris atspalvis, tinkamai priderintas, gali būti madingas O vasara – tai metas, kai kiekviena iš mūsų galime pademonstruoti savo fantaziją ir spalvų gamą.

„Šią vasarą mane itin traukia ryški citrinos, koralo spalva bei visi mėlyni atspalviai. Populiariausios išlieka pastelinės, kūno (angl. nude) spalvos. Spalvų tikrai nereikia bijoti. Apsirengus ryškesnį drabužį net nuotaika pakyla“, – pasakoja dizainerė.

REKLAMA

Tuo tarpu stilistė N. Stunžėnienė išskiria ne tik populiariausias šio sezono spalvas, bet ir raštus, tematiką, audinius.

„Vasaros aprangos kolekcijose, galima pamatyti Afrikos, Amerikos, Azijos, Europos liaudies aprangos motyvus, ant lengvų šilkinių audinių gėlėtus nėrinius, vaisiais ar gėlėmis margintus audinius, technika Tie-Dye, abstrakcijas, optines iliuzijas, geografinius raštus, naujoviškus plėšrūnų raštus.

Nepaprasto dizaino ir kirpimo dėka, tokie drabužiai pritraukia dėmesį ir išsiskiria iš vienspalvės minios. Dažniausiai naudojamos spalvos: pilkai alyvinė, juoda, balta, ruda, geltona, raudona, žydra, smėlio. Šios žemiškos spalvos kontrastingai suderintos egzotiškose, geometriniuose raštuose. Papildomos spalvos: aktualus rožinis, vėdryno, persiko, turkio, žolės spalvos.

Naudojamos medžiagos – linas, šilkas, medvilnė, plona vilna, oda, poliesteris, kupra, viskozė. Kuriant bohemišką, etno stiliaus drabužius naudojami ekologiški audiniai, kurie dekoruojami akmenimis, siuvinėjimais, kutais, aplikacijomis, plunksnomis. Iš poliesteriui audinių siuvami miestietiško stiliaus drabužiai“, – dėsto stiliaus ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų