REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol vieni protestuoja, kitiems dėl Darbo kodekso pakeitimų visai neskauda galvos. Dešimčių tūkstančių valdininkų kodeksas visiškai nepalies.

Kol vieni protestuoja, kitiems dėl Darbo kodekso pakeitimų visai neskauda galvos. Dešimčių tūkstančių valdininkų kodeksas visiškai nepalies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jų atostogos liks ilgesnės, išeitinės didesnės, o ir iš darbo netikėtai niekas negalės išmesti. Nors daug metų kalbama, kad biurokratinis aparatas šalyje išpūstas ir neefektyvus.

REKLAMA

Ekspertai tvirtina, kad ir eiliniai darbuotojai, ir valdininkai turėtų dirbti pagal vienodas sąlygas. Tačiau Seimo nariai tik trauko pečiais – sistema jau sukurta ir ką nors keisti vėlu.

Kita tvarka

Lietuvoje valdininkų – beveik 30 tūkstančių. Ir Darbo kodekso pakeitimai jų nepalies, nes valdininkai dirba pagal Valstybės tarnybos įstatymą. Jį keisti žadama tik priėmus pataisas eiliniams dirbantiesiems.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net ir po to sąlygos valdininkams turėtų likti geresnės. Štai jeigu įmonėje dirbote penkerius metus ir jus atleido, gausite tris kartus mažesnę išmoką nei valstybės tarnautojas. Kur kas didesnės išmokos ir dirbusiems 20 ar daugiau metų.

Biurokratams, skirtingai nei kitiems dirbantiesiems lieka ir priemokos už stažą, dviem dienomis ilgesnės atostogos. Maža to, valdininkų iš esmės net neįmanoma atleisti, nebent už šiurkštų tarnybinį nusižengimą.

Ekspertai tikina, kad Darbo kodeksas turėtų būti bendras visiems, juolab, kad biurokratija Lietuvoje suvešėjusi. Jeigu valdininkų būtų mažiau, biudžetas sutaupytų milijonus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pritaria ir dalis parlamentarų

Net ir kai kurie Seimo nariai sutinka, kad valdininkų armija tampa privilegijuota. Geresnės sąlygos esą bado akis. Valstybės tarnautojai nuo paprastų mirtingųjų atskirti netrukus po nepriklausomybės atgavimo.

Naujas įstatymo projektas Seimo stalčiuose jau guli, tačiau  ir gulės nežinia kiek. Tam, kad procesas pajudėtų, tektų peržiūrėti darbo užmokesčio sistemą, o jeigu būtų paliesti tik tarnautojai, sistema išsibalansuotų. Taip užburtas ratas ir sukasi, o išvis suvienodinti sąlygas paprastiems mirtingiesiems ir valdininkams esą – vėlu, sistema jau įsivažiavusi.

Ekspertai atkerta, kad trūksta paprasčiausios politinės valios. Biurokratų pastarąjį penkmetį Lietuvoje netgi padaugėjo. Šiek tiek geresnės sąlygos valdininkams sukurtos tam, kad šie nebėgtų iš valstybės tarnybos dėl mažesnių algų.

Plačiau – TV3 vaizdo reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų