REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šešių Europos Sąjungą steigusių šalių diplomatijos vadovai šeštadienį skubiai renkasi Berlyne aptarti Bendrijos ateities po pasaulį sukrėtusio Didžiosios Britanijos referendumo, kurio metu dauguma žmonių nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.

Šešių Europos Sąjungą steigusių šalių diplomatijos vadovai šeštadienį skubiai renkasi Berlyne aptarti Bendrijos ateities po pasaulį sukrėtusio Didžiosios Britanijos referendumo, kurio metu dauguma žmonių nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad labai svarbu suprasti, jog šis balsavimas yra perspėjimas imtis veiksmų.

REKLAMA

„Esu įsitikinęs, kad šios šalys gali pasiųsti aiškią žinią, jog mes neleisime niekam atimti iš mūsų Europos“, – prieš susitikimą su savo kolegomis iš Prancūzijos, Nyderlandų, Italijos, Belgijos ir Liuksemburgo sakė Vokietijos ministras.

Jo teigimu, ES politikai privalo išklausyti „ne tik Europos vyriausybių lūkesčius, bet ir žmonių lūkesčius“.

F.-W. Steinmeieris taip pat perspėjo nepriimti skubotų sprendimų ir pridūrė, kad „visiškai akivaizdu, jog tokiu metu nereikia isterikuoti“.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos ministro biuras taip pat pažymėjo, kad šis susitikimas yra vienas iš daugelio pokalbių, kurie dabar vyksta, ir neturėtų būti laikomas „išskirtiniu formatu“.

Dėl „Brexit“ balsavimo pasaulinėse finansų rinkose kilus panikai, tarptautinė reitingų agentūra „ Moody's“ pablogino Britanijos kredito reitingo perspektyvą iki neigiamos, tvirtindama, kad balsavimas pasitraukti iš Europos Sąjungos gali pabloginti ekonomikos perspektyvas.

Po tokio sukrečiančio balsavimo Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as buvo raginančiųjų reformuoti ES priekyje, kad ji išgyventų po skyrybų su Britanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Berlyne Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris priims savo kolegas Jeaną-Marcą Ayrault iš Prancūzijos, Bertą Koendersą iš Olandijos, Paolo Gentiloni iš Italijos, Didier Reyndersą iš Belgijos, Jeaną Asselborną iš Liuksemburgo šešiašalėms deryboms „aktualiais Europos politiniais reikalais“, sakoma Vokietijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

16.00 val. ES Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris yra pasirengęs skirti naują Britanijos komisarą, kai finansų tarnybos vadovas J. Hillas atsistatydino po referendumo, kuriuo remdamasi Britanija turėtų trauktis iš Bendrijos, sakoma šeštadienį paskelbtame EK pranešime.

REKLAMA

Atsistatydinusio iš savo posto J.Hillo portfelis kol kas teks Valdžiui Dombrovskiui, kuris EK yra atsakingas už euro reikalus, nurodė J.-C.Junckeris minėtame pranešime,

„Pirmininkas Junckeris yra pasirengęs nedelsiant aptarti su Britanijos ministru pirmininku potencialių asmenų pavardes į Jungtinės Karalystės komisaro postą taip pat galimo portfelio priskyrimą“, – sakoma EK pranešime.

15.07 val. JK komisaras Johathanas Hillas pareiškė atsistatydinantis. Jo teigimu, to, kas buvo padaryta, nebepakeisi. Komisaras pažymėjo, kad  jam nebederėtų tęsti EK finansų komisaro pareigų. Artimas  buvusio JK ministro pirmininko D. Camerono bendražygis J. Hillas buvo pasisakęs už JK pasilikimą ES.

REKLAMA

Apie savo sprendimą J. Hillas pranešė socialiniame tinkle "Twitter".

14.30 val. Europos Sąjungą įsteigusios šalys nori, kad Didžioji Britanija išstojimo iš Bendrijos procesą pradėtų „kaip galima greičiau“, kad blokas neįstrigtų „nežinomybės būsenoje“, šeštadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris.

Šešių Bendriją sukūrusių šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą surengęs Vokietijos ministras pareiškė, kad šalys sutarė, jog Londonas neturėtų vilkinti išstojimo procedūros pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes sutariame, kad šis procesas privalo prasidėti kaip galima greičiau, kad mes neįstrigtume ilgai trunkančioje nežinomybės būsenoje, o galėtume sutelkti visą dėmesį į Europos ateitį ir dirbti ta linkme“, – sakė F.-W.Steinmeieris.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault pareiškė, kad labai svarbų, jog britų premjeras Davidas Cameronas, paskelbęs apie planus atsistatydinti spalį, kaip galimų greičiau užleistų postą naujam premjerui, kuris vadovautų šaliai pereinamuoju laikotarpiu.

„Turi būti paskirtas naujas ministras pirmininkas, tam užtenka kelių dienų“, – žurnalistams sakė prancūzų ministras.

REKLAMA

Paskelbdamas apie savo ketinimą atsistatydinti D. Cameronas pareiškė, kad jo įpėdinis turės vesti derybas dėl išstojimo pagal Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnio nuostatas, kuriose nurodomas dvejų metų išstojimo laikotarpis.

Tačiau ir F.-W.Steinmeieris, ir J.-M.Ayrault, taip pat jų kolegos, Nyderlandų Bertas Koendersas, Italijos Paolo Gentiloni, Belgijos Didier Reyndersas ir Liuksemburgo Jeanas Asselborną Vokietijos sostinėje pabrėžė, kad laikas šiuo atveju vaidina svarbiausią vaidmenį.

„Mes suprantame ir gerbiame referendumo rezultatą ir suprantame, kad Britanija dabar visą dėmesį yra sutelkusi į Britaniją, – sakė kolegų apsuptas F.-W.Steinmeieris. – Tačiau Londonas yra atsakingas ne tik už Britaniją. Dabar mums turi būti leista sutelkti visą dėmesį į Europos ateitį, vadinasi, po Britanijos priimto spendimo turi būti pradėtas derybų procesas dėl Britanijos pasitraukimo.“

REKLAMA

14.25 val. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Britanijos planuotas pasitraukimas iš Europos Sąjungos skelbia „naujos eros pradžią“ ir perspėjo, jog Bendrijai gresia nauji panašūs procesai.

„Aš laikau šį Britanijos žmonių padarytą sprendimą naujos eros Britanijai ir ES pradžia“, – sakė R.T.Erdoganas per vėlyvąją vakarienę penktadienį; toks buvo pirmas jo komentaras, sužinojus referendumo rezultatą.

„Kaip ir visas pasaulis, mes tikėjomės, kad per referendumą bus ištarta „taip“, bet įvyko taip kaip įvyko“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londonas tradiciškai yra tvirtas Ankaros ramstis, jai jau ilgai siekiant įstoti į Bendriją, bet referendumo kampanijoje kaip tik šiam klausimui rodyta daug dėmesio, nes jis susijęs su imigracija.

R.T.Erdoganas pabrėžė, kad problema šiandien „yra ne Turkija, o pati Europos Sąjunga“.

Jis perspėjo, kad nauji skilimai „neišvengiami“, jeigu ES neperžiūrės savo migracijos politikos, kai Europoje kyla rasizmas ir islamofobija.

„Turkija, žinoma, užims savo vietą Sąjungoje, jeigu ES nuoširdžiai išklausys savęs ir darys, ką reikia, greitai“, – sakė jis.

REKLAMA

„Jeigu to neįvyks ir Europa toliau žengs tuo pačiu savo nenuoseklumo gilėjimo keliu, ES jau greitu laiku neišvengiamai lauks nauji skilimai“, - pridūrė jis.

Pateikusi oficialų prašymą 1987-aisiais, Turkija 2005 metais pradėjo derybas dėl stojimo į ES, bet tos pastangos strigo dėl įvairių problemų. Tad R.T.Erdoganas šią savaitę net siūlė surengti Turkijoje savą referendumą – ar verta tęsti stojimo į ES pastangas.

Per Britanijos referendumo kampaniją buvo keliamas ir potencialios Turkijos narystės klausimas. Ankarą supykdė Londono pareiškimai, kad Turkija neturi realių galimybių įstoti į bloką per vidutinės trukmės laikotarpį.

REKLAMA

Per šią kampaniją Britanijos premjeras Davidas Cameronas sakė, kad Turkijos narystė nėra planuojama artimiausioje ateityje ir kad jos stojimas gali užsitęsti netgi iki 3000-ųjų.

„Ką jis pasakė? Kad Turkija negali įstoti iki 3000-ųjų“, – ne tik piktinosi R.T.Erdoganas.

„O dabar kas atsitiko? Negalite išlaikyti net tris dienas“, – pasišaipė jis iš D.Camerono, pareiškusio apie savo atsistatydinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų