REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2017 metų sausio siūloma lengvatiniu 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifu apmokestinti paslaugas tais atvejais, kai sandoriai vyksta tarp žemės ūkio kooperatyvo narių.

Nuo 2017 metų sausio siūloma lengvatiniu 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifu apmokestinti paslaugas tais atvejais, kai sandoriai vyksta tarp žemės ūkio kooperatyvo narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas šią savaitę po pateikimo priėmė svarstyti atitinkamas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, kurios, jeigu jas Seimas priimtų, neleistų tokios lengvatos taikyti kitų kooperatyvų nariams.

REKLAMA

Seimo Kaimo reikalų komiteto narys liberalas Eugenijus Gentvilas prognozuoja, kad lengvata bus „pagalba ne tik egzistuojantiems kooperatyvams, bet ir stimulas kurtis naujiems“.

„Dabar žemės ūkio kooperatyvai, teikdami paslaugas savo nariams, pajininkams, iš narių turi imti 21 proc. PVM mokestį. Visi reglamentai, Europos teisė leidžia mažinti iki 5 proc.“, - pristatydama pataisą sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, daug kooperatyvų pajininkų yra smulkieji ūkininkai ir jiems ši lengvata būtų naudinga. Ministrės teigimu, tie, kurie yra stambūs, susigrąžina PVM.

„Jeigu yra kai kurių kooperatyvų, čia galima kalbėti apie grūdų kooperatyvus, tai jie yra PVM mokėtojai, jie susigrąžina PVM. O tie, kurie yra smulkieji ūkininkai, kurie turi smulkius ūkius ir nėra PVM mokėtojai, jie neturi iš kur susigrąžinti, jie turi mokėti 21 proc. PVM“, - Seimo nariams aiškino V.Baltraitienė.

Ji atmetė nuogastavimus, kad sumažinus PVM, tuo būtų piktnaudžiaujama ir plačiai tuo naudojamasi. Be to, ministrė pripažino, kad Lietuvoje veikia nedaug smulkių kooperatyvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų yra tik keli tūkstančiai, kuriuos mes skaičiuojame. Taip žiūrint – mes daugiau pieno skaičiuojame, nes kituose kooperatyvuose yra daugiau stambiųjų. Jiems negalioja, nes jie ir taip yra PVM mokėtojai. Tų mažesnių yra labai nedaug, tai mes dabar skaičiuojame netektį, kad biudžete susidarytų tik keli šimtai tūkstančių eurų“, - sakė V.Baltraitienė.

Ji prognozuoja, kad lengvatinis tarifas paskatintų kooperatyvų plėtrą ir sumažins „šešėlį“:

„Žmogus kooperuosis tada, ateis į kooperatyvą, jeigu pajus iš to naudą. Nes dabar paprasčiausiai jis net nerodo, net nesumoka oficialiai tų pinigų. Mes patys žinome, kas tada būna kaimuose. Kad nereikėtų brangiau mokėti – 21 proc. PVM, kurio nesusigrąžina, eina kaimyno paprašo, taip pat kito ūkininko. Nelegaliai padaro. Ar sumoka pinigais, ar natūra kokia nors atsiskaito“, - tvirtino V.Baltraitienė.

REKLAMA

Ji sakė nemananti, kad dėl lengvatos bus iškraipyta konkurencinė aplinka.

Tačiau Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Kazys Starkevičius suabejojo, ar lengvata nesusivilios su kooperatyvais susiję asmenys.

„Ne paslaptis, kooperatyvai ir kuriasi tam, kad gautų paramą, sudalyvautų dėl paramos. O kai pasižiūri, kas tame kooperatyve, ir matai labai daug susijusių asmenų, matai to kooperatyvo tikslą, kas jis būtų tik siaurai grupei“, - įspėjo parlamentaras.

Biudžeto ir finansų komiteto nariai socialdemokratai Bronius Bradauskas ir Andrius Palionis įtarė, kad tokios lengvatos administravimas būtų brangus. A.Palionis taip pat suabejojo tokios lengvatos taikymo kontrole.

REKLAMA

„Nacionalinė mokėjimų agentūra tikrina europinę paramą, bet dėl PVM jie tikrai nieko netikrina. Klausimas: ar Valstybinė mokesčių inspekcija turės papildomai skirti savo darbuotojų, kitų lėšų, kad patikrintų, ar paslaugos buvo suteiktos savo kooperatyvo nariams, ar ne kooperatyvo nariams?“, - klausė A.Palionis.

B.Bradauskas apgailestavo, kad lengvatos teikimu susirūpinta prieš rinkimus, tačiau, pasak V.Baltraitienės, anksčiau lengvata nesiūlyta specialiai, nes buvo laukima, kol Seimas priims naują Kooperacijos įstatymą.

„Tik priėmus naują Kooperacijos įstatymą, kuris užtikrina, kad žemės ūkyje gali veikti ir būti pripažinti tik tikrieji kooperatyvai, galime teikti tokias lengvatas, nes tada ir būtų naudojęsi visi. Matome, kiek yra prikurtų kooperatyvų, kurie net ir parama pasinaudojo praeitu laikotarpiu, ir iš tikrųjų labai abejotinų tų kooperatyvų yra, ir ne vienas. Tai priėmus Kooperacijos įstatymą, kuris įsigalioja nuo lapkričio mėnesio, mes dabar ir siūlome tą PVM lengvatą, kad ja naudotųsi tikri kooperatyvai ir tikri kooperatyvų nariai,“- aiškino ministrė.

Seimas sutiko pataisas toliau svarstyti rudenį. Taip pat paprašyta Vyriausybės išvados.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų