REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus penktadienį atvyko su trijų dienų vizitu į Armėniją, praėjus kiek ilgiau negu metams po to, kai jis užrūstino Turkiją, įvardijęs genocidu Osmanų imperijoje vykdytas armėnų žudynes.

Popiežius Pranciškus penktadienį atvyko su trijų dienų vizitu į Armėniją, praėjus kiek ilgiau negu metams po to, kai jis užrūstino Turkiją, įvardijęs genocidu Osmanų imperijoje vykdytas armėnų žudynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešama, Katalikų Bažnyčios vadovą Jerevano oro uoste buvo sutiktas su armėniškais abrikosais ir lavašu. Sutikimo ceremonijoje taip pat dalyvavo vaikų choras.

REKLAMA

Argentinietis pontifikas pradėjo jau 14-ąją savo kelionę užsienyje nuo išrinkimo Katalikų Bažnyčios vadovu 2013 metais. Sykiu tai jo pirmoji viešnagė buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje.

Prognozuojama, kad Pranciškus stengsis pabrėžti Vatikano susirūpinimą dėl nestabilumo, konfliktų ir krikščionių persekiojimų Artimuosiuose Rytuose, krečiamuose karų, dėl kurių aplinkines šalis užplūdo dešimtys tūkstančių pabėgėlių.

REKLAMA
REKLAMA

Vatikanas seniai remia armėnų reikalą, vaizduodamas skurdžią, 3 mln. gyventojų turinčią ir daugiausia krikščionių ortodoksų Armėniją tikėjimo ir kankinystės bastionu daugiausia musulmoniškame regione. Armėnija yra pirmoji krikščionybę valstybine religija paskelbusi valstybė – tai įvyko 301 metais.

Per viešnagę metu Pranciškus pasimels prie Armėnijos genocido memorialo, paleis taikos balandį netoli Armėnijos uždarytos vakarinės sienos su Turkija ir mels taikos regione per ekumenines pamaldas su Armėnų Apaštališkosios Bažnyčios patriarchu Karekinu II.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors katalikai Armėnijoje yra tik mažytė bendruomenė, dauguma armėnų, regis, labai džiaugiasi Pranciškaus apsilankymu ir jo pademonstruota parama genocidu pavadinant maždaug 1,5 mln. armėnų išžudymą prieš 100 metų.

„Visi laukia jo vizito ir jam rengiasi, – sakė Roza Karapetian, gyvenanti šalies šiaurės vakaruose esančiame Giumri mieste, kur popiežius aukos vieninteles katalikiškas šio vizito mišias. – Taip pat ir aš, aš labai laukiu jo atvykimo ir skaičiuoju dienas.“

Iš pradžių kelionė buvo planuojama kaip taikos skatinimo misija į Armėniją ir Azerbaidžaną, bet šį pavasarį kilus naujoms Kalnų Karabacho konflikto kovoms, buvo padalyta į dvi dalis.

REKLAMA

Dabar Pranciškus lankysis tik Armėnijoje, o „užbaigs“ apsilankymą Kaukaze po dviejų mėnesių, vizitais Azerbaidžane ir Gruzijoje nuo rugsėjo 30-osios iki spalio 2-osios, nurodė Vatikanas.

Pranciškus per ekumenines pamaldas už taiką, kurios šeštadienį įvyks sostinės Jerevano Respublikos aikštėje, tikriausiai paragins taikiai išspręsti Kalnų Karabacho konfliktą. Vatikanas sakė, kad turėtų dalyvauti dešimtys tūkstančių armėnų – didžiausia minia popiežiaus vizito metu.

Kitas akcentas bus Pranciškaus apsilankymas prie armėnų genocido memorialo, kur jis susitiks su kai kuriais 400 armėnų našlaičių, kuriuos metais po tų žudynių priglaudė ir savo vasaros rezidencijoje Kastel Gandolfe apgyvendino popiežius Pijus XI, palikuoniais.

REKLAMA

Memorialo muziejuje Pranciškus pamatys Pijaus XI pirmtako Benedikto XV 1915 metų laišką Osmanų sultonui Mehmetui V, kuriame maldaujama nutraukti žudynes.

2015 metų balandį aukodamas mišias Šv. Petro bazilikoje Pranciškus armėnų žudynes Osmanų imperijoje pavadino „pirmuoju 20-ojo amžiaus genocidu“ ir paragino tarptautinę bendriją pripažinti tokį jų statusą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų