REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Jungtinės Karalystės gyventojai referendume pasisakė už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, ji ir toliau turėtų likti artima sąjungininke, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Nors Jungtinės Karalystės gyventojai referendume pasisakė už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, ji ir toliau turėtų likti artima sąjungininke, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikime, kad Jungtinė Karalystė liks artima sąjungininkė, nes ji visada tokia buvo saugumo srityje, laisvės, demokratijos tvirtinimo srityse. Mes tą ypatingai jautėme, Jungtinių Tautų Saugumo taryboje“, - BNS penktadienį ryte teigė ministras.

REKLAMA

Visgi jis pripažįsta, kad penktadienį išaušo „liūdnas rytas“ tikintiems Bendrijos ateitimi.

„Trumpiausia metų naktis tapo lemiama ir liūdnas rytas išaušo visiems mums, kurie tikime ir tikėsime Europos Sąjungos ateitimi. Žinoma, galiu pasakyti, kad apgailestaujame dėl rezultatų, mes tikėjomės kitokių, bet gerbiame Jungtinės Karalystės piliečių valią, jie aktyviai dalyvavo referendume“, - teigė L.Linkevičius.

Jo nuomone, Jungtinės Karalystės pasitraukimas susilpnins Europos Sąjungą. Tačiau kaip konkrečiai tai paveiks Bendriją, ministras dar neprognozuoja, teigdamas, kad reikia sulaukti pačios Britanijos oficialaus pareiškimo, kaip gi atrodys jos pasitraukimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, be Jungtinės Karalystės ta sąjunga yra silpnesnė, bet tas streso testas turėtų sutelkti jėgas tų, kurie pasiryžę tęsti šį projektą. Dabar kalbėti apie konkrečius skaičius ar praradimus, dar gal anksti, reikia palaukti pačios Britanijos oficialaus pareiškimo, to išstojimo masto, nes mes jau kalbėjome, kad yra įvairūs variantai tolimesnių santykių - Norvegiškas, Šveicariškas variantas“, - tikino L.Linkevičius.

Po to, kai Jungtinė Karalystė oficialiai pareikš norą pasitraukti iš ES, ji tai turės padaryti per dvejus metus. L.Linkevičius pripažįsta, kad derybos dėl britų pasitraukimo iš ES keletą metų bus svarbi darbotvarkės dalis, tačiau, jo nuomone, tai neužgoš kitų Bendrijos problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitos problemos neleis būti užgožtos, jos egzistuoja - ir migracija, ir euro zonos reikalai, ir kiti momentai. Jie primins apie save“, - tikino ministras.

Anot jo, „Brexit“ turėtų paskatinti euroskeptikus Bendrijoje veikti aktyviau. Tačiau L.Linkevičius mano, kad savo ruožtu ES šalininkai turi būti aktyvesni ir neleisti emocijoms užvaldyti diskusijų.

„Be jokios abejonės, tai padrąsins visus, kurie yra skeptikai - kalbos nėra. Bet tai ir reiškia, kad mes turime būti aktyvesni, nelaukti, kol reikia pradėti gintis arba paneiginėti, sakysime, teorijas, kurios neturi pagrindo. Žinome, kad ta banga turi daug emocijų, emocijos yra suprantamas proceso variklis, bet ne visada yra racionalus variklis. Dėl to ir priklausys, ar ta banga kils, ar žmonės pradės daugiau mąstyti“, - teigė ministras.

Negalutiniais duomenimis, 52 proc. britų ketvirtadienį referendume pasisakė už pasitraukimą iš ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų