REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos, penktadienį prognozavo nacionalinis transliuotojas BBC, taip pat televizijos ITV ir „Sky News“, vadinamojo „Brexit“ referendumo balsų skaičiavimui artėjant prie pabaigos.

Didžioji Britanija nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos, penktadienį prognozavo nacionalinis transliuotojas BBC, taip pat televizijos ITV ir „Sky News“, vadinamojo „Brexit“ referendumo balsų skaičiavimui artėjant prie pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suskaičiavus balsus 304-uose iš 382 balsavimo centrų, paaiškėjo pasitraukimo iš ES šalininkai per ketvirtadienį vykusį plebiscitą užsitikrino 52 proc. daugumą.

REKLAMA

Britai ketvirtadienį itin uoliai balsavo, spręsdami dėl savo šalies narystės Europos Sąjungoje ateities – savo valią pareiškė 72,2 proc. registruotų rinkėjų, pranešė Rinkimų komisija.

„Balsų skaičiavimo pareigūnai patvirtino, kad į referendumo balsų skaičiavimą buvo įtraukti iš viso 33 568 184 balsalapiai. Remiantis patvirtintu rinkėjų skaičiumi (46 500 001), dalyvių aktyvumas buvo 72,2 proc.“ – pareiškė priežiūros institucija.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjams buvo pateiktas vienas klausimas: „Ar Jungtinė Karalystė turėtų likti Europos Sąjungos nare, ar turėtų palikti Europos Sąjungą?“ Atsakymo į jį variantai buvo du: „Likti Europos Sąjungos nare“ ir „Pasitraukti iš Europos Sąjungos“.

10.40 val. D. Britanijos premjeras Davidas Cameronas pranešė, kad traukiasi iš pareigų po to, kai D. Britanijos žmonės balsavo už pasitraukimą iš ES.

10.07 val. Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovas Nigelas Farage'as penktadienį pareiškė, kad Britanija turėtų suformuoti „Brexit vyriausybę“, kai šalis referendume nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikalinga „Brexit“ vyriausybė, – jis sakė žurnalistams prie parlamento rūmų. – Mes palikome nesėkmingą politinę sąjungą.“

Šiuo komentarus N.Farage'as išsakė dar prieš premjerui Davidui Cameronui, kuris vadovavo nesėkmingai Britanijos pasilikimo ES kampanijai, paskelbiant, kad jis ketina atsistatydinti ir kad naujas lyderis turėtų būti paskirtas iki spalio pradžios.

„Tebėra didelis atotrūkis tarp Vestminsterio, SW1 (vyriausybės) ir realių bendruomenių“, – pabrėžė N.Farage'as, kartodamas savo kampanijos pagrindinį argumentą.

REKLAMA

„Mano nuomone, šis balsavimas buvo laimėtas Midlandse (Vidurio Anglijoje) ir (Anglijos) šiaurėje; į mus atsigręžė senieji leiboristų rinkėjai, o mes, ypač kaip partija, tose teritorijose agitavome kiek įmanydami“, – aiškino UKIP lyderis.

„ES jau galas, ES miršta – tikiuosi, kad mes išlupome pirmąją plytą iš sienos“, – sakė N.Farage'as.

Anksčiau penktadienį, kai galutiniai rezultatai dar nebuvo paaiškėję, N.Farage pareiškė džiūgaujantiems pasitraukimo kampanijos aktyvistams, susirinkusiems švęsti Londono centre: „Tai bus paprastų žmonių, eilinių žmonių, padorių žmonių pergalė!“

REKLAMA

„Kovojome prieš tarptautines įmones, kovojome prieš didžiuosius komercinius bankus, kovojome prieš didžiąją politiką, kovojome prieš melą, korupciją ir apgaulę“, – pabrėžė jis.

„Ir mes tai būsime pasiekę neįsitraukdami į karą, neiššovę nei vienos kulkos – mes tai būsime atlikę velniškai sunkiu darbu vietoje“, – pridūrė N.Farage'as.

9.40 val. Didžiosios Britanijos svaro kursas smuko iki 31 metų žemumų, krito akcijų ir naftos kainos po to, kai negalutiniai duomenys parodė, kad britai nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko daugiau nei 9 proc. iki 1,3305 JAV dolerio – mažiausio lygio nuo 1985 metų, o JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu pirmą kartą per daugiau nei pustrečių metų smuko žemiau 100 jenų ribos, nes investuotojai skuba investuoti į saugius aktyvus.

Artėjant britų referendumui, beveik visi ekspertai perspėjo, kad Jungtinei Karalystei nubalsavus už išstojimą iš Europos Sąjungos, pasaulinės rinkos smuks. Ir baisiausias scenarijus ima materializuosis, BBC ir kitiems transliuotojams jau skelbiant, kad laimėjo išstojimo šalininkai.

REKLAMA

JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu vienu metu buvo smuktelėję iki 99,02 jenos. Žemiau šimto jenų ribos jis sumažėjo pirmą kartą nuo 2013 metų lapkričio. Tačiau vėliau dolerio kursas vėl pakilo. Jena yra laikoma saugia investicija ir rinkos dalyviai ją renkasi rinkoms sudėtingais laikais.

Japonijos finansų ministras Taro Aso penktadienį rengs skubią spaudos konferenciją. Jis anksčiau sakė, kad šalies vyriausybė akylai stebės JAV dolerio ir jenos kurso santykį ir imsis atitinkamų priemonių, jeigu jena per daug pabrangs, kas leidžia manyti, kad Japonijos vyriausybę gali atlikti intervenciją į valiutų rinką.

REKLAMA

9.12 val. Didžiosios Britanijos centrinis bankas – Anglijos bankas“ ketina imtis „visų būtinų priemonių“ užtikrinti monetarinį ir finansinį stabilumą po to, kai šalis nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos, penktadienį pranešė bankas.

„Anglijos bankas atidžiai stebi situaciją“, – trumpame pareiškime sakė bankas.

„Bankas parengė išsamius planus nenumatytiems atvejams ir glaudžiai bendradarbiauja su Iždu, kitomis šalies institucijomis bei užsienio šalių centriniais bankais. Anglijos bankas imsis visų būtinų priemonių, kad įvykdytų savo pareigą užtikrinti monetarinį ir finansinė stabilumą“, – teigiama banko pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9.11 val. Britų premjeras Davidas Cameronas liks savo poste, nors Jungtinė Karalystė referendume nubalsavo už pasitraukimą Europos Sąjungoje, penktadienį paskelbė užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas.

„Jis liks premjeras; jis vykdys Britanijos žmonių nurodymus“, – Ph.Hammondas sakė televizijai „Sky News“.

Prognozuoti baigtį nebuvo lengva

Referendumo baigtį prognozuoti buvo labai sunku, nes pasitraukimo iš ES priešininkų ir šalininkų šansai buvo apylygiai, o kova vyko itin įtemptai. Oficialios balsavusių rinkėjų apklausos nebuvo vykdomos, nes manoma, kad dėl paklaidos dydžio jų rezultatai gali būti nepatikimi.

REKLAMA

Rezultatus pranešus paskutinei apygardai, Jungtinės Karalystės Rinkimų komisijos pirmininkė Jenny Watson Anglijos šiaurėje esančio Mančesterio miesto rotušėje tarė galutinį žodį. Daugelyje pietryčių Anglijos vietovių žmonės vyko į balsavimo apylinkes pliaupiant smarkiam lietui su perkūnija, kai buvo užlietos kai kurios Londono gatvės.

Gavus rezultatus iš 356 balsų skaičiavimo centrų, kurių yra iš viso 382, paaiškėjo, kad per ketvirtadienį vykusį referendumą už pasitraukimą iš ES nubalsavo 51,8 proc., o už tolesnę narystę – 48,2 proc. dalyvių. Visgi dar nebuvo paskelbti rezultatai iš kai kurių svarbių regionų, tokių kaip Londonas.

REKLAMA

Britanijos valiutos kursas Jungtinių Valstijų dolerio atžvilgiu nusirito iki 1,3466 dolerio ir tapo žemiausiu nuo 1985 metų.

„Tegu birželio 23-ioji patenka į istoriją kaip mūsų nepriklausomybės diena“, – sakė ES narystės priešininkų kampanijos lyderis Nigelas Farage'as, Jungtinės Karalystės nepriklausomybė partijos (UKIP) vadovas, žadėjęs britams galimybę susigrąžinti valdžią iš Briuselio ir suvaldyti didelę imigraciją.

„Paprastų žmonių pergalė“

„Jei dabartinės prognozės teisingos, tai bus paprastų žmonių, eilinių žmonių, padorių žmonių pergalė! – N.Farage'as sakė savo šalininkams Vestminsteryje. – Nepriklausomoje Jungtinėje Karalystė švinta aušra!“

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat išreiškė viltį, kad „Brexit“ stovyklos pergalė sužlugdys „nepavykusį Europos Sąjungos projektą“.

Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC ir televizija „Sky News“ prognozavo galutinę „Brexit“ šalininkų pergalę.

Susivilioję pažadais atgauti savo šalies likimo kontrolę ir suvaldyti didelę imigraciją, britai nusprendė pasitraukti iš 28 valstybių bloko, kuris užtikrino nevaržomą prekybą ir laisvą darbo jėgos judėjimą tarp aljanso šalių.

Jų pasirinkimai neabejotinai pakurstys nuogąstavimus dėl gresiančio domino kaladėlių efekto ir tikėtinų panašių plebiscitų kitose euroskeptiškose šalyse. Toks scenarijus gali sukelti pavojų bloko, kuriam jau dabar sunkiai sekasi spręsti vienu metu smogusias ekonomikos bei pabėgėlių krizes, vienybei.

Premjeras Davidas Cameronas, vadovavęs pastangoms įtikinti rinkėjus išlaikyti ryšius su Briuseliu, tikriausiai bus spaudžiamas atsistatydinti.

Lažybų organizatoriai prognozuoja, kad pagrindinis kandidatas tapti vyriausybės vadovo įpėdiniu būtų Borisas Johnsonas, buvęs Londono meras ir D.Camerono varžovas valdančiojoje Konservatorių partijoje, tapęs pasitraukimo iš ES šalininkų kampanijos veidu.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų