REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net išsirinkus patinkančią studijų programą dažnas studentas nerimauja ar jo pasirinkimas tikrai geras ir garantuojantis vaisingas darbo paieškas. Dar labiau nerimą kelia ir aplinkinių nuomonės, specialybių skirstymas į perspektyvias ir ne. Visgi, specialistai įvardina, kad studijuojant atsakingai, motyvuotai ir tikrai užsiimant mėgstama veikla darbą susirasti galima bet kurios specialybės atstovui. Tad kaip nepasiklysti požiūrių gausoje ir nuo ko pradėti norint sėkmingos karjeros? 

Net išsirinkus patinkančią studijų programą dažnas studentas nerimauja ar jo pasirinkimas tikrai geras ir garantuojantis vaisingas darbo paieškas. Dar labiau nerimą kelia ir aplinkinių nuomonės, specialybių skirstymas į perspektyvias ir ne. Visgi, specialistai įvardina, kad studijuojant atsakingai, motyvuotai ir tikrai užsiimant mėgstama veikla darbą susirasti galima bet kurios specialybės atstovui. Tad kaip nepasiklysti požiūrių gausoje ir nuo ko pradėti norint sėkmingos karjeros? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiam klausimui atsakyti, Lietuvoje veikia nauja, nuo praeitų metų lapkričio 1 d. pradėjusi veikti, studentų karjeros valdymo informacinė sistema karjera.lt. Tai įrankis padėsiantis aukštųjų mokyklų studentams bei absolventams realiai vystyti ir savarankiškai valdyti savo karjerą.

REKLAMA

Sistema suteikia ne tik gausios informacijos, reikalingos norint išmanyti karjeros kūrimo procesus ir įveikti iškylančias kliūtis, tačiau joje galima rasti ir interaktyvias savęs pažinimo metodikas, karjeros galimybių tyrinėjimo priemones, planuoti savo karjeros kelią, o taip pat ir pasikonsultuoti su karjeros specialistais virtualiame pokalbių kambaryje, komunikuoti su darbdavių atstovais, susipažinti su absolventų karjeros stebėsenos duomenimis.

REKLAMA
REKLAMA

Apie karjeros valdymo subtilybes bei šios naujos platformos siūlomas galimybes papasakoti sutiko karjeros specialistė Sigita Kilkutė.

Studijos – nemažas karjeros laiptelis

Pašnekovė teigia, kad karjera – tai asmens mokymosi ir darbo patirčių seka, tad iš principo karjeros pradžią užčiuopti galime dar mokykloje, o pasirinkimas studijuoti jau yra svarbus karjeros pereinamasis etapas. Visgi, jei žmogus studijuoti atėjo neturėdamas aiškios asmeninės karjeros vizijos, pirmasis kursas būtų puikus laikas susiformuluoti aiškų ilgalaikį karjeros tikslą, išsigryninti, ką norima nuveikti per savo gyvenimą, kokius pasiekimus karjeros srityje realizuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aiškus ilgalaikis karjeros tikslas visu studijų metu gali tapti esmine ašimi apie kurią galima kryptingai dėlioti, pinti ir jungti visas įgyjamas studijų patirtis padedančias įgyvendinti susikurtą viziją. Studijos tampa tiesiog priemone tikslui pasiekti. Studentas tampa aktyviu savo karjeros kūrėju, jam tampa aišku, kokiomis studijų galimybėmis pasinaudoti, į kokias veiklas sutelkti savo pastangas, neeikvojant laiko niekur nevedančioms veikloms.

Studijos suteikia labai platų galimybių ir pasirinkimų spektrą, todėl gebėjimas tikslingai pasirinkti tampa esminiu. Įvairių karjeros vystymui reikalingų kompetencijų studentas gali įgyti pasirenkamųjų dalykų, bendrauniversitetinių studijų, gretutinių studijų, tarptautinių patirčių metu, tikslingai pasirinkdamas praktines veiklas bei kursinių darbų temas. Be to, aukštosiose mokyklose veikia daugybė studentų organizacijų bei draugijų, meninių bei sporto grupių, kuriose studentas taip pat turi galimybes ugdyti organizacines, vadovavimo kompetencijos, įmanoma net politinė veikla.

REKLAMA

Studijų metas – puikus laikas įvertinti savo stipriąsias ir tobulintinas puses, pamatyti realų savęs vaizdą. Dar studijuojant verta išbandyti save įvairiose srityse, siekiant išsiaiškinti tinkamiausias veiklos sritis, kad vėliau ieškant pastovaus darbo būtų paprasčiau produktyviai atsirinkti, tą veiklos kryptį, kuri padeda efektyviausiai įgyvendinti išsikeltus tikslus,“ – pastebi Sigita Kilkutė.

Kaip išsikelti tikslą?

Jei studentas jaučiasi pasimetęs, susiduria su sunkumais, jam sunku suprasti ko tiksliai nori – padės kiekvienoje aukštojoje mokykloje studentams teikiamos karjeros paslaugos. Pasak pašnekovės, kuri dirba Vilniaus universitete, į ten dirbančius specialistus galima kreiptis bet kokiais su karjera susijusiais klausimais: pradedant nuo labai konkrečių situacijų, kaip parašyti CV ir susidoroti su darbo pokalbio baime bei baigiant savęs ieškojimo ir pažinimo problemomis.

REKLAMA

„Universitetas siūlo pakankamai plataus turinio ir formų paslaugas, nuo individualių konsultacijų, savęs pažinimo testų atlikimo, darbo pokalbio simuliacijų iki teminių seminarų, organizacijų prisistatymų. Pastebėjome, kad studentams dažnai pritrūksta ir tokių bendrųjų gebėjimų kaip streso valdymas ar laiko planavimas, kurie gali sukliudyti sėkmingai kurti asmeninę karjerą. Ypatingai mažai išvystytos kontaktų tinklo kūrimo, karjeros galimybių tyrinėjimo kompetencijos, daugelis jaučia įtampą siekiant atrasti kontaktą su darbdaviu, nedrįsta kreiptis į organizacijas bei taip tyrinėti karjeros galimybes įvairiose darbovietėse,“ – pasakoja pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iššūkis pritraukti studentus

Nors nuogąstaujančių dėl karjeros perspektyvų yra nemažai – pagalbos ieškoti linkęs retas studentas. Karjeros konsultantė teigia, kad besikreipiančių skaičius tikrai mažas ir šie centrai norėtų sulaukti didesnio studentų aktyvumo.

„Pažvelgus į užsienio partnerių patirtis, kuriuose yra jau gan gilios konsultavimo tradicijos, pastebima, kad penktadaliui studentų individualių konsultacijų pagalba reikalinga. Kiti geba savarankiškai kurti savo karjerą, randa savus būdus ir kelius išspręsti kylančias problemas, daugeliui užtenka patogių informacinių įrankių, tokių kaip karjera.lt. Visgi, šiuo metu, dėl individualių konsultacijų į mus kreipiasi tikrai mažiau nei 20 proc. studentų, daugelis karjeros valdymo kompetencijų spragas identifikuoja tik pabaigę aukštąją mokyklą ir susidūrę su darbo paieškos iššūkiais,“ – pabrėžia pašnekovė.

REKLAMA

Kaip gauti darbo patirties studijų metu?

Neretai darbdavių reikalavimas turėti darbo patirties iškart po studijų kelia nuostabą. Visgi, karjeros konsultantės Sigitos Kilkutės teigimu, net darbo patirtis ne pagal specialybę gali tapti įrodymu darbdaviui, kad šis žmogus turiu įgijęs tokių bendrųjų kompetencijų kaip organizavimas, laiko valdymas, komunikaciniai ar komandinio darbo gebėjimai. Taip pat, daugelyje paprastų darbų natūraliai ugdomas asmens gebėjimas mokytis darbo vietoje, lankstumas, komunikaciniai įgūdžiai ar užsienio kalbos.

REKLAMA

„Darbo patirtis studijų metu, išlaikant balansą su studijomis ir kitomis gyvenimo sritimis, padeda geriau pažinti save ir atskleisti savo poreikius, reikalavimus darbdaviui. Tokiu būdu lengva įsivertinti, kokio pobūdžio darbai man labiau tinka, ar aš esu geras užduočių vykdytojas, vadovas, komandos narys; kokia organizacijos kultūra, tipas man yra priimtinesnis; ar aš geriau jaučiuosi mažoje ar makro organizacijoje, Lietuvos ar tarptautinėje įmonėje.

Taip pat, studentui reiktų rimčiau vertinti profesinę praktiką, išnaudoti ją kaip tranzitinį etapą iš studijų į darbinę aplinką. Darbdaviai šią praktiką vertina rimtai – kaip realią darbo patirtį, ir tikrai nemaža dalis siūlo galimybę po atliktos praktikos įsidarbinti. Taigi, praktika gali tapti bandomuoju laikotarpiu – tramplynu sėkmingai įsilieti į darbo rinką,“ – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patogi platforma

Tam, kad studentams būtų patogu vystyti savo karjerą individualiai ir patogiai, buvo sukurta unikali Lietuvoje platforma karjera.lt. Pašnekovės nuomone, svarbu pabrėžti, kad tai nėra darbo paieškos portalas, o tai labai integrali, kompleksiška, savęs pažinimo, karjeros galimybių tyrinėjimo, problemų sprendimų ieškojimo ir planavimo bei tikslų įgyvendinimo informacinė sistema. „Karjera.lt siūlo absolventų stebėsenos posistemę, kuri leidžia stebėti ką gi veikia aukštųjų mokyklų absolventai, ką konkrečiai dirba, kokios jų pajamos praėjus pusei, vieneriems, trejiems ir penkeriems metams po studijų baigimo.

REKLAMA

Žvelgiant į kolegų studentų užimtumą pabaigus studijas, galima pamatyti, kokios realiai darbo perspektyvos manęs laukia. Matant kitų patirtis gali paaiškėti, kad po studijų mano telefonas nebūtinai netils nuo darbo pasiūlymų. Tuomet natūraliai kyla klausimas: galbūt aš jau dabar turėčiau pradėti galvoti kaip lavinti kitas kompetencijas, įgyti darbdavių pageidaujamų bendrųjų gebėjimų ir taip praplėsti savo karjeros galimybes?

Studijų programos teikiamomis karjeros galimybėmis siūlyčiau aktyviai domėtis dar esant mokykloje. Absolventų karjeros stebėsenos duomenys gali padėti realistiškai įsivertinti, kokios darbinės perspektyvos atsiveria pabaigus konkrečias studijų programas. Taip pat, studentus raginčiau nebijoti komunikuoti ir bendrauti su sistemoje esančiais darbdaviais. Jie visi pasirengę kontaktuoti su studentais – galbūt ne konkrečią darbo vietą pasiūlyti, bet paaiškinti kuo užsiima jų organizacija arba ką veikia vienos ar kitos pareigybės atstovai, kokie įgūdžiai reikalingi vienoje ar kitoje darbo pozicijoje, pakviesti susipažinti su organizacija iš vidaus, atlikti praktiką ar „pasimatuoti profesiją“ vieną dieną ar savaitę“ – pasakoja pašnekovė.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų