REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gąsdina mintis, kad ateityje galite nesusirasti gerai apmokamo darbo? O gal tai, kad bergždžios darbo paieškos apkartins ateitį? Nesijaudinkite, išeitis yra. Visuomenei sparčiai žengiant į priekį informacinių technologijų (IT) specialistai, tiesiog, graibstomi, o jų paklausa kiekvienais metais tik auga.

Gąsdina mintis, kad ateityje galite nesusirasti gerai apmokamo darbo? O gal tai, kad bergždžios darbo paieškos apkartins ateitį? Nesijaudinkite, išeitis yra. Visuomenei sparčiai žengiant į priekį informacinių technologijų (IT) specialistai, tiesiog, graibstomi, o jų paklausa kiekvienais metais tik auga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos valstybinės kolegijos Technologijų fakulteto siūloma informatikos studijų programa – galimybė užsitikrinti sočią ir sėkmingą ateitį. Vis dėlto, ne paslaptis, kad šią specialybę gaubia ir įvairūs griežti įsitikinimai, apie tai, jog ši profesija skirta tik vaikinams, jog tai – vien programavimas ir kiti panašūs stereotipai.

REKLAMA

„Mūsų specialistai – tarsi šveicariški peiliukai – geba atlikti įvairius IT srities darbus: nuo programavimo iki technikos ar sistemų priežiūros, nuo sistemų projektavimo iki jų integracijos. Taigi, teigti, jog šią specialybę sudaro tik programavimas, išties, labai klaidinga. Suprantama, kiekvienas absolventas pasirenka sau labiausiai priimtiną sritį, tačiau tai tikrai nebūtinai yra programavimas“, – pasakoja Informacinių technologijų katedros vedėjas Gintaras Kučinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausiausi specialistai tik vaikinai?

Vyrauja įsitikinimas, kad IT sritis skirta tik vaikinams, tam reikia išankstinio talento ir merginoms ten ne vieta. Ar išties pretenduoti į geidžiamiausius specialistus verti tik vaikinai? „Ši profesija skirta visiems besidomintiems IT sritimi. Tiesa, merginos k renkasi rečiau, tačiau čia, matyt, kalti tie patys stereotipai. Mano manymu, nėra jokių priežasčių, dėl kurių ši sritis labiau tiktų merginoms ar vaikinams. Žinoma, talento reikia, bet jo reikia visur. Kita vertus, neturintys talento, šioje srityje rezultatų pasiekia darbu, kaip sakė Edisonas: "99 procentai darbo ir 1 procentas talento". Išankstiniai gabumai taip pat padeda lengviau įsisavinti žinias. Visgi, jei klausiate, ar talentas ir gabumai būtini, sakyčiau, kad ne, tačiau pageidautini, kartu komplekte su motyvacija, darbštumu ir kruopštumu. Be to, šiek tiek kūrybinių gabumų taip pat ne pro šalį - ypač programavime - vis tik tai kūrybinis procesas“, – kalba G. Kučinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialybė, reikalaujanti nuolatinio tobulinimo

Šiais metais Klaipėdos valstybinė kolegija išleido 19-ka IT specialistų, panašus skaičius absolventų vyrauja kasmet ir pusė iš jų jau dirba pagal specialybę.

Pasak Informacinių technologijų katedros vedėjo, kasmet stojančiųjų studijuoti kiekis auga, tačiau tai aukštajai mokyklai problemų nesukelia. Vis dėlto, susiduriama su kita problema - dėl specialybės populiarumo dažnai studentai renkasi IT sritį neįvertinę savo galimybių bei nusiteikimo studijuoti.

„Augant šios profesijos populiarumui, žinoma, šios studijos nuolatos tobulinamos ir plečiamos. IT sritis labai dinamiška – kelerių metų senumo technologijos ar programiniai sprendimai šioje srityje jau beviltiškai pasenę.

REKLAMA

Siekiant paruošti kvalifikuotus ir tinkamus rinkai specialistus studijų programa peržiūrima ir tobulinama kiekvienais metais, glaudžiai bendradarbiaujame ir su socialiniais partneriais. Be to, palaikome ryšius su mūsų absolventais, iš jų taip pat gauname nemažai naudingos informacijos“, – sako pašnekovas.

Tarptautinių mainų galimybės

Studijuojant aukštojoje mokykloje būtina stengtis iš jos pasiimti viską kas įmanoma, ne išimtis ir tarptautinių mainų galimybės. Patirtis užsienyje neįkainojama – pažintys, žinios, praplėstas akiratis ir naujos galimybės.

REKLAMA

„Mūsų kolegijos studentai turi galimybę naudotis Erasmus+ mainų programa. Visi studentai, norintys dalyvauti Erasmus+ mainų programoje turi dalyvauti atrankoje, kuri yra skelbiama 2 kartus per mokslo metus. Jos metu atrankos komisija tikrina studento užsienio kalbos žinias, motyvaciją bei akademinį pažangumą.

Remiantis Erasmus+ taisyklėmis, studentas bakalauro studijų metu turi galimybę maksimaliai 12 mėnesių naudotis Erasmus programa, t.y. gali vykti 2 kartus. Vykdamas su šia programa į užsienį studentas turi galimybę ne tik studijuoti, bet ir pasirinkti svetur atlikti praktiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į kokias šalis studentai turi galimybę išvykti? IT studentai gali studijuoti bei atlikti praktiką Portugalijoje, Lenkijoje, Turkijoje, Latvijoje, Bulgarijoje, Graikijoje, Slovėnijoje, Rumunijoje bei Vengrijoje. Be to, po studijų studentai turi galimybę atlikti Erasmus+ absolventų praktiką užsienyje esančioje įmonėje arba aukštojoje institucijoje. Taip pat yra siūlomos galimybės gauti valstybinę stipendiją studijoms ir praktikai užsienyje“, – pasakoja tarptautinių ryšių skyriaus specialistė Ingrida Rukavičė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų