REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausią Baltijos šalių mažmeninį prekybos tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ ir šaldytos tešlos produktų gamintoja „Mantinga“ už 10 metų trukusį kartelinį susitarimą privalės sumokėti milijonines baudas.

Didžiausią Baltijos šalių mažmeninį prekybos tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ ir šaldytos tešlos produktų gamintoja „Mantinga“ už 10 metų trukusį kartelinį susitarimą privalės sumokėti milijonines baudas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį patvirtino, kad įmonės sudarė draudžiamą susitarimą, tačiau sumažino joms skirtas baudas.

REKLAMA

Iš dalies bendrovių skundus patenkinusio teismo sprendimu „Maxima LT“ privalės sumokėti 13,666 mln. eurų baudą - 3,1 mln. eurų mažiau nei skyrė Konkurencijos taryba. Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) ją buvo sumažinęs 1,6 mln. eurų.

„Mantinga“ privalės sumokėti 2,151 mln. eurų baudą. Konkurencijos taryba įmonei buvo skyrusi 4,4 mln. eurų baudą, kurią VAAT buvo sumažinęs iki 3,984 mln. eurų.

„Byloje esančių įrodymų visuma - tiekimo sutarčių nuostatos, elektroninis susirašinėjimas, „Mantingos“ produktų bazinė kainodara, „Mantingos“ gaminių „lentynos“ kainų stebėsena, bazinių kainų taikymas „Maxima LT“ prekybos tinkle - yra pakankama atskleisti bendrą įmonių planą, siekiant, kad „lentynos“ kainos būtų ne mažesnės nei bazinės kainos, kas sudaro pakankamą pagrindą konstatuoti įmonių draudžiamą susitarimą dėl perpardavimo kainų“, - rašoma LVAT nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo vertinimu, byloje nėra kito pagrindo dar labiau mažinti baudas, o įvertinus pažeidimo pobūdį bei reikšmingas aplinkybes, tokios baudos laikytinos atitinkančiomis proporcingumo ir protingumo principus, be kita ko, užtikrinančios ir atgrasomąjį poveikį.

Konkurencijos taryba 2014 metų gruodį už 10 metų trukusį draudžiamą susitarimą dėl produktų kainų derinimo „Maximai LT“ skyrė 16,8 mln. eurų, o „Mantingai“ - 4,4 mln. eurų baudas.

Tarybos vertinimu, „Maxima LT“ ir „Mantingos“ tiekimo sutartys, darbuotojų susirašinėjimas bei kitos faktinės aplinkybės patvirtino ilgalaikius bendrovių veiksmus siekiant, kad mažmeninės kainos „Maximos“ parduotuvėse nebūtų mažesnės nei „bazinės“ kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maxima LT“: sprendimą gerbiame, bet esame nusivylę

Išplatintame „Maxima LT“ spaudos pranešime rašoma, kad teismo sprendimas bus gerbiamas ir vykdomas. 

„Vis dėlto esame nusivylę tokiu sprendimu ir galime tik apgailestauti, kad nagrinėjant bylą teismuose mūsų argumentai nebuvo išgirsti. Esame įsitikinę, kad „Maxima LT“ nepažeidė Konkurencijos įstatymo ir žalos pirkėjams nepadarė. Nepriklausomų ekspertų atlikti išsamūs ekonominiai skaičiavimai įrodo, kad byloje nagrinėjamu laikotarpiu bendrovės „Mantinga“ gaminiais „Maxima LT“ prekiavo kainomis, kurios nebuvo didesnės nei mūsų konkurentų.

REKLAMA

Visų tiekėjų gaminiais „Maxima LT“ prekiauja tokiomis kainomis, kokias nustatome remdamiesi tik objektyviais kriterijais – kainomis rinkoje, konkurencine aplinka ir gaminių paklausa. „Maxima LT“ veikia griežtai laikantis Lietuvos teisės aktų reikalavimų.

Paskirta baudos suma yra neabejotinai didelė ir mums reikšminga, bet ji neatsilieps mūsų partneriams darbuotojams ir klientams. Analizuosime teismo sprendimą ir svarstysime galimybę naudotis teisinėmis priemonėmis, siekiant apginti savo poziciją“, - rašoma „Maxima LT“ pranešime spaudai.

REKLAMA

„Mantinga“ generalinis direktorius ir toliau tikina, kad įstatymas pažeistas nebuvo. 

„Nors bauda buvo žymiai sumažinta ir neliko neišgirsti mūsų argumentai dėl neproporcingai didelio paskirtos baudos dydžio, vis tik esame įsitikinę, kad Konkurencijos įstatymo nepažeidėme, ir jokios žalos vartotojams nepadarėme, – teigia bendrovės „Mantinga“ generalinis direktorius Kęstutis Svitojus.

„Gerbdami teismo sprendimą, užtikriname, kad jis bus vykdomas, o bendrovė „Mantinga“ toliau dirbs įprastu ritmu. Tačiau neatmetame galimybės, išsamiai išstudijavę teismo sprendimą, imtis teisinių priemonių savo pozicijos gynimui“, - sako jis. 

tv3.lt primena, kad LVAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų