REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę žadamas neįtikėtinas karštis, net iki 26 laipsnių. Tai skatina visus bėgti džiaugtis saulės voniomis, tačiau prieš darant tai reikia gerai pagalvoti, ar deginimasis neatneš neigiamų pasekmių. Juk saulė šiuo metu yra itin aktyvi. Ir gali sukelti nemalonių vasariškų prisiminimų.

Šią savaitę žadamas neįtikėtinas karštis, net iki 26 laipsnių. Tai skatina visus bėgti džiaugtis saulės voniomis, tačiau prieš darant tai reikia gerai pagalvoti, ar deginimasis neatneš neigiamų pasekmių. Juk saulė šiuo metu yra itin aktyvi. Ir gali sukelti nemalonių vasariškų prisiminimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meteorologė Viktorija Čėglienė tikina, kad Lietuvoje Saulė kaitriausia būna tris mėnesius – gegužę, birželį ir liepą, tuomet ji pakyla aukščiausiai ir gaunama daugiau nei pusė bendrosios Saulės spinduliuotės kiekio. Lietuvoje didžiausia bendrosios Saulės spinduliuotės prietaka per metus būna Kuršių nerijoje bei pietų Lietuvoje. Na o, pavojingiausias žmogui laikas yra apie pietus.

REKLAMA

„Žmogui pavojinga yra ultravioletinė Saulės spinduliuotė. Jos intensyvumui įvertinti naudojamas ultravioletinės spinduliuotės indeksas, kuris nusako apsaugos nuo Saulės reikalingumo laipsnį. Tiesioginių Saulės spindulių (žmogui ypač kenksmingi yra UVB spinduliai) ypatingai reikėtų saugotis 11-15 valandomis. Tuomet patariama būti šešėlyje, dėvėti skrybėlę ir saulės akinius su UVA ir UVB filtru“, – pataria meteorologė.

REKLAMA
REKLAMA

Išsamiau apie tai, kaip apsisaugoti nuo neigiamo saulės spinduliuotės poveikio, ir kaip sau padėti jau nukentėjus, pataria gydytoja dermatologė A. Dumbliauskienė.

Saulės spinduliai gali sukelti vėžį, pasiglemžti grožį

„Tikrai yra įrodyta, kad ultravioletiniai spinduliai gali sukelti odos vėžį ir įvairias jo formas, melanomą“, – įspėja gydytoja.

Taip pat gydytoja teigia, kad saulės spinduliai ne tik skatina apgamų kitimą, tačiau sukelia ir neigiamus sveikos odos pakitimus, gali pasiglemžti odos elastingumą ankščiau laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Saulė skatina pigmentinių dėmių atsiradimą. Tą galime pastebėti ant pagyvenusių žmonių rankų. Taip pat sukelia įvairių odos darinių atsiradimą, įvairias keratozes, suragėjimus, porų išsiplėtimą. Be to saulė žudo grožį. Saulė ardo mūsų kolageną, taigi, nuolat kepinama oda praranda elastingumą. Tai matyti pietinėse šalyse, kuomet tai ypač paveikia moterų grožį. Dažniausiai, jos gana jaunos pasensta, būtent dėl šios priežasties“, – tęsia dermatologė.

Saulės poveikis toks pats ir darže, ir paplūdimyje. Dažnai žmonės nesupranta, kad jie deginasi, nors kaip tik šia veikla ir užsiima.

REKLAMA

“Žmonės sako, kad pabūna darže ar pasportuoja lauke, bet nesidegina, tačiau tai yra tas pats deginimasis. Taip pat mini, kad kremą pasiima tik važiuodami į Palangą, bet darže apie jį pamiršta. Tačiau verta žinoti, kad jeigu ant odos krenta saulė – tai deginimasis. Tokiu atveju rizika yra lygiai tokia pati, nesvarbu, ar Palangos paplūdimyje įdegsite, ar daržą ravėdamas, ar su vaiku vaikščiodamas parke. Net lauko kavinėje galima įdegti. Žinoma, tai nereiškia, kad saulės reikėtų vengti iš viso. Lietuvoje saulės ir taip gana mažai, todėl ja mėgautis galima, tačiau naudojanti apsisaugojimo priemonėmis.“, – teigia gyd. A.Dumbliauskienė.

REKLAMA

Kokius kremus naudoti?

Įrodyta, kad kremus nuo saulės tepti reikia, nes jie apsaugo.

“Labai svarbu, kad apsaugos faktorius spf (sun protection factor) būtų pakankamai aukštas. Jo skaičius turėtų prasidėti nuo trisdešimties. Nei penki, nei dešimt, nei dvidešimt – neapsaugo pakankami. Toks kremas galbūt neleis nudegti raudonai, bet nuo vėžio neapsaugos“, – kalba gydytoja.

Kai apsauginė priemonė yra užtepama, reikėtų nepamiršti tepimą atnaujinti.

“Naudojame kremą nuo saulės ir atnaujiname jo tepimą, kas dvi valandos. Jei kažkas tiek laiko kepinasi pleže, tikrai turi nepamiršti pakartotinai tepti kremus. Dabar kremai yra atsparūs vandeniui, jie universalesni, patogiau naudojami“, – tęsia dermatologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, jei nudegėte?

Nudegus saulėje, galima naudoti tiek nusipirktus kremus, tiek senąsias liaudies priemones.

“Jei jau nudegėme reikia odą vėsinti. Labiausiai netinkami tepimui yra aliejai ir riebūs kremai. Geriausia yra dėti karštį ištraukiančius kompresus. Pradedant nuo liaudies medicinos, tai yra įvairūs grietinės, rūgpienio kompresai. Tinka ir kremai, kuriuose yra helurono, dumblių, alojos. Šios priemonės vėsina ir neleidžiantys stipriau pažeisti odos“, – pataria gyd. A.Dumbliauskienė.

Labiausiai rizikuoja itin šviesaus gymio žmonės

Kuo žmogaus oda šviesesnė ir plonesnė, tuo jis labiaus rizikuoja nudegti. Vaikai taip pat, nes jų oda plonesnė ir šviesesnė.

REKLAMA

“Mūsų oda yra skirstoma į fototipus. Jų yra penki. Pirmam fototipui priklauso žmonės turintys šviesią odą, tai strazdanoti raudonplaukiai. Jiems saulė yra itin pavojinga, jie iš karto nudega raudonai, gali net iki puslių nudegti. Antram fototipui priklauso dauguma lietuvių. Jie šviesiaplaukiai, šviesiaakiai, šviesiaodžiai. Jie saulėje dega raudonai. Trečiam fototipui priklauso žmonės turintys, tą tamsesnį gymį: tamsiaakiai, tamsiaplaukiai. Jie pabuvę saulėje įdega rudai. Taigi kiekvienam asmeniui buvimo saulėje laikas bei rizika yra skirtinga. Norintiems sužinoti kaip tinkamai apsisaugoti nuo saulės žalos, reikėtų bent kartą pasitarti su gydytoju dermatologu“, – pataria gydytoja.

Akvilė Razmarataitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų