REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
JAV superginklas, kuris greitai nuramintų Rusijos kėslus Baltijos šalių atžvilgiu (nuotr. YouTube)

Pentagonas tobulina naują ginkluotės tipą – elektromagnetinę patranką. Gamintojai ir kariškiai pažymi, kad tokio ginklo atsiradimas būtų puiki Rusijos ir Kinijos atgrasymo priemonė, teigiama laikraštyje „Wall Street Journal“.

11

Pentagonas tobulina naują ginkluotės tipą – elektromagnetinę patranką. Gamintojai ir kariškiai pažymi, kad tokio ginklo atsiradimas būtų puiki Rusijos ir Kinijos atgrasymo priemonė, teigiama laikraštyje „Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad ginklas, kurį leidinys teisėtai vadina „superpatranka“, nereikalauja nei parako, nei kitų sprogstamųjų medžiagų. Sviedinį ji išstumia elektromagnetinių bėgių pagalba, o artilerijos sviedinio greitis gali pasiekti ir 1,5 km per sekundę greitį. Leidinys pateikia demonstracinį vaizdo įrašą apie naujojo tipo ginklą.

REKLAMA

Praverstų Baltijos šalims

„Negalima ignoruoti to fakto, kad Rusija turi galimybių skraidinti įprastas kovines galvutes didelius atstumus. Mes turime priešpastatyti kažką tokiems smūgiams,“ – cituojami JAV gynybos ministro pirmojo pavaduotojo Roberto Yorko žodžiai. „Ir elektromagnetinė patranka potencialiai suteikia mums galimybę tai padaryti“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, naujasis ginklas „turės neįtikėtiną sulaikomąją galią“. Karo inžinieriai sutinka, pažymėdami, kad tokio tipo ginklas „būtų naudingas ginant nuo Rusijos Baltijos šalis“ arba „sąjungininkus nuo Kinijos Pietų Kinijos jūroje“.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija ir Kinija pergyvena dėl jėgos balanso pokyčio

Tačiau, anot laikraščio, naujojo ginklo gamybą susiduria su daug techninių nesklandumų. Maža to, gamintojams teks įveikti ir geopolitinio spaudimo riziką. „Kinija ir Rusija superpatranką ir kitus JAV priešraketinės gynybos pasiekimus laiko grėsme jėgų balansui pasaulyje“, – rašoma laikraštyje.

WSJ primena nuolatinio Rusijos atstovo NATO Aleksandro Gruško žodžius, kad JAV technologinis progresas, įskaitant priešraketinės gynybos sferoje, gali pakirsti strateginį stabilumą, kurį šiuo metu garantuoja Rusijos ir JAV branduolinio arsenalo balansas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidinys, remiantis šaltiniais JAV gynybos ministerijoje pažymi, kad kariškių darbas su elektromagnetinės patrankos tobulinimu yra nuolatinis Rusijos ir Kinijos programišių puolimo taikinys.

JAV karo laivynas pradėjo elektromagnetinės patrankos kūrimą prieš dešimt metų ir jos tobulinimui jau išleido daugiau nei 1,5 mlrd. dolerių.

Neįtikėtinai galingas, išnaudoja daug elektros ir pigūs sviediniai

Elektromagnetinė patranka – tai ypatingas ginklas, kuris sviediniui įsibėgėti naudoja elektromagnetinę energiją. Patrankos vamzdyje sviedinys įsibėgėja ant dviejų bėgių ir palaipsniui didina judėjimo greitį. Patrankos sviedinys – tuščiaviduris kevalas be kovinės galvutės. Taikinį ji sunaikina kinetinio sprogimo susilietus dėka – kinetinei energijai pavirstant šilumine.

REKLAMA

Šio superginklo iššautas sviedinys pasiekia greitį 6-7 kartus viršijantį garso greitį – taip sukurdamas pakankamai kinetinės energijos taikiniui sunaikinti. Manoma, kad tai – pasmerkta sėkmei technologija: bus galima sukurti efektyvų ir veiksmingą ginklą, išleidus jam daug mažiau lėšų, negu įprastinėms valdomoms raketoms ir bomboms.

Pagrindinis ateities ginklo pranašumas – tai milžiniškas greitis, naikinamoji galia, didelis įveikiamas atstumas ir, palyginus, niekinga amunicijos savikaina. Prognozuojama, kad iš laive įrengtos superpatrankos paleistas sviedinys skries apie 10 tūkst. km/h greičiu. Atstumas – apie 400 km. Vieno šūvio kaina – 25 tūkst. dolerių, palyginus su 1 mln. dolerių įprastinės panašių galimybių raketos kaina.

Šių sviedinių naudojimas leistų atsisakyti įprastų sprogstamųjų medžiagų sandėliavimo, o tai padidintų saugumą, o palyginus nedideli matmenys – sutaupytų vietos.

Didžiausia techninė šių superpatrankų problema – itin didelės energijos sąnaudos ir greitas patrankos vamzdžio susidėvėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų