REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Įkaitę poilsiautojų kūnai (K. Skrinausko nuotr.)

Į mūsų duris jau beldžiasi vasara. Ji mus pasieks jau kitą savaitę. Žinoma, nereikėtų tikėtis, kad nuplėšus paskutiniosios gegužės dienos kalendoriaus lapelį oras bus toks šiltas ir nuostabus, kokio tikimės iš kiekvieno vasaros sezono.

7

Į mūsų duris jau beldžiasi vasara. Ji mus pasieks jau kitą savaitę. Žinoma, nereikėtų tikėtis, kad nuplėšus paskutiniosios gegužės dienos kalendoriaus lapelį oras bus toks šiltas ir nuostabus, kokio tikimės iš kiekvieno vasaros sezono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės mėnuo mus jau dabar džiugina saulėtais orais. Tačiau jie gali netikėtai pasitraukti ir atnešti ne tokius malonius orus bei tradiciškai lietingas Jonines. Be abejo, ilgalaikes prognozės visuomet sunku nustatyti. Tačiau egzistuoja prognozės, kurios padeda orientuotis, kokius orus atneš vasara ir kada gi planuoti atostogas. Savo žiniomis bei įžvalgomis apie tikėtinus vasaros orus pasidalino klimatologė dr. Audronė Galvonaitė, Tv3 orų pranešėjas Naglis Šulija bei prof. dr. Egidijus Rimkus.

REKLAMA

Birželis ir liepa - nenustebins

A. Galvonaitė tikina, kad, pagal Amerikos klimatologų duomenis, birželio bei liepos orai bus artimi normai. Liepa galbūt bus šiek tiek šiltesnė nei įprastai, tačiau bendrai vasara turėtų būti tradicinė, nepernelyg karšta. Tiesa, apskaičiuoti ilgalaikes prognozes yra labai sunku ir jos dažnai kinta, jas paveikia įvairūs žemėje vykstantys procesai, tokie kaip besiveržiantys ugnikalniai ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat klimatologė primena, kad tikroji vasara dar labai toli ir neprasideda birželio pirmąją. „Birželio pirma diena dar nereiškia vasaros pradžios, tai vis dar pavasaris. Vasara prasideda kažkur antroje birželio pusėje. Na, o jei kalbant tiksliau - po Joninių.

Tuo metu saulė pasiekia savo aukščiausią tašką ir pradeda galvoti apie grįžimą atgal, į žemesnius lygius. Būtent šiuo laikotarpiu prasideda ta tikroji vasara. O birželio pirma yra kalendorinė vasara. Kaip sakoma, kalendoriaus lapelį pervertus, pas mus nieko nepasidaro”, – tvirtina klimatologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

N. Šulija atskleidė, kada tinkamiausias metas atostogoms

Naglis Šulija taip pat pritaria, kad birželio pirma diena dar nėra ta tikrosios vasaros pradžia. „Aš mėgstu sakyti, kad Lietuvoje vasara trunka nuo Joninių iki Žolinės. Tuo metu yra ta tikroji vasara, bet pasitaiko įvairių išimčių, malonių staigmenų, visko būna. Jau dabar už lango vasara, ji dar turėtų pabūti”, – pasakoja N.Šulija. Galime teigti, kad laikotarpis tarp Joninių ir Žolinės galėtų būti saugiausias statymas orų prognozių loterijoje, tačiau galima mėginti statyti ir už birželį.

REKLAMA

N. Šulija tikina, kad galima nelaukti liepos ar rugpjūčio, juk pasiseka ir birželio mėnesį. Yra žinoma, kad Lietuvoje išvažiavus prie jūros galima ir džiaugtis pasitaikiusiais orais, ir nelabai. Jie lyja, tuomet lieka visai šeimai knygas skaityti prie jūros savaitę. Na, pasitaiko ir taip, kad visą savaitę nė lašo lietaus neiškrenta. “Birželis yra visiška loterija, jis gali būti bet koks. Viena savaitė gali būti labai šlapia ir lietinga, o kita savaitė gali būti labai šilta, nes šis mėnuo labai permainingas”, – tęsia N.Šulija.

REKLAMA

Vasaros tampa karštesnės

A. Galvonaitė tikina, kad visgi tinkamiausi mėnesiai atostogoms yra liepa ir rugpjūtis.

Tačiau liepą gali pasitaikyti daugiau lietaus bei kritulių, todėl rugpjūtis gali tapti pačiu gražiausiu mėnesiu atostogoms. „Tiems, kurie mėgsta važiuoti į pajūrį, tai būtent rugpjūtis yra pats tinkamiausias mėnuo atostogoms.

Jis būna ir pakankamai saulėtas, ir vanduo šiltas, ir orai tokie kartais ir labai karšti, o kartais kiek švelnesni. Taigi, galima sakyti, kad tinkamiausi mėnesiai atostogoms yra liepos antra pusė ir rugpjūtis. Birželis dažniau pasitaiko lietingas ir pastaruoju metu būna pakankamai vėsus, nes vyksta persitvarkymas iš pavasario į vasaros sezoną, vyksta cirkuliaciniai procesai. Bet vėlgi negali pasakyti, kad taip tikrai bus ir šiais metais”, – kalba klimatologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prof. dr. E. Rimkus pritaria, kad tikslias oro prognozes sunku nustatyti, tačiau matoma tendencija, kad kasmet vasaros darosi vis karštesnės ir ateityje vasaros temperatūra toliau didės, taip pat gausės įvairių ekstremalių orų permainų atvejų.

„Apie prognozes yra labai sunku kalbėti, jei kiekvienais metais globalaus pasaulio oro temperatūros vidurkis kyla, tai nereiškia, kad ši vasara, taip pat bus itin karšta. Dėl prognozių patikimumo, niekuomet nėra aišku. Žinoma, žvelgiant į ateitį, galvojant kokie orai bus ateityje, po kelių dešimtmečių, be abejo galime teigti, kad vasaros bus ir karštesnės, ir drėgnesnės. Taip pat pasitaikys daugiau karščio bangų, tiek pas mus, tiek kitose valstybėse.”, – dalinasi klimatologas.

Akvilė Razmarataitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų