REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Egipto piramidės (realybė) (nuotr. Vida Press)

Lietuvoje pagaliau galima jausti vasariškus orus, ilsėtis, keliauti. Tikriausiai daugelis jau susiplanavote atostogas prie Baltijos jūros ar ežerų krantų. Tačiau dažnam lietuviui norisi pamatyti ne tik Lietuvos gamtos grožybes, tačiau susipažinti ir su istorinėmis Europos sostinėmis, ar pailsėti kituose Europos kurortuose. Dažnai iškyla klausimas, kokiu metu tinkamiausia tai daryti. 

26

Lietuvoje pagaliau galima jausti vasariškus orus, ilsėtis, keliauti. Tikriausiai daugelis jau susiplanavote atostogas prie Baltijos jūros ar ežerų krantų. Tačiau dažnam lietuviui norisi pamatyti ne tik Lietuvos gamtos grožybes, tačiau susipažinti ir su istorinėmis Europos sostinėmis, ar pailsėti kituose Europos kurortuose. Dažnai iškyla klausimas, kokiu metu tinkamiausia tai daryti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavasario pliusai

Kelionių agentės Vaidos teigimu, geriausias laikas keliauti tiems žmonėms, kurie nori ne tik gulėti prie jūros ar baseino, o daugiau pamatyti, yra pavasaris ir ruduo. Vasarą daugelyje Europos valstybių yra pernelyg karšta, išimtis galėtų būti tik Skandinavijos šalys.

REKLAMA

„Tinkamas laikas keliauti yra gegužės mėnesis, dėl to, kad gamta dar tik pradeda skleistis. Kroatijoje labai gražu gegužės mėnesį. Šioje šalyje tuo metu nėra labai karšta, oras palankus vaikštinėti, stebėti apylinkes. Gamta bundanti, aplink šviežia ryški žaluma. Rudenį ir spalį čia smagu dėl to, kad jūra būna šilta, gamta jau šiek tiek apvytusi nuo saulės spindulių, bet dėl maudynių sezono smagu važiuoti būtent rudenį.“ Ela, „Makaliaus“ kelionių organizatoriaus specialistė, taip pat tikina, kad nors lietuviai yra įpratę savo atostogas organizuoti vasarą, birželio - rugpjūčio mėnesiais, tačiau pats palankiausias metas keliauti tėvams su vaikas, vyresniems žmonėms, kurie mėgsta pažintines keliones, o ne tiesiog gulėti prie paplūdimio – pavasaris. Tiksliau balandžio pabaiga, gegužė, taip pat rugsėjis, spalio pradžia.

REKLAMA
REKLAMA

“Tuo metu yra puikus gero oro ir kainų santykis, nes kainos pavasarį būna du ar tris kartus mažesnės nei vasaros sezono metu. Vasaros sezonu, jei žmonės pasirenka kryptis, kurios lietuvių yra mėgiamiausios, tai ten yra per karšta. Šiais metais tarp lietuvių top krypčių vėl pirmauja Turkija, nepaisant ten vykstančių nesklandumų. Tačiau lietuviui ten yra šiek tiek per karšta, ypač keliaujantiems su vaikais arba vyresnio amžiaus žmonėms, tie 35 laipsniai nėra pati komfortiškiausia temperatūra. Egiptas taip pat populiarus. Viskas gerai, jei gulit paplūdimyje, jeigu nejudate, jūroje pamirkstate, bet jei norite važiuoti į pažintinę kelionę karštis tampa be galo varginančiu.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsargiai - kaitra

Akivaizdu, kad karščio netoleruojantys žmonės turėtų gerai pagalvoti, kur vykti vasarą. Šiuo metu laiku galima keliauti ir į šiltus kraštus, Egiptą. Kur atrodo jau tikrai pernelyg karšta. Tačiau tai tinkama kryptis poilsiniam variantui, tik tiems, kurie geba išbūti karštyje. Gegužės mėnesį, galima keliauti visur, temperatūra visoje Europoje yra normali, bet ilgai laukti nereikėtų, nes pažintinėms kelionėms greit bus per karšta. Tai patvirtina ir kelionių specialistė Ela.

“Birželį ar liepą keliauti į visas Europos sostines, jau yra kiek vėlu, nes yra per karšta. Vaikščioti asfaltu po kokią Romą prie 35 laipsnių karščio nėra malonu. Tikrai žmonės alpsta, krenta ir jiems nėra komfortiška. Romoje net nerekomenduojama dienos metu vasarą vaikščioti saulėje, išeiti tik ryte arba vakare. Pažintinės kelionės pasidaro be galo sunkios.“

REKLAMA

Nerija, lietuvė, jau dvidešimt metų gyvenanti ir dirbanti gide Romoje, taip pat pritaria, kad geriausia į Italiją, Romą keliauti pavasarį: balandį ir gegužę. Taip pat tinka ir rugsėjo bei spalio mėnesiai. Tuo metu nėra per karšta, vyrauja geras oras. Netinkamiausius mėnesius keliauti ji įvardina liepą ir rugpjūtį, kuomet jau yra per karšta. Tačiau tai priklauso ir nuo metų, kartais karščiai prasideda šiek tiek ankščiau, o kartais nusitęsia iki liepos ar rugpjūčio. Tuomet būna apie 40 laipsnių karščio, pažintinėms kelionėms per karšta. Tačiau nuo rugsėjo mėnesio vėl galima planuoti keliones.

REKLAMA

“Daugiausia lietuvių atvyksta balandį bei gegužę, dar birželį būna nemažai žmonių, nes dar nėra taip karšta. Mažiau lietuvių būna liepą, rugpjūtį. Tuomet krypstama ne į Romą, o į poilsines keliones, prie jūros. Rugsėjo mėnesį vėl padaugėja lietuvių turistų. Rugsėjį, spalį ir lapkritį dar jų būna. Po Kalėdų, naujų metų, sausio mėnuo būna šiek tiek ramesnis. Tačiau orai paskutiniaisiais metais yra gan geras ir žiemą. Nėra taip šalta, liūčių sumažėję, nes ankščiau buvo ištisos liūtys. Tačiau šiais metais jų nepasitaikė.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nerija išskiria ir tai, kad žmogus esant karštam orui turi pats įvertinti savo sugebėjimus vaikščioti, esant reikalui, pailsėti. Tačiau ji pati taip pat imasi priemonių, kad žmonių per daug nepaveiktų oro temperatūra.

“Yra buvę, kad žmonės neapskaičiuoja savo galimybių, alpo, bet čia jau liepą ir rugpjūtį, kai yra labai karšta, birželį dar ne visada yra dideli karščiai. Aš, kuomet būna karščiau stengiuosi lėčiau vaikščioti, pasistengiu žmones ir į bažnyčias daugiau nuvesti, ir prie fontanų. Roma tuo yra dėkingas miestas, jame yra daugiau nei 2 tūkstančiai fontanų, todėl vandens tikrai netrūksta.”

Akvilė Razmarataitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų