REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos karo lakūnės Nadijos Savčenko išlaisvinimas neturėtų tapti pretekstu Europos Sąjungai (ES) naikinti sankcijas Rusijai, sako politologas Linas Kojala.

Ukrainos karo lakūnės Nadijos Savčenko išlaisvinimas neturėtų tapti pretekstu Europos Sąjungai (ES) naikinti sankcijas Rusijai, sako politologas Linas Kojala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad argumentų tam (sankcijų naikinimui) yra per mažai ir N.Savčenko čia nebus lemiamas veiksnys. Jeigu tai bus padaryta, tai tikrai bus kompleksinis priežasčių spektras ir pirmiausia politinis sprendimas, o ne toks, kuris būtų pagrįstas tokiu labiau simbolinę reikšmę turinčiu faktu“, - BNS trečiadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas.

REKLAMA

Pasak jo, N.Savčenko paleidimo reikšmė bus ypač didelė pačiai Ukrainai, nes lakūnė yra vienas ryškiausių Ukrainos kovos su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose simbolių: „Jos paleidimas bus pergalė šaliai, kuri šiuo metu yra pesimistinėse nuotaikose dėl lėtai vykstančių reformų ir nežinios, kaip tęsis konfliktas“.

VU TSPMI politologas V.Jurkonis teigė, kad N.Savčenko išlaisvinimas buvo laiko klausimas.

„To buvo tikimasi ir tikrai yra pakankamai nemažai tarptautinių pastangų ir pastangų iš pilietinės visuomenės įvairiose valstybėse. Buvo tik laiko klausimas“, - sakė ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

L.Kojala jam antrino, sakydamas, kad „nuolatos buvo kalbama, jog po galutinio Rusijos teismo sprendimo vyks derybos ir bus pasiektas vienoks ar kitoks susitarimas“.

Visgi V.Jurkonis sakė, kad nors daugelis džiaugiasi N.Savčenko grįžimu, negalima pamiršti ir kitų įkalintųjų, kurie yra mažiau žinomi.

„Parodomieji teismai, žmonių dingimas vis dar vyksta Rytų Ukrainoje bei Kryme, tad šioje istorijoje negalima dėti taško“, - kalbėjo politologas.

N.Savčenko trečiadienį buvo paleista iš Rusijos ir šiuo metu skrenda į vieną iš Kijevo oro uostų, pranešė Ukrainos žiniasklaida, remdamasi neįvardytais pareigūnais.

34 metų karo pilotė, kuri tėvynėje laikoma nacionaline didvyre ir yra Ukrainos parlamento narė, kovą buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Ukrainos rytuose 2014 metais. Ji visąlaik neigė savo kaltę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų