REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė, kad ateityje didesnes vaiko priežiūros išmokas gautų tėvai, kuriems iš karto gimtų daugiau nei vienas vaikas.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė, kad ateityje didesnes vaiko priežiūros išmokas gautų tėvai, kuriems iš karto gimtų daugiau nei vienas vaikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komitetas trečiadienį pritarė dviejų socialdemokračių Kristinos Miškinienės ir Ramintos Popovienės siūlomoms Išmokų vaikams įstatymo pataisoms, kusiomis siūloma tokias išmokas skirti ne iš „Sodros“, o iš valstybės biudžeto.

REKLAMA

Jos būtų mokamos tėvams nuo vaikų gimimo iki jiems sukaks dveji metai, tačiau apskaičiuojamos kitaip negu pašalpos, kurias moka „Sodra“.

Jeigu Seimas pataisą priims, gimus dvynukams tėvams būtų skiriama 4 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio išmoka per mėnesį - 152 eurai (dabar BSI - 38 eurai). Per metus tokia išmoka siektų 1824 eurus, o per dvejus - 3648 eurus.

Jeigu vienu metu gimtų daugiau kaip du vaikai, išmokos dydis augtų 4 BSI už kiekvieną vaiką - pavyzdžiui, gimus trynukams, ji siektų 8 BSI arba 304 eurus per mėnesį (per dvejus metus - 7296 eurus), o ketvertuko - 12 BSI arba 456 eurus (10 944 eurus).

REKLAMA
REKLAMA

Ši išmoka būtų mokama kartu su motinystės išmoka iš „Sodros“. Tam valstybės biudžete reikėtų apie 1,6 mln. eurų per dvejus metus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, 2010-2014 metais maždaug 350 šeimų kasmet susilaukė dvynukų, o pernai jų buvo beveik 420. Trynukų 2010-2015 metais susilaukė 53 šeimos.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas taip pat Seimui siūlo keisti vaiko priežiūros iki dvejų metų išmokos iš „Sodros“ skaičiavimo tvarką - grąžinti iki krizės mokėtas motinystės pašalpas. Siūloma, kad iki vaikui sueis vieneri metai ji būtų 100 proc. vieno iš tėvų uždarbio, o iki sueis dveji metai - 85 proc. Tam „Sodros“ biudžete papildomai reikėtų numatyti apie 130-140 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komitetas taip; pat pritarė K.Miškinienės pataisai 8 BSI dydžio išmoką per mėnesį (152 eurus) mokėti tėvams doktorantams, kurie vaikų susilauktų iki 30 metų. Ši išmoka nebūtų apmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu.

Taip pat komitetas pritarė konservatoriaus Rimanto Jono Dagio pataisai ir dvigubai - iki 8 BSI padidino išmokas už gimusius vaikus studijuojantiems tėvams iki 26 metų. Dabar ši minimali išmoka studentams, kurie neturi darbo stažo, taip pat siekia apie 4 BSI, bet yra apmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu, o ateityje to nebus, nes šias išmokas mokės nebe „Sodra“, o valstybės biudžetas.

REKLAMA

Tėvai šiuo metu gali rinktis - vienerius metus gauti 100 proc. buvusio atlyginimo pašalpą arba gauti mažesnę pašalpą dvejus metus su galimybe antraisiais metais grįžti į darbą, neprarandant pašalpos. Pastaruoju atveju ji siekia 70 proc. buvusio uždarbio pirmaisiais metais ir 40 proc. - antraisiais metais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų