REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Kova su korupcija persikėlė į dangų (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vilniečiai pavakarę galėjo išvysti neįprastą reginį – danguje kabantį vokelį su užrašu „Ne šešėliui“. Taip Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) nori priminti, kad kovoti su šešėliu turime kartu.

17

Vilniečiai pavakarę galėjo išvysti neįprastą reginį – danguje kabantį vokelį su užrašu „Ne šešėliui“. Taip Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) nori priminti, kad kovoti su šešėliu turime kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors statistika ir gerėja, tačiau Lietuvoje šešėlis vis dar sudaro daugiau kaip ketvirtadalį šalies ekonomikos, o tai reiškia, kad nelegalioje rinkoje sukuriama 26 proc. visos pridėtinės vertės.

REKLAMA

„Norime atkreipti visuomenės dėmesį ir paskatinti žmones solidarizuotis ir nebūti pakantiems ekonominio šešėlio reiškiniams. Visi žino ir gyvenime susiduria su tam tikrais šešėlio reiškiniais: čekio neišdavimu, atliktais ir nepaskaitytais darbais ir panašiai. Mes kaip tarnyba kovojanti su finansiniais nusikaltimais norime atkreipti dėmesį ir priminti, kad tik visi kartu kovodami pasieksime gerų rezultatų“, - dėsto FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo nors ir statistika rodo, kad šešėlinė ekonomika traukiasi, tačiau visi nori, kad mažėjimas būtų dar spartesnis.

„Prie šios akcijos prisijungė orlaivių klubas „Audenis“ ir jie visą šią akciją įvykdys nemokamai, tad tikrai tai nei kiek nekainuos mokesčių mokėtojams. Mes labai dėkingi oreiviams, kurie sutiko prisijungti prie šią savaitę vyksiančios akcijos „Šalyje nėra vietos šešėliui“ ir jeigu bus geros oro sąlygos, vokelį danguje galėsime išvysti dar nekartą“, - sako K. Jucevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek lietuvių pateisina šešėlį?

Atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad didžiausia bendrojo vidaus produkto (BVP) šešėlinės ekonomikos dalis 2015 m. buvo Bulgarijoje, Rumunijoje, Turkijoje, Kroatijoje, Estijoje ir Lietuvoje. Mažiausia – Šveicarijoje, Austrijoje, Olandijoje, Jungtinėje Karalystėje. Pagal 2015 metų duomenis, Lietuva pagal šešėlinės ekonomikos dydį užima šeštą vietą.

„Lietuvoje suku kovoti su šešėliu todėl, kad žmonės nevertina to ypatingai kritiškai. Mes darėme apklausą, kurioje klausėme, kaip jie pateisina tas veiklas? Tai tarkime, jeigu žmogus perka turguje ir jis žino, kad neišmuš čekio, tai tokį šešėlį pateisina 36 proc. gyventojų. Tai reiškia trečdalis žmonių pateisina tokią veiklą“, - dėsto LLRI viceprezidentas Vytautas Žukauskas.

REKLAMA

Pasak jo, kontrabandinių cigarečių pirkimą pateisintų penktadalis (21 proc.), o net 42 proc. šalies gyventojų pirko iš nelegalių pardavėjų.

„Apie 70 proc. gyventojų teigia, kad šešėlio priežastis yra dideli mokesčiai. Šešėlis – tarsi protestas prieš valdžią. Kol bus sunku įpirkti legalias prekes, tol žmonės pirks nelegaliai. Didžiąją dalį akcizinių prekių kainos sudaro mokesčiai: perkant alkoholį valstybei atitenka 60 proc. sumokamos kainos, pilant kurą daugiau kaip pusė, perkant cigaretes – net 80 proc. Akcizinių prekių įperkamumas dėl aukšto apmokestinimo ir santykinai mažų lietuvių pajamų yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Žmonės perka nelegalias prekes, nes kitaip jų dažnai tiesiog neįperka”, – sako V. Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų