REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Austrijos prezidentu išrinktą Alexanderą van der Belleną jo gerbėjai meiliai vadina „profesoriumi“ arba tiesiog „Saša“ - mažybine jo vardo, kuris buvo duotas pagerbiant jo rusiškas šaknis, forma, tačiau kritikai jį pliekia kaip išpuikusį „žaliųjų diktatorius“.

Austrijos prezidentu išrinktą Alexanderą van der Belleną jo gerbėjai meiliai vadina „profesoriumi“ arba tiesiog „Saša“ - mažybine jo vardo, kuris buvo duotas pagerbiant jo rusiškas šaknis, forma, tačiau kritikai jį pliekia kaip išpuikusį „žaliųjų diktatorius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užuot padėjęs įveikti Austrijos politinį susipriešinimą, A.van der Bellenas per įtemptą prezidento rinkimų kovą agresyvia retorika nė kiek nenusileido savo varžovui iš kraštutinių dešiniųjų stovyklos Norbertui Hoferiui.

REKLAMA

Nors sulaukė palaikymo iš daugelio visuomenėje gerbiamų veikėjų, tarp jų naujojo kanclerio Christiano Kerno, buvusiam Žaliųjų partijos vadovui sunkiai sekėsi palenkti į savo pusę konservatyvių pažiūrų rinkėjus, kurie kaltina jį pataikavimu kairiesiems. Vis dėlto A.van der Bellenui pavyko minimaliu atotrūkiu - 31 tūkst. balsų – aplenkti N.Hoferį iš Austrijos laisvės partijos (FPÖ). „Jis yra mažesnė blogybė iš dviejų“ – ši frazė rinkimų dieną dažnai skambėjo balsavimo apylinkėse Vienoje, ir A.van der Bellenas netgi pasitelkė ją, siekdamas palenkti į savo pusę neapsisprendusius rinkėjus.

REKLAMA
REKLAMA

„Prašau visų, kuriems nepatinku, bet galbūt Hoferis nepatinka dar labiau, balsuoti už mane“, – sakė A.van der Bellenas prieš sekmadienį vykusį antrąjį prezidento rinkimų turą.

Pirmadienį savo pirmoje oficialioje kalboje po išrinkimo A.van der Bellenas žadėjo suvienyti smarkiai susiskaldžiusią šalį, siekdamas pelnyti 2,2 mln. austrų, kurie balsavo už kraštutinių dešiniųjų kandidatą, pasitikėjimą. „Daug kalbama apie šios šalies susiskaldymą. Tačiau galvoju, kad šį pasidalijimą galima interpretuoti kaip ženklą, kad esame dvi tos pačios monetos pusės, kurių abi yra vienodos svarbos. Austrija yra visi mes“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pangermanizmui – ne

72 metų žilagalvis ekonomikos profesorius atrodo kiek bohemiškai šalia 45 metų ginklų entuziasto N.Hoferio, po kurio glotniu įvaizdžiu, kaip perspėja stebėtojai, slypi „ vilkas ėriuko kailiu“.

Tačiau pirmasis įspūdis gali būti klaidingas.

A.Van der Bellenas dešimtmetį, iki 2008-ųjų, stovėjo prie Žaliųjų partijos vairo, ir ši patirtis padėjo jam per debatus gyvai ir kartais netgi agresyviai diskutuoti su N.Hoferiu. „Nenoriu, kad Austrija taptų pirmąja Vakarų Europos šalimi, vadovaujama populistinės dešiniojo sparno pangermanistinės brolijos nario“, – sakė jis rinkėjams.

REKLAMA

A.Van der Bellenas taip pat pažadėjo, kad neskirs kancleriu FPÖ lyderio Heinzo-Christiano Strache, jei šiuo metu pagal populiarumą pirmaujantys kraštutiniai dešinieji laimės kitus visuotinius rinkimus 2018 metais.

Dėl šio pažado N.Hoferis pavadino jį „fašistiniu žaliųjų diktatoriumi“. Įnirtingos A.Van der Belleno ir N.Hoferio žodinės dvikovos, neretai peraugdavusios į drabstymąsi purvais, išryškino akivaizdžius jų nuomonių skirtumus tokiais klausimais kaip pabėgėlių krizė. A.van der Bellenas atskleidė, jog pats yra „pabėgėlių, kurie daug gavo iš Austrijos, vaikas“.

REKLAMA

1944 metų sausį Vienoje gimusio A.van der Belleno tėvas yra olandų ir baltvokiečių kilmės rusų aristokratas, o motina – estė. Po metų šeima, bėgdama nuo Raudonosios armijos, persikėlė į pietinį Tirolio regioną, kur prabėgo A.van der Belleno „idiliška vaikystė“. Jis studijavo ekonomiką Insbruko universitete, kur 1970 metais įgijo mokslų daktaro laipsnį, o po dviejų dešimtmečių tapo Vienos universiteto Ekonomikos fakulteto dekanu.

A.van der Bellenas ir per rinkimų kampaniją neatsisakė profesoriškų manierų, kuriomis neretai smarkiai suerzindavo savo oponentą. „Kalbu apie Europą: E-U-R-O-P-Ą. Nesate apie ją girdėjęs?“ – A.van der Bellenas kandžiai pasišaipė iš savo varžovo per neseniai įvykusią televizinę dvikovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dieve mano, koks mentoriškumas, pone daktare Van der Bellenai“, – emocingai atkirto N.Hoferis.

Dvi silpnybės

Kritikai taip pat kaltina A.van der Belleną, kad jis yra „persimetėlis“, nes buvo socialdemokratu prieš tai, kai 10-ojo dešimtmečio pradžioje prisidėjo prie žaliųjų ir vėliau tapo jų lyderiu.

Jam vadovaujant, žalieji pasiekė rekordinių rezultatų, tačiau po 2008 metų rugsėjį vykusių rinkimų, kuriuose partija pirmą kartą per beveik dešimtmetį prarado balsų, jis atsistatydino.

A.van der Bellenas sako svajojantis apie „Jungtines Europos Valstijas“ be užtvarų, kuriose būtų ginamos mažumų teisės.

REKLAMA

Aktyviai pasisakantis už tos pačios lyties asmenų teisę į santuoką, išsiskyręs dviejų vaikų tėvas A.van der Bellenas, kuris neseniai vėl vedė, savo rinkimų kampanijos metu surinko daugiau nei 4 tūkst. jį palaikančių garsių žmonių parašų.

Tai, regis, nepadarė įspūdžio jo varžovui. „Jūs turit elitą, bet aš turiu žmones“, – pakomentavo N.Hoferis.

Kalbėdamas apie savo asmeninį gyvenimą, A.van der Bellenas prisipažįsta turįs dvi silpnybes: Ančiuko Donaldo komiksus ir cigaretes.

„Kartą buvau metęs ir nerūkiau keturis mėnesius... Tačiau kodėl turėčiau save kankinti būdamas tokio amžiaus!“ – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų