REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) paslaugos kainos gyventojams viršutinės ribos mažės, pirmadienį nusprendė Kainų komisija.

Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) paslaugos kainos gyventojams viršutinės ribos mažės, pirmadienį nusprendė Kainų komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektros iš vidutinės įtampos tinklų kainos viršutinė riba nuo liepos sieks 7,499 cento už kilovatvalandę - 15,4 proc. mažiau nei pirmąjį šių metų pusmetį, o žemos įtampos - 9,53 cento, arba 3,3 proc. mažiau.

REKLAMA

Praėjusią savaitę komisija skaičiavo, kad vidutinės įtampos tinklų kainos riba turėtų mažėti 5,3 proc., o žemos - 4,4 proc., tačiau po perskaičiavimo viršutinės ribos pakeistos.

Konkretūs elektros energijos tarifai vartotojams paaiškės, kai juos paskaičiuos ESO ir patvirtins Kainų komisija - tai įvyks gegužės pabaigoje.

ESO kainų viršutinės ribos sumažėjo sumažinus kitas elektros kainos dedamąsias. Kainų komisija pirmadienį nusprendė, kad pradėjus veikti naujoms jungtims, dėl kurių smuko elektros kaina biržoje, prognozuojama vidutinė rinkos kaina nuo liepos mažės 5,4 proc. iki 4,04 cento už kWh. „Lietuvos energijos gamybos“ (LEG) tretinio rezervo kainos viršutinė riba mažės 19 proc. iki 6,47 euro už megavatą per valandą.

REKLAMA
REKLAMA

Kainų komisija taip pat nusprendė, kad kitą kartą skaičiuojant elektros kainas spręs dėl septintojo Lietuvos elektrinės bloko remonto - vertins, ar neveikiantis įrenginys gali būti įtrauktas į sąnaudas.

„Turime įrenginį, kuris ilgą laiką remontuojamas, neveikia, bet turi pilną padengimą. (...) Sekantį perskaičiavimą tai turėtų būti įvertinta“, - posėdyje teigė komisijos narys Darius Biekša.

„Litgrid“ sisteminių paslaugų kaina nuo rugpjūčio turėtų mažėti 22,6 proc. iki 0,273 cento už kilovatvalandę (be PVM). Pasak komisijos, ji kinta dėl pokyčių rinkoje - Norvegijos „Statoil“ sumažinus SGD kainą bei pradėjus veikti elektros jungtims su Švedija ir Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Posėdyje taip pat sumažintas viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) šių metų biudžetas turėtų sumažėti 5,5 mln. eurų iki 153,016 mln. eurų. Iš atsinaujinančių šaltinių pagamintai elektrai šiemet lėšų bus skirta 2,1 mln. eurų mažiau nei planuota anksčiau - iš viso 111,161 mln. eurų. Dar 3,376 mln. eurų mažiau bus skirta LEG elektros rezervui.

Visuomeninės kainos ribą sudaro viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP), elektros įsigijimo, sisteminių, visuomeninio tiekimo bei elektros perdavimo ir skirstymo paslaugų kainų viršutinės ribos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų