REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gvantanamo kalėjime kalinamo Saudo Arabijos piliečio advokatė kreipėsi į teismą, prašydama suteikti Mustafa al Hawsawiui nukentėjusiojo statusą, nes jis galėjo būti kalinamas slaptame CŽV kalėjime netoli Vilniaus.

Gvantanamo kalėjime kalinamo Saudo Arabijos piliečio advokatė kreipėsi į teismą, prašydama suteikti Mustafa al Hawsawiui nukentėjusiojo statusą, nes jis galėjo būti kalinamas slaptame CŽV kalėjime netoli Vilniaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatė Ingrida Botyrienė teigia, kad įtarimus apie galimą vyro kalinimą Lietuvoje pagrindžia Jungtinių Valstijų Senato paskelbta ataskaita ir nevyriausybinių organizacijų surinkti duomenys. Prokurorai šiuos duomenis vadina prielaidomis ir interpretacijomis.

REKLAMA

Nusikaltimai žmoniškumui

Prašymas dėl 47 metų Mustafa al Hawsawio statuso pateiktas ikiteisminiame tyrime, kuris nevyriausybinių organizacijų prašymu Lietuvoje pradėtas 2014 metų vasarį ir išplėstas po tų metų gruodį JAV demokratų senatorių iniciatyva paskelbtos ataskaitos apie įtariamųjų terorizmu kankinimus.

Konkrečios šalys ataskaitoje neįvardytos, bet žmogaus teisių organizacijos teigia, kad dokumente minimas „violetinis“ centras veikė Antaviliuose netoli Vilniaus. Anot JAV Senato, centras 2006 metais buvo uždarytas, kai valstybė atsisakė suteikti medicinos pagalbą centre kalintam Mustafa al Hawsawiui.

REKLAMA
REKLAMA

I.Botyrienė BNS sakė, kad nukentėjusiojo statusą Saudo Arabijos piliečiui prokurorai atsisakė suteikti „labai formaliais argumentais, kad nėra duomenų, jog žmogus nukentėjo Lietuvoje“.

„Jeigu buvo įsteigtos įstaigos ir jos veikė, tai aišku, kad galimai buvo ir asmenys, kurie nukentėjo“, - teigė advokatė.

Pasak jos, JAV institucijos pačios pripažino, kad Mustafa al Hawsawi buvo įtrauktas į specialią CŽV suėmimo ir tardymo programą, buvo laikomas vienu iš „aukštos vertės sulaikytųjų“, kurių atžvilgiu taikytus tardymo metodus Europos Žmogaus Teisių Teismas yra prilyginęs kankinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nukentėjusiojo statuso suteikimas leistų Mustafa al Hawsawio atstovams teikti prašymus ir susipažinti su tyrimo informacija, teigė advokatė.

„Mustafa al Hawsawi neleidžiant kaip nukentėjusiajam dalyvauti šiame procese, yra pažeidžiama jo teisė siekti tiesos ir teisingumo (...). Tokiu būdu šis ikiteisminis tyrimas akivaizdžiai nėra nei greitas, nei skaidrus, be to, jis neatitinka Europos Žmogaus Teisių Teismo išaiškinimų, kad efektyvus tyrimas yra toks tyrimas, kuris užtikrina nukentėjusiojo dalyvavimą jame“, - rašoma advokatės skunde.

REKLAMA

Vilniaus miesto apylinkės teismui pateiktame prašyme teigiama, kad JAV karinė komisija Mustafa al Hawsawiui gali skirti mirties bausmę.

JAV vyriausybė teigia, kad Mustafa al Hawsawi priklausė „Al Qaeda“ organizacijai ir prisidėjo prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Teisininkė taip pat paprašė išplėsti vykdomą ikiteisminį tyrimą, įtraukiant galimus nusikaltimus žmoniškumui - „tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis“, už kurį galima bausti laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Prielaidos ir interpretacijos

Prokurorai teigia, kad tyrimas toliau tęsiamas dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną ir piktnaudžiavimo, ir jame nenustatyta jokių objektyvių duomenų apie tai, kad Saudo Arabijos pilietis galėjo būti kankinamas Lietuvoje.

REKLAMA

„Šiame ikiteisminiame tyrime nėra gauta jokių faktinių konkrečių duomenų, nenustatyta jokių objektyvių aplinkybių, duodančių pagrindą teigti, kad Saudo Arabijos piliečiui Mustafa Ahmed Adam al Hawsawi šio ikiteisminio tyrimo metu tiriamomis nusikalstamomis veikomis Lietuvoje galėjo būti ar buvo padaryta kokios nors moralinės, turtinės ar fizinės žalos. Tyrime priimami procesiniai sprendimai negali būti paremti prielaidomis ir interpretacijomis“, - BNS informavo Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Rita Stundienė.

Pasak jos, ikiteisminiame tyrime teisinės pagalbos prašymai buvo išsiųsti į Lenkiją ir Rumuniją, kurios taip pat kaltinamos, kad leido amerikiečiams įrengti CŽV kalėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau informacijos prokuratūros atstovė nepateikė, sakydama, kad dalis ikiteisminio tyrimo medžiagoje esančios informacijos yra pripažinta valstybės ar tarnybos paslaptimi.

„Teisinės pagalbos prašymai buvo išsiųsti į JAV, Lenkiją, Rumuniją ir kitas valstybes. Iš kai kurių valstybių gauti atsakymai. Kadangi dalis ikiteisminio tyrimo medžiagoje esančios informacijos, įstatymų nustatyta tvarka yra pripažinta valstybės ar tarnybos paslaptimi, informacija apie tyrimo eigą, apie išsiųstus teisinės pagalbos prašymus, jų kiekį, gautus atsakymus, gautą informaciją, atliekamus procesinius veiksmus ar šio tyrimo rezultatus neteiktina ir neskelbtina“, - nurodė prokuratūros atstovė.

REKLAMA

2003 metais Pakistane sulaikytas Mustafa al Hawsawi yra antrasis Saudo Arabijoje gimęs asmuo, kurio advokatai įtaria kalinimą Lietuvoje. Europos Žmogaus Teisių Teismui yra perduota byla dėl Saudo Arabijoje gimusio palestiniečio Abu Zubaydah (Abu Zubaida) galimo laikymo slaptame kalėjime.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų