REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo pačių prognozes paneigti turėję krepšinio ekspertai negailėjo pagiriamųjų žodžių Klaipėdos „Neptūnui“, LKL pusfinalio serijoje sugebėjusiam įveikti galingesnį, labiau patyrusį ir aikštės pranašumą turėjusį „Lietuvos rytą“. Jie pirštu dūrė į specialistą, kuriam turėtų būti įteiktas metų trenerio apdovanojimas ir aiškino, kaip šiam pavyko pergudrauti Tomą Pačėsą ir jo kariauną.

Savo pačių prognozes paneigti turėję krepšinio ekspertai negailėjo pagiriamųjų žodžių Klaipėdos „Neptūnui“, LKL pusfinalio serijoje sugebėjusiam įveikti galingesnį, labiau patyrusį ir aikštės pranašumą turėjusį „Lietuvos rytą“. Jie pirštu dūrė į specialistą, kuriam turėtų būti įteiktas metų trenerio apdovanojimas ir aiškino, kaip šiam pavyko pergudrauti Tomą Pačėsą ir jo kariauną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istorija perrašyta: Klaipėdos „Neptūnas“ tapo pirmąja komanda be Kauno „Žalgirio“, eliminavusia Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir iškopusi į finalą. Penktose lemiamose pusfinalio rungtynėse sekmadienį Dainiaus Adomaičio auklėtiniai Vilniuje 73:72 nugalėjo „Lietuvos ryto“ krepšininkus ir laimėjo seriją 3:2. Pirmąsias finalo serijos rungtynes klaipėdiečiai jau trečiadienį Kaune žais su titulą ginančiu „Žalgiriu“.

REKLAMA

Kaip T. Pačėsas pradžiugino D. Adomaitį?

„Lietuvos rytas“ nelauktai priėmė žinią, kad turi savęs vertą priešininką. Kad vilniečiai penkiose rungtynėse neturėtų ryškesnio pranašumo – šito labiausiai negalėjau prognozuoti. Nė vienose rungtynėse nebuvo patvirtintas jų favorito vaidmuo – čia man buvo didžiausia staigmena“, - tvirtino legendinis krepšininkas Sergejus Jovaiša, paklaustas ar vilniečių fiasko jam buvo siurprizas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot krepšinio eksperto, po antrųjų rungtynių, kuomet vilniečiai itin dažnai klydo, Tomas Pačėsas priėmė sprendimą geriau žaisti lėtai ir neklysti. Tai atrodo, labiausiai pradžiugino jo tiesioginį oponentą Dainių Adomaitį. „Kuo lėtesnis žaidimas, tuo klaipėdiečiai turėjo daugiau galimybių pergrupuoti savo ne visai užtikrintas pajėgas ir būti lygiaverčiais priešininkais“, - aiškino jis.

„Neptūnui“ visose rungtynėse trūko pusantro žaidėjo, bet tai išlygino D. Adomaičio išmintis. Jis išnaudojo kiekvieno žaidėjo minimalias gerąsias savybes. To užteko žaisti lygiai ir laimėti seriją. Jei šiais metais rinks geriausią trenerį, nugalėtojas, manau, aiškus“, - juokėsi S. Jovaiša.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniečiai ruošėsi finalui, bet sutiko pasipriešinimą

Kas nutiko Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandai? Juk jos ambicijos buvo daug didesnės nei galimybė kovoti dėl LKL bronzos. „Sezono pradžioje matėme per didelį pasitikėjimą. Jei nesi geras, nereikia kalbėti per daug, kad laimėsime viską. Liko tik viena Mindaugo taurė, kuri nėra taip reikšminga, kaip LKL čempiono titulas ar dalyvavimas Europos taurių varžybose. Trenerių kaita, gal žaidėjai ne tie paimti? Iki šiol nesuprantu, kuo nusikalto Rokas Giedraitis. Perspektyvus, drąsus, įvairiapusis ir keisti jį į dabartinį Jomantą...“ – svarstė pašnekovas.

REKLAMA

Jo nuomone, „Lietuvos rytas“ tiesiog nesitikėjo tokio „Neptūno“ pasipriešinimo: „Matėme, kad jie ruošėsi žaisti ne su klaipėdiečiais, o finale su „Žalgiriu“. Gal ta komplektacija susijusi ir su lūkesčiais finale. Bet ir su tais žaidėjais, kurie dabar yra „Lietuvos ryte“... Duokite Dainiui Adomaičiui juos ir jis būtų laimėjęs.“

S. Jovaiša pasidžiaugė puikia šia išties įdomia pusfinalio serija, tačiau prognozavo, kad finalas nebus toks įtemptas. „Žalgiris“ – ryškesnis favoritas nei „Lietuvos rytas“. Teigiama emocijų našta klaipėdiečius palies ir serija bus paprastesnė, nebus tokių lygių rungtynių. „Žalgiris“ tikrai suprato, kaip žaisti. Nebus jokio prisitaikymo prie „Neptūno“ taktikos. Bus primesta sava valia. Ramiai ir užtikrintai. Nereikės daugiau nei šešių rungtynių.“

REKLAMA

Psichologiškai pasikaustęs „Neptūnas“ 

„Blogai prognozuoju, - juokėsi kitas krepšinio specialistas Šarūnas Sakalauskas. – Visos rungtynės ėjo taškas į tašką, galėjo laimėti ir „Lietuvos rytas“. Nesakyčiau, kad jėgos buvo lygios – vilniečiai vis dėlto stipresnė komanda – geriau sukomplektuota, labiau patyrę žaidėjai, ilgesnis atsarginių suolas ir turėjo aikštės pranašumą.“

Tai kas lėmė istorinę „Neptūno“ pergalę? „Trenerių parengti planai kiekvienose rungtynėse ir psichologija, - komentavo ekspertas. - „Neptūno“ žaidėjai geriau įgyvendino trenerių planą. „Lietuvos rytas“ taip pat koregavo savo sudėtį – žaidė tai aukštesniu, tai žemesniu penketu. Viena, kas „Lietuvos rytui“ pavyko – gera asmeninė gynyba. Reikia pripažinti, kad vilniečiai vienas prieš vieną labai gerai gynėsi ir supančiojo „Neptūno“ puolimą. Tik strigo ir „Lietuvos ryto“ puolimas. Jei turi pajėgius žaidėjus ir jie nerealizuoja savęs, tai tik dėl psichologinių problemų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Š. Sakalausko pusfinalio serijoje „Neptūno“ žaidėjai psichologiškai geriau atsiskleidė, o „Lietuvos ryto“ – nesužaidė taip, kaip galėjo: „Tai trenerių nuopelnas. Klaipėdiečiai geriau įgyvendino trenerių planą. Pataikė net ir tie, kurie anksčiau daug nežaidė. Treneriai suteikė pasitikėjimo ir žaidėjai atsidėkojo geru žaidimu.“

Krepšinio specialistas nedrįso prognozuoti, kad pusfinalio batalijų išvarginti D. Adomaičio auklėtiniai finalo serijoje bus lengvas kąsnelis „Žalgiriui“. „Lengva nebus, bet klubas pakilime, viskas prasideda iš pradžių. Aiškaus lyderio šių metų LKL pirmenybėse nėra. Rungtynių baigtį ir vėl gali lemti psichologija“, - tikino Š. Sakalauskas.

REKLAMA

Fiasko? Vienas metimas galėjo viską pakeisti

Dar vienas krepšinio specialistas taip pat pritarė minčiai, kad D. Adomaitis šioje serijoje sugebėjo gerai išnaudoti žaidėjus. „Nežaidė vien šešiais ar septyniais žaidėjais, kaip kažkam atrodė. Buvo pakankamai gerai įtrauktas atsarginių suolelis. Jie savo indėlį padarė. Kitas dalykas – gerai išnaudojo poilsio dienas iki rungtynių ir sugebėjo psichologiškai, fiziškai atsigauti“, - tv3.lt komentavo Rūtenis Paulauskas.

Pasak jo, „Neptūno“ treneris gerai išnaudojo stipriąją jėgą – įžaidėjus: „Komanda taip pat žaidė su gera gynyba, darė mažai klaidų, turėjo gerą ir apgalvotą planą puolime, greitai persiorientavo, jei kažkam nesisekė atakuoti – tie žmonės buvo išnaudojami gynyboje. D. Adomaitis parodė visą geram treneriui būdingą žinių bagažą. Ateityje jis dar turi daug ką parodyti“.

REKLAMA

Ar galime į finalą taikiusio „Lietuvos ryto“ pralaimėjimą įvardyti kaip fiasko? „Vilniečiai pateko į ekstremalią situaciją po pirmųjų rungtynių, sunku buvo keisti rungtynių scenarijų – reikėjo suvokti, kad susidūrei su labai pavojingų varžovu, - aiškino R. Paulauskas. – Vilniečiai surado jėgų ir susigrąžino pasitikėjimą. Paskutinės rungtynės – vieno metimo klausimas, gal kitaip būtume kalbėję, jei vilniečiai būtų pataikę metimą ar nepraradęs kamuolio. Galbūt būtume dabar sakę, kad tai genialu. Toks tas sportas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų