REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Dainos „Šėtone, prašau“ autorių teismas (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

„Šėtoniškas“ Vaidoto Grincevičiaus, jo brolio Manto bei giminaičio Giedriaus Sasnausko muzikos kūrinys toliau verčia trijulę varstyti teismo duris.

22

„Šėtoniškas“ Vaidoto Grincevičiaus, jo brolio Manto bei giminaičio Giedriaus Sasnausko muzikos kūrinys toliau verčia trijulę varstyti teismo duris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anykščių rajono apylinkės teismas pirmadienį toliau nagrinėjo milžinišką ažiotažą prieš beveik porą metų sukėlusio kūrinio „Šėtone, prašau“ autorių bylą. Per posėdį buvo išklausyti kaltinamieji, tačiau baigiamųjų kalbų išgirsti taip ir nepavyko. Bylą kuruojanti prokurorė kreipėsi į teisėją Zitą Gavėnienę, kad byla būtų papildyta naujais dokumentais.

REKLAMA

Prie bylos paprašyta prijungti iš policijos pareigūnų gautus dokumentus, kuriuose patvirtinama, jog dainos „Šėtone, prašau“ vaizdo klipas iki šiol yra prieinamas viešoje erdvėje. Taip pat prokurorė pateikė prašymą pakeisti kaltinimą šioje skandalingoje baudžiamojoje byloje.

„Yra pagrindas visiems trims kaltinamiesiems taikyti vienodą (BK 170 str. 1,2 ir 3 dalyse numatytą) atsakomybę“, - pabrėžė prokurorė Jelena Sabaliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl prašymo skirti laiko susipažinti su naujai pateiktais dokumentais, bylos nagrinėjimas atidėtas iki birželio mėnesio antros pusės.

Mantas Grincevičius: ta daina jau atsibodo

Paskutinis iš kaltinamųjų teisme žodį tarė M. Grincevičius. Jis pakartojo, kad savo kaltės nepripažįsta: „Pačios dainos kūrime nedalyvavau. Manęs paprašė dalyvauti filmavime ir atlikti montavimo darbus.“

Kaltinamasis pridūrė, kad dainos žodžiai jam nei sukūrimo momentu, nei praėjus beveik pusantrų metų nekelia. „Jokios kaltės dainos žodžiuose neįžvelgiu. Esu tik montuotojas. Iš dainos uždirbome 220 dolerių ir pinigus pasidalinome. Klipas iš pradžių buvo juokingas, bet dabar jau atsibodo“, - teisme pasakojo M. Grincevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Grincevičius: tai buvo eilinė daina

„Dainą „Šėtone, prašau“ sukūriau niekieno neverčiamas. Per savaitę sukurdavome bent po vieną kūrinį. Todėl tai buvo eilinė daina. Bet staiga ji tapo visiškai neeilinė. Ir dėl jos atsidūriau teisme. Stoviu prieš jus (kreipėsi į baudžiamosios bylos teisėją Zitą Gavėnienę).

Kurdami dainą tikrai nežinojome, kad tam tikri žodžiai gali skatinti smurtą prieš vaikus. Kaip paaiškėjo vėliau, klydome. Į kanalą „Youtube“ įkėliau pats“, - pasakojo V. Grincevičius.

V. Grincevičius užtikrino, kad nėra nusiteikęs prieš vaikus. „Tai yra humoras. Man buvo juokinga. Bet dabar jau atsibodo, tai nebejuokinga“, - apibendrino V. Grincevičius.

REKLAMA

Anot jo, kilus ažiotažui buvo nuspręsta skandalingai dainai padaryti tam tikrus privatumo nustatymus: „Bet vėliau pagalvojau, kad kol teismas nieko neįrodė ir nepasakė, jog esu kaltas, tol ta daina turi būti viešoje erdvėje.“

V. Grincevičius dar kartą pakartojo, kad dainos žodžiai yra personažo, o ne asmeniškai jo paties: „Asmeniškai aš pats neturiu jokio tikslo kovoti prieš vaikus.“

Jokio nusistatymo prieš vaikus

V. Grincevičiaus pusbrolis Giedrius Sasnauskas teisme pasakojo, kad jų trijulė iki skandalingos dainos atsiradimo viešoje erdvėje jau 2,5 metų kūrė įvairius vaizdo įrašus.

REKLAMA

„Turėjome daug sugalvotų charakterių. Su jiems būdingais bruožais. Nevaidindavome realybės. Dainoje „Šėtone, prašau“, taip pat buvo charakteris, gal šiek tiek negatyvus, bet charakteris.

Sugalvojome vaizdo įrašą, nes be jo daina būtų buvus verta „nulio“. Vaizdo klipą nufilmavome po savaitės po žodžių sukūrimo. Filmavime nedalyvavau, nes lijo. Klipo filmavime dalyvavo tik Whydotas ir jo brolis“, - teisme pasakojo G. Sasnauskas

Anot jo, tokios dainos neskatino smurto: „Nesu nusistatęs prieš vaikus. Turėjau sesių ir brolių, bet tas jokios agresijos man nekeldavo. Nejuokavome apie žydus, pensininkus ar lenkus, nes tada būtų buvę per rimta. Nenorėjome kurstyti neapykantos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorė per teismo posėdį siekė išsiaiškinti, kuriuos žodžius parašė G. Sasnauskas, o kuriuos V. Grincevičius. Tačiau jos pastangos buvo bevaisės. „Tai buvo mūsų bendra kūryba. Bet tikrai nepamenu, kurį žodį parašiau aš, o kurį Vaidotas“, - atsakinėjo G. Sasnauskas.

Argumentas, kad, anot ekspertų, tam tikri dainos žodžiai skatina smurtą prieš vaikus, kaltinamojo G. Sasnausko neįtikino: „Negalima išimti iš dainos žodžių ir daryti kažkokias išvadas. Reikia žiūrėti į visumą – žodžius, vaizdus, pasakojamą istoriją. Išėmus atskirus žodžius iš bet kurios kitos dainos, galima būtų rasti prie ko prikibti.“

REKLAMA

Per teismo posėdį Giedrius džiaugėsi dėl „Youtube“ pozicijos, kad ši, nepaisant kilusio ažiotažo, iki šiol nepašalino dainos „Šėtone, prašau“.


tv3.lt rašė, kad dar 2015-ųjų balandį šis teismas jau buvo skyręs bausmes anykštėnams, nes įrodyta, kad kūrinys kursto nesantaiką. Jie pripažinti kaltais pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. - dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę ar kitokią žmonių grupę.

Broliams Grincevičiams buvo skirtos piniginės baudos (Whydotui – 452 eurų, Mantui – 339 eurų baudos). Giedrius Sasnauskas tąkart atsipirko laisvės apribojimu. Dėl šių bausmių buvo pateiktos apeliacijos.

REKLAMA

TAIP PAT SKAITYKITE:

„Šėtone, prašau“ autorių tėvai nepyksta: sužinoję apie teismą – juokėsi


 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų