REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Moteris sportuoja (nuotr. Fotolia.com)

Judėjimas – sveikata. Šį teiginį girdime nuolatos ir net neabejojame jo tiesa, tačiau ar juo vadovaujamės? Lietuviai fiziniu aktyvumu nepasižymi, šalyje auga nutukusių žmonių skaičius, Europos Sąjungoje pirmaujame pagal mirtis dėl širdies kraujagyslių ligų, taigi, ar ne laikas susimąstyti?

6

Judėjimas – sveikata. Šį teiginį girdime nuolatos ir net neabejojame jo tiesa, tačiau ar juo vadovaujamės? Lietuviai fiziniu aktyvumu nepasižymi, šalyje auga nutukusių žmonių skaičius, Europos Sąjungoje pirmaujame pagal mirtis dėl širdies kraujagyslių ligų, taigi, ar ne laikas susimąstyti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis klysta, manydami, jog fizinis aktyvumas apsiriboja tik sunkiu prakaito liejimu sporto salėje ir savęs kankinimu. Visgi, tai gali būti smagus laisvalaikio praleidimo būdas draugų ir nuostabios Lietuvos gamtos apsuptyje.

REKLAMA

Fizinei ir psichologinei sveikatai

„Aktyvus judėjimas ne tik stiprina širdį, gerina kraujotaką, degina kalorijas, tačiau ir didina atsparumą stresui, blogai nuotaikai ir suteikia pasitikėjimo savimi. Šiuo metu itin populiarėja aktyvus laisvalaikis ir ekologinis turizmas, kada turistai nepalieka jokių pasekmių gamtai. Pavyzdžiui, važiuojant automobiliu paliekame išmetamąsias dujas, o keliaudami ekologiškai, kaip pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis, išvengiame žalos gamtai.

REKLAMA
REKLAMA

Ką aprėpia aktyvus laisvalaikis? Tai įvairūs žygiai pėsčiomis ir dviračiais, vandens transporto priemonėmis, kaip plaustai, baidarės. Taip pat, kaip aktyvų laisvalaikį galime įvardinti ir jodinėjimą žirgais. Visos šios pramogos Lietuvos regioniniuose parkuose gerai išvystytos ir norintys be jokių kliūčių šiai būdais gali keliauti ir pramogauti“, – sako Dubysos regioninio parko vadovas Vygantas Kilčauskas.

Savarankiškai ar su grupe?

Pasak pašnekovo, aktyviai leisti laisvalaikį renkantis žygius galima tiek savarankiškai, tiek su organizuojamomis keliautojų grupėmis, tačiau šie būdai skiriasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei žmonės nori keliauti individualiai savo pasirinktais maršrutais, žinomomis vietovėmis, savarankiškas keliavimas tinkamas pasirinkimas. Vis dėlto, jei žygio metu turistai siekia sužinoti kokių nors naujovių, istorijų, artimiau susipažinti su gamta, kultūros paveldu bei vertybėmis, vertėtų rinktis specialistų organizuojamus žygius.

Aktyvaus laisvalaikio organizatoriai padeda atrasti, galima sakyti, gamtos „perliukus“, suteikiančius dar didesnį susižavėjimą gamta ir tokio pobūdžio laisvalaikio leidimu. Be to, pasirinkus keliauti su specialistais, turistų grupės skaičius yra neribojimas, tad tokiu būdu keliones paįvairina naujos pažintys su bendraminčiais“, – kalba V. Kilčauskas.

REKLAMA

Ne sportas, o malonumas

„Mūsų darbas yra pritraukti, suvilioti turistus šiuo laisvalaikio leidimo būdu ir priversti žmones pamilti gamtą taip, jog norėtų čia vis sugrįžti. Organizuojant maršrutus specialistai nuolat stengiasi įnešti naujovių, atrasti įdomesnių vietų, kad turistas, atvykęs antrą ar trečią kartą, nepamatytų to paties.

Populiariausia dienos galerija:

Kaip tinkamai pasiruošti tokioms pramogoms? Pirmiausia, būtina prisiminti, jog toks laiko leidimas privalo teikti malonumą, džiaugsmą, o jei keliausime dėl sporto, tai vis tiek bus daugiau darbas nei pramoga. Turizmas turi teikti džiaugsmą. Taip pat nebūtina rinktis kuo tolimesnės Lietuvos vietovės, pakanka detaliau pasižvalgyti po aplinkinės vietovės žemėlapį ir net neabejoju jog nustebsite pamatę, kiek aplink daug nematytų ir gražių gamtos kampelių ar kultūrinių vertybių“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA

Pasiruošimui: avalynė ir ištvermė

Pašnekovas tvirtina, kad pėstiesiems žygio metu svarbiausia patogi avalynė, o dviratininkams – ištvermė. Išvykos, dažniausiai trunkančios beveik visą dieną, reikalauja vidinio nusiteikimo, kadangi be jo ilgus atstumus įveikti bus sudėtinga.

„Tokie žygiai tikrai nėra skirti tik puikią fizinę formą turintiems keliautojams, tačiau aktyvus fizinis gyvenimas jiems privalo būti nesvetimas. Jei pirmą kartą po žiemos atsisėdęs ant dviračio žmogus tikėsis atlaikyti visą dieną trunkantį žygį, vargu, ar lūkesčiai pasiteisins, tačiau tam galima pasiruošti savarankiškai. Pradžioje patarčiau „neužsiplėšti“ ilgų atstumų ir kritiškai įvertinti savo galimybes. Pėsčiomis pradžioje pakanka penkių kilometrų, dviračiu – dešimties, ilgainiui vis didinant krūvį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, prisiminkite, jog judėjimas kiekvienam turi teikti malonumą. Jei iškart užsibrėšime aukštus tikslus, kankinsime save, po poros bandymų net nenorėsite pagalvoti apie aktyvų laisvalaikį ir mieliau rinksitės poilsį ant sofos“, – skaitytojams pataria V. Kilčauskas.

Daugiau informacijos apie organizuojamą aktyvų laisvalaikį galite rasti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų