REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus penktadienį paragino Europą „nugriauti“ sienas, kurios statomos siekiant sulaikyti migrantus, ir pasirinkti radikalią „socialinę ekonomiką“, kuri tarnautų daugeliui, o ne keliems.

Popiežius Pranciškus penktadienį paragino Europą „nugriauti“ sienas, kurios statomos siekiant sulaikyti migrantus, ir pasirinkti radikalią „socialinę ekonomiką“, kuri tarnautų daugeliui, o ne keliems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Primindamas Europos Sąjungos (ES) kūrėjus ir laikotarpį po Antrojo pasaulinio karo, pontifikas sakė, kad jie „išdrįso radikaliai pakeisti modelius“, privedusius prie karo.

REKLAMA

„Šiandien labiau nei bet kada jų vizija įkvepia mus statyti tiltus ir griauti sienas“, – pridūrė jis kalboje, kurią pasakė atsiimdamas ES Karolio Didžiojo premiją.

Netikėtai nusprendęs atsiimti šį apdovanojimą Pranciškus pasakė tipiškai griežtą kalbą auditorijai, kurioje buvo Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Be Vokietijos lyderės, kuri buvo viena pagrindinių veikėjų, Europos Sąjungai stengiantis išspręsti didžiausią krizę nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos 1945 metai, pontifiko kalbos taip pat klausė pagrindinių ES institucijų – Europos Vadovų Tarybos, Europos Komisijos, Europos Parlamento ir Europos centrinio banko – vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas tau nutiko, Europa?“

Vaizdingoje kalboje, kurioje buvo įžvelgta sąskambių su Martino Lutherio Kingo garsiąja kalba „Turiu svajonę“ („I have a dream“), popiežius sakė svajojantis apie naują Europos humanizmą, priimantį neturtinguosius, senus, jaunus ir ligonius.

„Svajoju apie Europą, kurioje buvimas migrantu būtų ne nusikaltimas, o skatintų didesnius įsipareigojimus kiekvienos žmogiškos būtybės orumui“, – pabrėžė jis.

„Kas tau nutiko, humanizmo Europa, kovotoja už žmogaus teises, demokratiją ir laisvę? – klausė jis. – Kas tau nutiko, Europa, (kuri esi) poetų, filosofų, menininkų, muzikantų ir plunksnos vyrų bei moterų namai?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiskolinęs Holokaustą išgyvenusio rašytojo Elie Wieselio frazę, iš Argentinos kilęs pontifikas sakė, jog Europai reikia „atminties perpylimo“, kad ji išsivaduotų nuo pagundos siekti „greitos ir lengvos trumpalaikės politinės naudos“.

Migrantų, mėginančių pasiekti Europą, problemoms Pranciškus skyrė itin daug dėmesio – ši tema tapo viena svarbiausių per jo pontifikatą..

Popiežius neretai peikdavo Vakarų visuomenių „abejingumą“ tų žmonių patiriamiems sunkimams, o praeitą mėnesį surengė didelio dėmesio sulaukusi vizitą Graikijos Lesbo saloje, tapusioje vienu iš migracijos krizės židinių. Jis iš ten grįžo į Vatikaną kartu su trimis sirų šeimomis, ieškančiomis prieglobsčio nuo pilietinio karo, krečiančio jo tėvynę.

REKLAMA

Pranciškus taip pat kritikavo, anot jo, šališką skirstymą į prieglobsčio ieškotojus ir vadinamuosius ekonominius migrantus, nors šis kriterijus yra itin svarbus A.Merkel ir kitų ES lyderių vizijoje, kaip reikėtų spręsti šią krizę.

Sąžiningesni ekonominiai modeliai

Pakalbėjęs apie migrantų krizę, Pranciškus taip pat sakė, kad Europa turi iš pagrindų pakeisti savo ekonominį modelį, kad suteiktų jaunimui saugumą, kurio jam reikia, kad galėtų kurti naują pasaulį.

„Jei norime permąstyti savo visuomenę, mums reikia sukurti orias ir gerai apmokamas darbo vietas, ypač – jauniems žmonėms, – sakė jis. – Kad tai padarytume, turime sugalvoti naujus, labiau įtraukiančius ir sąžiningesnius ekonominius modelius, turinčius tarnauti ne saujelei, o teikti naują paprastiems žmonėms ir visai visuomenei.“

REKLAMA

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris ir Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas straipsnyje, kurį paskelbė Prancūzijos dienraštis „Le Monde“, paaiškino, kodėl buvo nuspręsta skirti apdovanojimą veikėjui, reguliariai ir griežtai kritikuojantį ES.

„Kai kurie juokaus, kad Europos Sąjungos padėtis tikriausiai labai prasta, jeigu jai reikia popiežiaus pagalbos, – rašė jie. – Vis dėlto esame įsitikinę, kad popiežius Pranciškus nusipelnė šio apdovanojimo – tiesiog dėl to, kad jis pasiuntė Europai vilties žinią.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt mums reikėjo, kad argentinietis nukreiptų savo žvilgsnį iš šalies į mūsų giliausias vertybes, kurios saisto mus, europiečius, ir primintų mūsų stipriąsias vietas, – pridūrė ES lyderiai. – Šiaip ar taip, tuo metu, kai žodžiai „Europa“ ir „krizė“ tariami vienu atsikvėpimu, lengva užmiršti, ką Europa yra pasiekusi ir ką ji pajėgi nuveikti.“

Karolio Didžiojo premija kasmet teikiama Vokietijos mieste Achene už pastangas vienijant Europą. Premija yra pavadinta Karolio Didžiojo, frankų karaliaus, garbei, kuris jo amžininkų buvo laikomas Europos tėvu. Karolis Didysis valdė Šventąją Romos imperiją, apėmusią didelę dalį Vakarų Europos, iš Acheno miesto, esančio netoli dabartinės sienos su Belgija.

Anksčiau šią premiją taip pat yra pelnęs buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas ir šventuoju paskelbtas velionis popiežius Jonas Paulius II, kuriam 2004 metais buvo įteiktas ypatingas Karolio Didžiojo apdovanojimas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų