REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Jonas Valančiūnas (nuotr. SCANPIX)

24 metų gimtadienį švenčiantis Jonas Valančiūnas šiuo metu žaidžia bene geriausią krepšinį savo karjeroje. Juo žavisi varžovų lyderis Dwayne‘as Wade‘as, „Raptors“ komandos draugai ir treneris savęs klausia, kodėl taip efektyviai žaidžiančiam lietuviui neduoda dažniau kamuolio, o pats JV kukliai nuleidžia viską sakydamas, kad asmeniniai pasiekimai yra niekis – juk tai komandinis žaidimas.

24 metų gimtadienį švenčiantis Jonas Valančiūnas šiuo metu žaidžia bene geriausią krepšinį savo karjeroje. Juo žavisi varžovų lyderis Dwayne‘as Wade‘as, „Raptors“ komandos draugai ir treneris savęs klausia, kodėl taip efektyviai žaidžiančiam lietuviui neduoda dažniau kamuolio, o pats JV kukliai nuleidžia viską sakydamas, kad asmeniniai pasiekimai yra niekis – juk tai komandinis žaidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtą sezoną NBA žaidžiantis Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas per savo karjerą vidutiniškai per rungtynes pelno 11,3 taško, atkovoja 8,2 kamuolio, blokuoja 1,1 metimo. 2015-2016 metų sezoną šie rodikliai paaugo – atitinkamai 12,8 taško, 9,1 kamuolio, 1,3 bloko.

REKLAMA

Palyginti su šiais statistiniais rodikliais šio sezono atkrintamosiose varžybose J. Valančiūnas tapo tikru galvos skausmu tiek Rytų konferencijos ketvirtfinalyje įveiktai „Indiana Pacers“, tiek šiuo metu pusfinalyje su „Raptros“ besikaunančiai „Miami Heat“ ekipai.

Jonas vidutiniškai per 8 atkrintamąsias rungtynes pelno 14,9 taško, atkovoja 12,1 kamuolio, blokuoja 1,6 metimo. Ir tai dar ne vidurio puolėjo galimybių riba. Po antrųjų rungtynių su „Heat“ J. Valančiūno komandos draugai ėmė gūščioti pečiais – kodėl jie neduoda daugiau kamuolio lietuviui? „Reikia jį „maitinti“ kamuoliais daugiau, nes kiekvieną kartą, kai jį gauna, pelno taškus“, - teigė DeMarre‘as Carrollas.

REKLAMA
REKLAMA

Palengvėjęs ir pagreitėjęs

„Nuo vasario mėnesio J. Valančiūnas tapo daug aktyvesnis puolime, o kojos lengvesnės, greitesnės, šoklesnės. Jis primena tą Joną 2011 metais prieš išeinant į NBA. Tuomet jis buvo lengvas, šoklus, greitas, o pirmieji metai NBA augino svorį ir sulėtėjo“, - tv3.lt komentavo krepšinio portalo „Basketnews.lt“ redaktorius Jonas Miklovas.

Anot jo, tokiu palengvėjusiu ir pagreitėjusiu Jonu likusi komanda labiau tiki: „Anksčiau – prašo kamuolio, bet negauna. Kiek atsikovoja po krepšiu, tiek meta. Tų kamuolių ir dabar ne pernelyg daug gauna, bet jau serijoje su „Pacers“ matėsi, kad tuos kamuolius jam nuolat „kišdavo“. Tiesa, vėliau varžovai perkando JV minusus – išmušdavo kamuolį, nes buvo linkęs laikyti jį apačioje ir galvoti, ką toliau daryti arba dvigubindavo gynybą prieš jį ir versdavo atmesti kamuolį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krepšinio portalo „Basketnews.lt“ redaktoriaus nuomone, pakeitęs mitybą ir požiūrį į ją, numetęs svorį, pagreitėjęs J. Valančiūnas šiuo metu renka dividendus. Ar sėkmingai žaisdamas NBA atkrintamosiose varžybose JV spės atsigauti iki Lietuvos rinktinės stovyklos, kurios pradžia birželio 20 dieną?

„Nemanau, kad „Raptors“ keliaus iki NBA finalo. Toronto komandai viršūnė jau būtų Rytų konferencijos finalas, - tikino J. Miklovas. – Vėliau dažniausiai neišleidžia iš karto, tik kai lieka apie šešias savaites. Į stovyklą J. Valančiūnas visuomet atvykdavo vėliau, tai mėnesio laiko visiškai pakaks atsigauti.“

REKLAMA

Komandos draugai labiau pasitiki

Krepšinio analitikas Erildas Budraitis pritaria: „Pagrindinė pagerėjusio J. Valančiūno žaidimo priežastis – išaugęs greitis. JV viską daro greičiau ir agresyviau. Susigrąžino savo didžiausią stiprybę, kuri buvo akcentuota prieš persikeliant į NBA.“

Pašnekovas tvirtino, kad šiuo metu J. Valančiūnas yraa pasiekęs geriausią fizinę formą gyvenime. „Tai lemia ir didesnį pasitikėjimą savimi, dažniau atakuoja ir dažniau pataiko iš vidutinio nuotolio. Greitį, agresiją ir pasitikėjimą mato ir komandos draugai, kurie kamuolį perduoda ne tik kai prieš juos dvigubinama gynyba ir JV lieka užbaigti ataką dėjimu, bet ir tada, kai mato lietuvį norintį žaisti vieną prieš vieną“, - teigė krepšinio analitikas.

REKLAMA

Gali būti lemiamas faktorius

Krepšinio komentatorius ir apžvalgininkas Rytis Vyšniauskas, gyvai stebintis NBA transliacijas, taip pat pastebėjo nuo reguliariojo sezono pabaigos atsiradusė J. Valančiūno greitį. „Jis staigesnis, judantis gerai po aikštę. Paskutinį kartą tokį jį skraidantį mačiau 2011 metais, kai buvo lieknas greitakojis.“, - teigė jis.

„Jonas žaidžia su didele energija ir galingai pirmoje rungtynių dalyje. Komandos draugai daugiau jo paieško, dažniau sužaidžia du prieš du, nemažai taškų jis suveria ir atkovodamas kamuolius puolime. Tai labai daug duoda“, - tikino pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, gal iš pradžių nebuvo planas „maitinti“ Joną kamuoliais, tačiau jis parodė, kad gali būti vos ne lemiamas faktorius: „Veikiausiai tai pastebėjęs treneris sudėliojo viską taip, kad vidurio puolėjas, kuris duoda per rungtynes po dvigubą dublį, reikia labiau išnaudoti. Ir Jonas atrodo šviežesnis.“

R. Vyšniauskas tvirtino, kad dvikovoje su „Indiana Pacers“ Toronto komandos strigo, ji vos išsikapstė toje serijoje, o su „Heat“ bus daug sunkiau. „Majamio ekipa turi daugiau kozirių savo rankose. Prognozė būtų nepalanki J. Valančiūnui ir „Raptors“. „Heat“ atrodo brandesnė komanda, nors „Raptors“ ekipai linkiu kuo toliau nueiti.“

Dabar serija keliasi į Majamį, kur trečiosios bei ketvirtosios serijos rungtynės bus žaidžiamos šeštadienį ir pirmadienį. Šiuo metu serijos iki keturių pergalių rezultatas yra lygus - 1:1. Abiejų rungtynių Toronte baigtį lėmė pratęsimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų