REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratams nutarus siūlyti lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) atšaldytai ir šviežiai mėsai, ekonomistas Gitanas Nausėdas mano, kad svarbu stebėti šių produktų kainas, įvedant lengvatą, ir taip užtikrinti, jog mėsa ir jos produktų kainos tikrai sumažėtų. Anot jo, tokią kontrolę galėtų užtikrinti prekybininkų pasirašytas geros valios memorandumas. Pastarieji sutiktų jį pasirašyti, bet patys neinicijuotų.

Socialdemokratams nutarus siūlyti lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) atšaldytai ir šviežiai mėsai, ekonomistas Gitanas Nausėdas mano, kad svarbu stebėti šių produktų kainas, įvedant lengvatą, ir taip užtikrinti, jog mėsa ir jos produktų kainos tikrai sumažėtų. Anot jo, tokią kontrolę galėtų užtikrinti prekybininkų pasirašytas geros valios memorandumas. Pastarieji sutiktų jį pasirašyti, bet patys neinicijuotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėda: reikia higienos 

„Tai (PVM lengvata mėsai - BNS) gali duoti ir tam tikrą pozityvų rezultatą, jeigu būtų pasirūpinta tam tikra higiena. Turiu galvoje, kad kainų kontrolę ir kainų priežiūrą, užtikrinančią, kad šitas PVM lengvatinis tarifas būtų perduotas į galutinę kainą, reikia vykdyti ne tik po lengvatos įsigaliojimo, bet ir iki jos. Nes atsiranda paskata, kuomet prekybininkai patyliukais padidina kainas iki lengvatos įsigaliojimo, lengvata įsigalioja, tada jie sumažina kainas ir galiausiai kaina tampa panaši į tą, kuri jau buvo, o jokio teigiamo poveikio kainų lygiui nėra“, - BNS sakė SEB banko banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Euro įvedimo metu mes tikrinome, ar laikomasi kainodaros principų skelbiant kainas dviem valiutomis. Reikia tiesiog žiūrėti, kad nebūtų nepaaiškinamų, sunkiai suvokiamų kainų pokyčių iki lengvatos įvedimo ir po jo“, - pridūrė ekonomistas.

Anot G.Nausėdos, toks valdančiųjų siūlymas sietinas su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Kažkaip labai stipriai rinkimais pakvipo. Spalio mėnuo man labai jau koreliuoja su rinkimų data. Matyt, norima paleisti rinkėjus prie urnų su gera nuotaika, kad mėsa kainuoja pigiau“, - svarstė ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai memorandumo neinicijuos, bet pasirašytų

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas BNS teigė, kad patys prekybininkai neinicijuotų memorandumo, kuriuo įsipareigotų sumažinti kainas, tačiau sutiktų jį pasirašyti, jei tai siūlytų valdžia.

„Mes teigiame, kad konkurencija yra geriausias memorandumas ir įsipareigojimas, kuris visąlaik įtakoja kainų pasikeitimą. Mes esame pasiryžę pasirašyti tą memorandumą. Patys mes jo neinicijuosime, bet jei valstybė norėtų, valdžios vadovai pasiūlytų, mes tikrai sutiktume“, - BNS sakė L.Vilimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, prekybininkai pritartų tik 5 proc. lengvatiniam PVM tarifui mėsai, nes šiuo metu toks tarifas taikomas kaimyninėje Lenkijoje, iš kurios ji įvežama į Lietuvos turgavietes.

„Mes teigiame vienareikšmiškai, kad kainos, pritaikius PVM lengvatą, tikrai sumažėtų, nes PVM yra ne prekybininkų ar gamintojų uždarbis, tai yra valstybės dalis“, - kalbėjo L.Vilimas.

Prekybos įmonių asociacijos vadovas atmetė teiginius, kad prekybininkai prieš PVM lengvatos pritaikymą padidintų mėsos kainas.

„Kategoriškai atmetame tokius teiginius , tikrai taip neįvyktų. Jeigu kainas būtų galima kelti, jos natūraliai būtų keliamos. Rinka yra toks dalykas, kur paklausa ir pasiūla viską sutvarko. Šioje vietoje mėsa yra patraukli ir kasdienio vartojimo prekė, jos kaina nešokinėja dėl sezoniškumo“, - aiškino L.Vilimas.

REKLAMA

Mėsos perdirbėjai norėtų platesnio PVM lengvatos taikymo

 

Pasak jo, perdirbėjai norėtų, jog dešrelėms, šašlykams ir panašiai produkcijai būtų taikomas 9 proc. PVM, tokiu būdu panaikinant lenkiškos produkcijos pranašumą.

„O jau vytintiems, rūkytiems - tam brangiausiam segmentui, kad nebūtų jau taikoma iš viso, nes tai aukščiausios pridėtinės vertės, ir žmonės, kurie gali pirkti, tai ir pirks. Bet kad važiavimas pagrindinis yra pirkti patį pigųjį segmentą, kuris vis vien pas mus gausis brangesnis nei Lenkijoje. Tiek pastangų įdėjus į pakeitimą, pridėti dar trupučiuką, ir mes turėtume išspręstą problemą“, - teigė E.Mackevičius.

REKLAMA

Pasak jo, dažnai neskiriama, kas yra šviežia mėsa ir jos gaminys: „Jeigu mėsa nors truputį pamarinuota, tai jau yra gaminys ir bus taikomas 21 proc. PVM“.

Anot jo, lengvata šviežiai mėsai padės konkuruoti su turgumi, nes prekeiviai įsigyja pigesnę mėsą iš Lenkijos ir ją parduoda žemesnėmis kainomis nei Lietuvoje.

„Esmė, kad turguje, prekyboje iki 43 tūkst. eurų apyvartos nemoki PVM. Įsiveži iš Lenkijos už 5 proc. PVM mėsą ir prekiauji iki tos ribos, nemokėdamas PVM. Jeigu normali įmonė, deklaruoji, kad perki iš Lenkijos, susigrąžini 5 proc. PVM, bet turi susimokėti 21 proc. lietuvišką. Ir niekas to nedaro. Jeigu pasieki PVM mokėtojo ribą, tada tavo šeimos narys pradeda dirbti“, - aiškino perdirbėjų atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E.Mackevičius sakė, kad sumažėjęs PVM tikrai sumažins mėsos kainas, mat rinkoje yra daug konkuruojančių perdirbėjų.

 

Pasiūlė lengvatinį PVM mėsai

Premjeras, finansų ministras ir socialdemokratų frakcijos atstovai penktadienį sutarė, kad atšaldytai ir šviežiai mėsai būtų taikomas lengvatinis 5 arba 9 proc. PVM tarifas. Pasak Algirdo Butkevičiaus atstovės, artimiausiu metu siūlymas bus pateiktas Vyriausybei ir Seimui, o jam pritarus, naujas tarifas įsigaliotų nuo spalio.

Skaičiuojama, kad įvedus 5 proc. lengvatinį PVM tarifą mėsai, šalies biudžetas negautų apie 80 mln. eurų pajamų. Šiuo metu mėsai galioja įprastas 21 proc. PVM tarifas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų