REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Neil Harbisson (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Neilas Harbissonas – pirmasis žmogus pasaulyje, oficialiai pripažintas kiborgu. Lankydamasis Vilniuje jis pasakoja, kad šiuo metu turime dvejopą pasirinkimą: arba leidžiame technologijoms evoliucionuoti atskirai ir tapti pranašesnėmis, arba technologijas padarome dalimi savęs ir augame kartu.

14

Neilas Harbissonas – pirmasis žmogus pasaulyje, oficialiai pripažintas kiborgu. Lankydamasis Vilniuje jis pasakoja, kad šiuo metu turime dvejopą pasirinkimą: arba leidžiame technologijoms evoliucionuoti atskirai ir tapti pranašesnėmis, arba technologijas padarome dalimi savęs ir augame kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neilui nuo gimimo buvo pripažinta reta liga – achromatopsija. Jis niekada nematė jokių spalvų, tik pilką.

REKLAMA

„Jei manęs paklaustų ar matei vyrą su oranžine barzda, mėlynomis akimis ir rožiniu kostiumu, man tai tiesiog reikštų ar matei vyrą su barzda, akimis ir ne nuogą“, – juokiasi Neilas.

Antena jaučia spalvas ir pasiekusi tam tikrus šviesos dažnius siunčia juos į mikroschemą įtaisytą galvoje. Kiekviena spalva vibruoja skirtingai ir iš mikroschemos siunčia tuos virpesius į vidinę ausį, kurioje jie virsta garsais.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekviena spalva turi garsą. Dėl to galiu pastebėti jau daug daugiau spalvų nei akimi. Matau infraraudonąsias ir ultravioletines spalvas, kurios šiaip eina toliau žmogaus pamatymo galimybių. Taip pat mano vizualinis spektras daug didesnis“, – sako žmogus–kiborgas.

Neilo galvoje taip pat įdiegta interneto mikroschema, kurios dėka gali prisijungti prie satelito ir jausti kosmoso spalvas. Vaizdus gali siųsti ir kiti žmonės. Pavyzdžiui, nusiuntus saulėlydžio vaizdą Australijoje, jis jį jaustų.

Antena yra nuolatos įjungta ir atspari vandeniui. Ji pasikrauna cirkuliuojant kraujui tad naudojasi tik žmogaus energija. Pabandžius įsilaužti hakeriams, būtų galima išjungti interneto mikroschemą ir sustabdyti neprašytų vaizdų siuntimus. Pašnekovo pasakojimu, antena visiškai netrukdo dabartiniams pojūčiams, ji tik sukuria papildomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek kainuoja?

Neilas pabrėžia, kad kol kas tai vis dar retas dalykas ir požiūris į anteną nuolatos keičiasi. Dėl to šiuo metu tapti kiborgu yra ne tik lengviau, bet ir pigiau nei prieš 12 metų.

„Spalvas girdžiu nuo 2004 metų. Pirmiausia ėjau pas plastiko chirurgus, jie būtų tik į odą implantavę, o ne kaulus. Tuomet ėjau pas gydytojus, tačiau jie pasakė, kad yra neetiška sukurti naują pojūtį ar naują kūno dalį pridėti, etiška yra tik atkurti tai kas prarasta. Tad tai nėra lengva, bet tai bus lengva. Kaip anksčiau lyties keitimo operacijas buvo galima atlikti tik tam tikrose šalyse“, – pokyčius įvardija Neilas.

REKLAMA

Radus chirurgą, kuris sutiko daryti operaciją, Neilui reikėjo sumokėti 10 tūkst. eurų. Pasak jo, kaina aukšta nes viskas vyko anonimiškai, pačiam reikėjo nuomoti patalpas ir įrangą, už kuriuos šiaip mokėti nereikia.

„Todėl dabar ši operacija kainuotų pigiau – apie 2000 eurų ar net mažiau. Ji priklauso ir nuo paties chirurgo. Dauguma, kurie nori praplėsti savo pojūčius – studentai. Tad tikrai nėra taip jau brangu, jei nori ko nors paprasto. Kaina gali būti didesnė, jei norėsi kažko specialaus ar daugybės skirtingų pojūčių “ – sako jis.

REKLAMA

Jis įvardija, kad nuolatinės investicijos yra ir į patį įrenginį. Turi išrinkti kokias detales naudosi, tad kaina yra subjektyvus reikalas.

Šiuo metu Neilas planuoja įsidiegti dar vieną naują pojūtį – laiko jutimą. Pagal tai kiek valandų, jis justų šilumą skirtingose galvos vietose. Galiausiai įtaisytas laikrodis galvoje turėtų tapti vienodas su biologiniu laikrodžiu. Taip Neilas tikisi įvaldyti keliavimą laiku: vienas akimirkas paversti trumpesnėmis, kitomis pasimėgauti ilgiau.

Ar ateityje tapsime kiborgais?

Iš pradžių žmonės manė, kad antena tai – įtaisyta skaitymo lemputė, 2005 – 2006 metais žmonės manė, kad tai mikrofonas, 2007–2008 metais – telefonas, 2009 metais – „GoPro“ nakčiai, 2011 metais – „Google Glass“, o neseniai vaikas jo paklausė ar tai asmenukėms skirta lazda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats Neilas yra vienas iš tarptautinės kiborgų organizacijos įkūrėjų. Joje kontaktuojama su asmenimis, kurie nori tapti kiborgais ir padedama jiems išpildyti šią svajonę. Anot Neilo, besikreipiančių vis daugiau.

„Gaunu vis daugiau elektroninių laiškų iš žmonių, kurie jaučia, kad jų kūnas neatitinka jų rūšies. Žmonės pajaučia kokių kitų organizmų pojūčių jiems trūksta. Nematau prasmės būti tik su tais pojūčiais su kuriais mes gimstame, nes jie visiškai riboti. Kiekvienas turi turėti tokį požiūrį, jog verta savo pojūčius išplėsti“, – vertina Neilas.

REKLAMA

Pasak jo, tai padės kurti ne tik naujas meno formas, bet ir mokslininkams bei neurobiologams atlikti daugiau eksperimentų, atrasti naujas rūšis. Taip pat bus išrastos naujos sporto šakos. Jo prognozėmis, iki 2020 metų tai taps visiškai normalu.

„Mano manymu, geriau gyventi trumpiau ir išnaudoti visas galimybes kūno ir išplėsti pojūčius nei gyventi ilgai su tais pačiais. Laikas yra reliatyvumas, viskas priklauso nuo to, kaip į jį žiūrime. Svarbiausia kiek tu per tą laiką visko išbandai. Tu gali patirti tą patį kasdien, bet jei prisidedi naują jausmą, pasaulis virsta visiškai nauju“, – dalinasi savo mintimis Neilas.

REKLAMA

Neilas sako, kad jei norime tapti kiborgais, pirmiausia reikia įsitikinti kokį pojūtį nori praplėsti ir kokia rūšimi žaviesi. Tai gali sužinoti stebėdamas gamtą ir gyvūnus. Vėliau reikia išsiaiškinti koks įrenginys galėtų tapti tavo organu ir kaip jis atskleistų naujus pojūčius.

Šiuo metu jis nori tapti Švedijos piliečiu, kadangi antenos dalys yra švediškos, o jas jis pripažįsta kaip savo kūno dalimi, vadinasi, yra iš dalies švedas.

Viskas turi savo garsą ir spalvą

Neilas pasakoja, kad pajautus, jog pradėjo naktimis sapnuoti spalvotai, suvokė, kad tai ne tik antena, tai – jo kūno dalis ir jis yra kiborgas. Nuo to laiko pasikeitė požiūris į viską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, žmogus gali būti gražus, tačiau jis gali skambėti negražiai. Neilas klausosi žmogaus plaukų, akių ir pagal tai išskiria jų garsą ir spalvas.

Taip pat jis išskiria miestų spalvas. Kol kas Vilniuje dominuoja oranžinė ir geltona.

Be visa to prekybos centrai tapo tarsi diskoteka, perduodami įvairiausias spalvas ir garsus. Pasikeitė jo apranga: rengiasi ne tai, kas atrodo gražu, o kas skamba gražiai. Pavyzdžiui, į laidotuves rengtųsi kažką oranžinio ir violetinio, pagal tinkamiausią garsą. Pasikeitė ir valgymo įpročiai. Lėkštėje galima sudėlioti tai, kas skamba gražiai ir valgyti tarsi mėgstamiausią muzikos kūrinį. Pagal garsus taip pat galima įsirengti ir namus.

Išgirskite kaip skamba spalvos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų