REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Kokių darbuotojų reikia labiausiai? (nuotr. Fotolia.com)

Festivalyje „Login 2016“ teisininkas Andrejus Mokšinas papasakojo apie mėlynosios kortelės svarbą visos Europos Sąjungos darbo rinkoje.

7

Festivalyje „Login 2016“ teisininkas Andrejus Mokšinas papasakojo apie mėlynosios kortelės svarbą visos Europos Sąjungos darbo rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėlynoji kortelė – tai leidimas teisėtai gyventi ir dirbti Lietuvoje bei persikelti į kitą ES valstybę narę dirbti aukštos kvalifikacijos darbą. O vienas iš svarbiausių pliusų, kad po penkerių metų specialistas gali kreiptis dėl nuolatinio leidimo gyventi šioje šalyje išdavimo“, - pristatymą pradėjo A. Mokšinas.

REKLAMA

Trys pagrindinės šalys

Remdamasis 2013-2016 m. duomenimis, teisininkas atskleidė, kurių šalių gyventojai per šį laikotarpį gavo daugiausia ES mėlynųjų kortelių ir persikėlė dirbti į Lietuvą.

„Situacija tokia, kad į Lietuvą daugiausia aukštos kvalifikacijos specialistų atvyko iš Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos. Iš pradžių buvo daugiau baltarusių, bet vėliau situacija pasikeitė“, - pasakojo „Login 2016“ pranešėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad Lietuvoje įsikūrusioms verslo įmonėms labiausiai trūksta trijų sričių specialistų. Pirmoje vietoje pagal darbo jėgos trūkumą atsidūrė IT srities specialistai.

„Jeigu IT specialistų trūkumas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose ES valstybėse nieko nestebina jau daugelį metų, tai kitų darbuotojų į Lietuvą iš užsienio srautai šiek tiek netikėti. Antroje vietoje atsidūrė mokytojai, dirbantys pedagoginį darbą. O trečioje – asmenys, kurie vadovauja įmonėms ar jų padaliniams“, - vardijo A. Mokšinas.

Viliojantys atlyginimai

Teisininkas pridūrė, kad pagal ES mėlynąją kortą į Lietuvą atvykstantiems dirbti aukštos kvalifikacijos specialistams įstatyme numatyta ir minimali atlyginimo suma. Paaiškėjo, kad darbdavys turi mokėti mažiausiai dviejų šalies vidutinio bruto („ant popieriaus“) dydžio atlyginimą (apie 1400 Eur.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra ir greitesnis variantas, t.y. mokant 3 šalies vidutinius bruto atlyginimus, tada nereikia Darbo biržos sprendimo“, - pridūrė A. Mokšinas.

tv3.lt primena, kad nuo 2013 m. sausio 1 d. Lietuvoje įgyvendinta 2009 m. gegužės 25 d. Tarybos direktyva 2009/50/EB dėl trečiųjų šalių piliečių atvykimo ir apsigyvenimo sąlygų siekiant dirbti aukštos kvalifikacijos darbą. Direktyva numato, kad trečiųjų šalių aukštos kvalifikacijos piliečiams turi būti suteikta teisė atvažiuoti dirbti į ES, išskyrus Jungtinę Karalystę, Airiją ir Daniją, kurioms ši direktyva netaikoma.

REKLAMA

APIE PRANEŠĖJĄ

Andrejus Mokšinas yra teisininkas, daugiau nei 16 metų besispecializuojantis skolų išieškojime, įmonių teisėje, intelektinės nuosavybės apsaugos ir migracijos teisėje. Andrejus yra vadovavęs teisinių paslaugų įmonėms Lietuvoje ir Ukrainoje, dirbo banke Baltarusijoje. Šiuo metu Andrejus daugiausia konsultuoja įmones, besidominančias įsikūrimu bei jau įsisteigiusias Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų