REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Š. Kirdeikis ir Radvilė (nuotr. facebook.com)

Šokėjas, televizijos projektų dalyvis Šarūnas Kirdeikis su gerbėjais „Facebook“ pasidalijo netikėta žinia – su drauge laukiasi kūdikio.

18

Šokėjas, televizijos projektų dalyvis Šarūnas Kirdeikis su gerbėjais „Facebook“ pasidalijo netikėta žinia – su drauge laukiasi kūdikio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namų aplinkoje bendroje fotografijoje su jauna šviesiaplauke įsiamžinęs vyras socialinėje erdvėje pranešė: „Artimiausi draugai jau žino, bet noriu pranešti visiems: mano gyvenime – pokyčių metas“. Tąkart komentatoriams pastebėjus aiškią problemą – būsima mama dar nėra pilnametė, Š. Kirdeikiui teko aiškintis.

REKLAMA

Tačiau šįryt Lietuvos žmogaus teisių centras savo socialinio tinklo „Facebook“ anketoje pasidalino viską paaiškinančia žinute:

Taip, Šarūnas Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete. Kodėl Lietuvos žmogaus teisių centras kartu su Šarūnu inicijavo šią drastišką akciją? Nes Švietimo ir mokslo ministerija be skrupulų kelią skinasi nauja lytiškumo ugdymo programa, kuri niekaip nespręs ypač prastos ankstyvų gimdymų ir lytiškai plintančių infekcijų jaunimo tarpe problemos. Vienintelė siūloma tinkama alternatyva apsisaugojimui – susilaikymas iki santuokos. Tai siūloma šalyje kur moterys tuokiasi vidutiniškai 27 m., o vyrai - 29 m.!

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip tariant vietoj jaunimo problemų sprendimo – galvos kišimas į smėlį ir pataikavimas ideologiniams religinių grupių interesams.

Anot Statistikos departamento, Lietuvoje ankstyvame amžiuje gimdoma dvigubai daugiau nei Vakaruose. 2014 m. iš tūkstančio 15-19 m. merginų, Lietuvoje gimdė 13,3, pagal šį rodiklį Lietuva yra aštunta nuo galo Europos Sąjungoje.

Pavojaus signalus siunčia ir lytiškai plintančių infekcijų (LPI) paplitimas šalyje. Nors, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, paskutinį dešimtmetį bendras sergamumas LPI mažėjo, tačiau 2014 m. daugiau nei pusė naujai užsikrėtusiųjų chlamidioze ir gonorėja (atitinkamai 55,3% ir 50,1%), trečdalis sifiliu (32,9%) ir beveik penktadalis ŽIV (19,2%) buvo jaunimas nuo 20 iki 29 metų. Vidutiniškai pusę visų užsikrėtusiųjų LPI sudaro šios amžiaus grupės asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerijoje rengiama nauja „Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendroji programa“. Nors dokumentas nėra įslaptintas, Ministerija atsisakė žmogaus teisių portalui manoteises.lt, kurį administruoja Lietuvos žmogaus teisių centras, leisti susipažinti su jo turiniu, taip ignoruodama Visuomenės informavimo įstatymą. Nusiuntus Ministerijai Centro užklausą dėl galimybės dalyvauti darbo grupės posėdyje, kuris buvo atviras stebėtojams, iš ŠMM atsakymo nesulaukta.

Manoteises.lt iš patikimų šaltinių gavo rengiamos programos juodraštį, kurio esminės nuostatos šokiruoja: „Nors statistika grėsminga, rengiamoje programoje neplanuojama jaunimui paaiškinti apie LPI ir kontracepciją, susilaikymas nuo lytinių santykių iki santuokos kaip vienintelis tinkamas būdas apsisaugoti nuo LPI, nors statistika rodo, kad moterys Lietuvoje vidutiniškai tuokiasi 27 m., o vyrai – 29 m. Tai reiškia, kad dėl to, jog Ministerija, kuriai vadovauja Audronė Pitrėnienė, nesugeba atsispirti religinių organizacijų lobizmui, toliau bus neapsaugoti jauni žmonės Lietuvoje“, – sako manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė.

REKLAMA

Manoteises.lt duomenimis, naują programą planuojama parengti iki birželio 1 d., o remiantis jos principais lytiškumo mokyti jau nuo naujų mokslo metų pradžios rugsėjį.

Plačiau apie situaciją rasite ČIA.  

Vos po šios žinutės, pats Š. Kirdekis savo profilyje pasidalino nuotrauka, kuri atskleidė visą tiesą – tai buvo tik priemonė atkreipti dėmesį į opią socialinę problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų