REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratų sąjunga rinks parašus įstatymui, kad į Lietuvą nepatektų elektra iš kaimyninėje Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE).

Opozicinė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratų sąjunga rinks parašus įstatymui, kad į Lietuvą nepatektų elektra iš kaimyninėje Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

„Mes pasisakome prieš šios energijos eksportą ir mūsų infrastruktūros naudojimą šiam eksportui, įvardinant Astravo statomą elektrinę kaip nesaugią ir keliančią grėsmę Lietuvai“, – trečiadienį pristatydamas iniciatyvą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdyje sakė iniciatyvinės grupės koordinatorius, konservatorių kandidatas sostinės Naujamiesčio apygardoje Žygimantas Pavilionis.

REKLAMA

Visas procesas

Parašų rinkimo lapus VRK iniciatyvinei grupei išduos pirmadienį, gegužės 9 dieną. Norėdami įstatymo projektą pateikti Seimui, iniciatoriai per du mėnesius turės surinkti ne mažiau kaip 50 tūkst. jį remiančių piliečių parašų.

Dviejų mėnesių terminas sueina liepos 9-ąją, šeštadienį, tad parašus iniciatoriai turės pateikti artimiausią darbo dieną, t.y. liepos 11 dieną, pirmadienį, iniciatorius informavo VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo iniciatorių grupėje yra konservatorių partijos pirmininkas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis, partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, partijos atstovai Vytautas Kernagis, Kęstutis Škiudas ir kt.

Svarbiausia – saugumas

Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projektas draustų Lietuvos elektros energijos rinkoje prekiauti „nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagaminta nešvaria elektros energija“.

Taip pat šalies elektros perdavimo sistemos operatorius turėtų užtikrinti, kad būtų įrengtos „būtinos apsaugos nuo nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagamintos elektros energijos patekimo į Lietuvos elektros energetikos sistemą techninės priemones“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo įstatymu Astravo atominė elektrinė pripažįstama nesaugi ir kelianti grėsmę Lietuvai, kadangi ne viena tarptautinė institucija ir organizacija yra aiškiai pasakiusi ir apibrėžusi sąlygas, kokiu būdu elektros energija yra gaminama saugiai, todėl formuluojami du esminiai principai - energijos rinkoje draudžiama prekiauti nešvaria elektros energija“, – apie pataisas sakė grupės koordinatorius Žygimantas Pavilionis.

Klausiamas, kodėl renka parašus įstatymo projektui, užuot tiesiog pateikus jį Seime frakcijos vardu, TS-LKD pirmininkas G.Landsbergis sako abejojantis, kad valdantieji pritartų idėjai iš opozicijos, bet su žmonių parama teikiamam projektui tikisi didesnės sėkmės.

REKLAMA

„Mes esame pateikę ir rezoliuciją (dėl Astravo) Seime, todėl panašu, kad valdantieji nėra suinteresuoti pasirašyti ir palaikyti šią idėją, susidaro toks vaizdas, kad nesulauktume palaikymo, ir nesant valdančiojoje daugumoje, būnant opozicijoje Sei,e teikti tokius įstatymus yra sudėtinga. Tačiau turint visuomenės palaikymą, turint 50 tūkst. žmonių, kurie palaikytų tokį įstatymo projektą, aš manau, kad kur kas realesni šansai“, – BNS sakė G.Landsbergis.

Parašus rinkti konservatoriai planuoja pirmadienį akcija prie Baltarusijos ambasados Vilniuje, sakė konservatorių lyderis.

REKLAMA

------

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusiją neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų